Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2012

Staré čísla daňových účtov budú na konci roka zrušené

Kategória: Spravodajstvo

      Finančné riaditeľstvo SR upozorňuje daňovníkov, aby na svoje úhrady používali novopridelené vlastné číslo účtu, ktoré bolo každému daňovému subjektu oznámené osobitným listom v závere vlaňajška.      

"Milionárom" bol vlani každý dvadsiaty zamestnanec

Kategória: Spravodajstvo

Postupné znižovanie nezdaniteľnej časti základu dane sa v minulom roku týkalo podľa analýzy Poštovej banky zamestnancov s mesačným hrubým príjmom prevyšujúcim 1 773 eur.

Rezort financií chce zaviesť elektronické kolky

Kategória: Spravodajstvo

Návrh nového systému platenia správnych a súdnych poplatkov ministerstva financií predpokladá zavedenie tzv. e-kolkov od 1. januára 2014, pričom celý systém bude pozostávať len z jedného výdavku, a to platby za zazmluvnené služby strategickému par...

KDH vyzýva Fica, aby po náraste nezamestnanosti znížil dane

Kategória: Spravodajstvo

KDH vyzýva premiéra Roberta Fica, aby z novely zákona o dani z príjmov vypustil obmedzenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku a aby zagarantoval opätovné zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb v prípade nárastu nezamestnanosti.

Ceny nehnuteľností u nás klesli, v iných krajinách aj rástli

Kategória: Spravodajstvo

Zatiaľ čo v Rakúsku vlani ceny domov a bytov klesli, v Českej republike sa ceny znížili len nepatrne a v Maďarsku mierne vzrástli.      

Kabinet odsúhlasil vyššie odvody z hazardných hier

Kategória: Spravodajstvo

V rámci opatrení, ktoré by mali vplývať na znižovanie záujmu ľudí o účasť na hazardných hrách, rezort financií napríklad navrhol sprísniť možnosť umiestnenia reklamy upozorňujúcej na výšku.  

Zdanenie výsluhových dôchodkov pôjde na vládu s rozporom

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvá financií a vnútra sa na zmenách vo výsluhových dôchodkoch nedohodli. Návrh novely zákona o dani z príjmov, v ktorom sa navrhuje ich 19-percentné zdanenie, tak pôjde na piatkové rokovanie vlády s rozporom.      

MH chce zaviesť dotácie pre výskum, vývoj a inovácie

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo hospodárstva pripravilo novelu zákona o poskytovaní dotácií, ktorá by mala zjednodušiť a zefektívniť poskytovanie dotácií napríklad na podporu rozvoja malého a stredného podnikania.

Zemplínčanom majú ísť 2 milióny na sociálno-ekonomické aktivity

Kategória: Spravodajstvo

Vláda na výjazdovom rokovaní v Michalovciach bude riešiť i dopravnú infraštruktúru, závažné ekologické záťaže z minulosti v Chemku, nezamestnanosť a bude sa zaoberať aj riešením problémov rómskej komunity      

Český prezident zablokoval dôchodkovú reformu

Kategória: Spravodajstvo

Reformovaný penzijný systém mal Čechom umožniť sporiť si na svoj dôchodok aj prostredníctvom odvodov do druhého súkromného piliera      

Prezident súhlasil so zvýšením správnych poplatkov

Kategória: Spravodajstvo

Vyššie poplatky tak na základe novely zákona o správnych poplatkoch čakajú aj motoristov pri prvom zápise motorového vozidla kategórie L, M1 a niektorých typov kategórie N1 do evidencie vozidiel.      

Prezident odobril zvýšenie dane z tabaku

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšenie sadzby dane na tabakové výrobky bude mať podľa rezortu financií negatívny vplyv na domácnosti fajčiarov, a to z dôvodu zvýšenia ceny za škatuľku cigariet o zhruba 0,10 eura.      

Mýto pre osobné autá podľa experta tak skoro nebude

Kategória: Spravodajstvo

Zavedenie výberu mýta aj pre osobné automobily do 3,5 tony, aj keď teraz nie je aktuálne, sa nedá odkladať donekonečna, myslí si generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného, a.s. Ľubomír Palčák.      

KDH vyzýva MF, aby prijalo pravidlá pre registráciu na DPH

Kategória: Spravodajstvo

Neexistencia pravidiel pre zloženie zábezpeky pri registrácii subjektov za platiteľov DPH môže podľa KDH vytvárať priestor pre korupciu či nečestný boj medzi podnikateľmi.      

Vyjadrenia KDH o zábezpeke pri DPH sú podľa MF absurdné

Kategória: Spravodajstvo

      Finančné riaditeľstvo podľa ministerstva financií už niekoľko mesiacov pracuje na vytvorení modelu, ktorý bude automaticky stanovovať výšku zábezpeky pri registrácii platiteľov DPH      

V utorok o 17:00 začne platiť zákaz dovozu alkoholu z ČR

Kategória: Spravodajstvo

Zákaz by mal platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatok opatrení, nedostane situáciu pod kontrolu, neurobí si poriadok vo svojej krajine a nestiahne prohibičné opatrenie      

Švédsko zníži dane poberateľom dôchodkov

Kategória: Spravodajstvo

Verejné financie krajiny, ktoré sú v dobrom stave, vláde umožňujú navrhnúť v rozpočte pre rok 2013 dodatočné výdavky a redukcie daní v sume zhruba 24 mld. švédskych korún (SEK). Dane poberateľov dôchodkov sa znížia o 500 až 700 mil. SEK ročne.      

Švédsko plánuje znížiť podnikové dane

Kategória: Spravodajstvo

Vláda krajiny navrhuje znížiť korporátne dane na 22 % z úrovne 26,3 %, aby pritiahla investície a podporila tvorbu pracovných miest.      

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.