Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2014

V obchode s palivami budú od marca nové typy daňových subjektov

Kategória: Spravodajstvo

Namiesto doposiaľ fungujúceho jedného typu daňového subjektu, a to predajcu pohonných látok, budú po novom subjekty rozdelené na distribútorov, predajcov a takzvaných spotrebiteľov pohonných látok. V súvislosti s novými typmi subjektov musia podni...

Slovensko by mohlo byť v hre o novú automobilku

Kategória: Spravodajstvo

Výrobca elektromobilov Tesla, ktorý plánuje vybudovať nové výrobné haly v Európe a Ázii, by mohol svoj závod postaviť práve u nás.

Daň z nehnuteľností sa pre rok 2014 zvýšila v priemere o 0,48 %

Kategória: Spravodajstvo

Z jednotlivých sadzieb daní z nehnuteľností zaznamenala najvýraznejší medziročný nárast o 3,22 % daň za ostatné nebytové priestory, daň zo stavieb na bývanie stúpla o 1,4 % a daň z bytov o 1,34 %.

SP registrovala ku koncu minulého roka vyše 440 tis. dohôd

Kategória: Spravodajstvo

Počet uzavretých dohôd v minulom roku postupne stúpal, pričom v januári zamestnávatelia prihlásili do registra na platenie poistného celkovo 297 422 pracujúcich.

Štefanec navrhuje zrušiť daňové licencie

Kategória: Spravodajstvo

Nová daň bola navrhnutá bez štandardného pripomienkového konania. Pohybuje sa od 480 eur do 2 880 eur ročne, čo bude pre mnohé, hlavne malé firmy likvidačné a pre veľkú časť firiem to bude znamenať zbytočné dodatočné odčerpávanie prostriedkov, kto...

Tlačivá na daň z príjmov už sú na portáli finančnej správy

Kategória: Spravodajstvo

Daňové subjekty si môžu zatiaľ daňové priznania k dani z príjmov za minulý rok vytlačiť a vypĺňať ručne. Finančná správa však kvôli eliminácii chýb odporúča počkať na ich elektronickú formu, ktorá by mala byť k dispozícii koncom januára.

Pre daň z motorových vozidiel je rozhodujúce miesto prihlásenia

Kategória: Spravodajstvo

Daň z motorových vozidiel je príjmom pre vyššie územné celky. Preto je dôležité, v ktorom kraji majú podnikatelia automobil prihlásený.

Zamestnávanie štatutárov treba SP oznámiť do konca januára

Kategória: Spravodajstvo

Ide o štatutárov, ktorých zamestnávateľ evidoval ako zamestnancov k 31. decembru 2013 a sú zamestnancami aj po 1. januári tohto roka.

Finančná správa zaplatí za podporu systémov takmer 5 mil. eur

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa sa s IBM Slovensko a firmou Ditec dohodla na technickej podpore systémov na nasledujúce obdobie.

Daňovníci podajú kontrolný výkaz k DPH prvýkrát 25. februára

Kategória: Spravodajstvo

Od nového roka majú podnikateľské subjekty, ktoré sú platcami DPH, povinnosť spolu s daňovým priznaním k DPH podávať aj kontrolný výkaz, a to výhradne elektronickou formou.

Od začiatku roka platia pre firmy aj daňové licencie

Kategória: Spravodajstvo

Daňovú licenciu bude platiť daňovník, ktorého daňová povinnosť vypočítaná v daňovom priznaní je nižšia ako stanovená výška licencie. Znamená to teda, že ide o minimálnu výšku dane, ktorú bude daňovník povinný zaplatiť, a to aj v prípade vykázania ...

Pri rizikovejšej práci budú častejšie rekondičné pobyty

Kategória: Spravodajstvo

Kým v súčasnosti sa zamestnanec, ktorý nepretržite vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie, zúčastňuje rekondičného pobytu každých šesť rokov, po novom sa bude na takomto pobyte zúčastňovať každých päť rokov.

Korporátna daň sa od 1. januára znižuje z 23 % na 22 %

Kategória: Spravodajstvo

Od nového roka sa pre právnické osoby znížila sadzba dane o jeden percentuálny bod. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú v decembri schválil parlament.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.