Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2012

Na železničný projekt v Bratislave peniaze EÚ asi nepôjdu

Kategória: Spravodajstvo

Projekt koľajového prepojenia v Bratislave na trati Predmestie - Filiálka podľa ministerstva dopravy nemôže byť v súčasnom stave financovaný z eurofondov. Môže byť financovaný iba zo štátneho rozpočtu, čo je pre zlý stav verejných financií praktic...

Plošná daň z áut na Slovensku podľa Kažimíra nebude

Kategória: Spravodajstvo

Možnosť zavedenia progresívnej registračnej a každoročnej tzv. cirkulačnej dane z automobilov prezentoval minulý týždeň Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Minister financií tvrdí, že je to plne v jeho kompetencii.

Poslanci dali zelenú vyšším správnym poplatkom

Kategória: Spravodajstvo

Občanov čakajú na základe schválenej novely zákona o správnych poplatkoch napríklad rozdielne poplatky pri prvom zápise motorového vozidla do evidencie vozidiel v závislosti od výkonu motora.

Maďarsko láka čoraz viac slovenských firiem

Kategória: Spravodajstvo

Od roku 2009 do prvého polroku 2012 sa počet slovenských firiem ovládaných z Maďarska zvýšil o polovicu na necelých 10 tis. podnikateľských subjektov.

Vernostné karty vlastnia vyše štyri pätiny Slovákov

Kategória: Spravodajstvo

      V priemere vlastnia Slováci 3 vernostné karty. Medzi najvyužívanejšie vernostné karty patria karty obchodných reťazcov, vyplýva z prieskumu TNS Slovakia.      

Čakanie na potvrdenia z daňových úradov sa skrátilo

Kategória: Spravodajstvo

      Finančné riaditeľstvo SR tvrdí, že na potvrdenie o výške príjmu alebo o daňových nedoplatkoch sa už čaká celkovo kratšie, ako začiatkom tohto roka      

Český parlament odmietol vyššie dane

Kategória: Spravodajstvo

      Český premiér Petr Nečas chce na budúci týždeň spojiť hlasovanie o daňových zmenách s vyslovením dôvery vláde      

MF kritizujú za skrátenie pripomienkovania daňovej novely

Kategória: Spravodajstvo

      Iniciátori hromadnej pripomienky k novele zákona o dani z príjmov tvrdia, že rezort financií skrátil pripomienkové konanie z 15 pracovných dní na 7 dní v rozpore s legislatívnymi pravidlami vlády.      

Daniari zaslali úradu vlády opatrenia na odstránenie nedostatkov

Kategória: Spravodajstvo

      Finančné riaditeľstvo malo do konca augusta určiť aj zamestnancov zodpovedných za nedostatky pri prechode na nový informačný systém, konkrétnych pracovníkov však daniari v reakcii na závery kontroly úradu vlády nemenovali.      

O rok by mal byť Fond národného majetku SR už minulosťou

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo hospodárstva navrhuje, aby sa právnym nástupcom FNM stala takzvaná Národná správcovská spoločnosť, ktorá bude spadať pod jeho kompetencie.

Regulované firmy zaplatia štátu osobitný odvod

Kategória: Spravodajstvo

Výnos z osobitného odvodu pre regulované firmy poputuje do špeciálneho fondu, z ktorého sa majú podporovať prorastové opatrenia.

Štát bude naďalej podporovať baníctvo

Kategória: Spravodajstvo

Región hornej Nitry podľa premiéra Roberta Fica nemôže ostať bez baníctva.

Zvyšovaniu cien potravín sa Slovensko nevyhne

Kategória: Spravodajstvo

      Dôvody potravinári vidia hlavne vo výpadkoch poľnohospodárskej produkcie v dôsledku sucha na celom svete a v raste vstupných nákladov. So zastavením zdražovania v dlhodobom horizonte zatiaľ nepočítajú. Ceny sú podľa nich poddimenzované, tlak...

Platba za dostupnosť R1 má o rok vzrásť na vyše 130 mil. eur

Kategória: Spravodajstvo

      Celkové náklady štátu v spojitosti s PPP majú v budúcom roku dosiahnuť takmer 131 mil. eur. Zahŕňajú aj zvyšné náklady na prípravu a ukončenie PPP projektov v objeme 400 tis. eur.      

Potravinári tvrdia, že spotrebiteľské súťaže nie sú hazard

Kategória: Spravodajstvo

      Návrh novely zákona Ministerstva financií SR však takýto druh marketingovej aktivity za hazard už považuje. Potravinári sú proti a varujú, že toto opatrenie len uškodí predaju slovenských výrobkov.      

Minister zdravotníctva chce zdaniť niektoré nápoje

Kategória: Spravodajstvo

Taliansky minister zdravotníctva Renato Balduzzi pravdepodobne navrhne daň z nápojov v sume 3 eurocenty na fľašu s cieľom získať 250 mil. eur. Francúzsko vlani zdanilo nealkoholické nápoje s cieľom pomôcť boju proti obezite. Očakáva sa, že toto op...

Schäuble odmieta predĺženie času na reformy v Grécku

Kategória: Spravodajstvo

Viac času vo všeobecnosti znamená viac peňazí, čo bude čoskoro znamenať nový úverový program, tvrdí nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Rezort financií už pripravil novelu na zvýšenie daní

Kategória: Spravodajstvo

      Ministerstvo financií pripravilo v novele zákona o dani z príjmov, ktorú predložilo do pripomienkového konania, napríklad obmedzenie paušálnych výdavkov, zvýšenie sadzby dane z príjmov pre právnické a fyzické osoby, či sprísnenie podmienok n...

Potraviny možno zdražejú, pripustil Jahnátek

Kategória: Spravodajstvo

Šéf agrorezortu pripomenul, že slovenské poľnohospodárstvo tento rok zaznamenalo katastrofálne prepady úrody oproti predošlým rokom, najmä pšenice a jačmeňa.

Daňové príjmy štátu ku koncu júla zaostali za rozpočtom o 8,6 %

Kategória: Spravodajstvo

      Štátny rozpočet získal z daní za sedem mesiacov viac ako 4,9 mld. eur, čo predstavovalo plnenie alikvotnej časti rozpočtu na 91,36 %.      

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.