Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytovanie služieb do tretích krajín a súvisiace povinnosti slovenského dodávateľa

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Predmetom dane v súlade s § 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je aj dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.

Dodanie služby definuje § 9 zákona o DPH ako každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru podľa § 8, vrátane:

  • prevodu práva k nehmotnému majetku vrátane poskytnutia práva k priemyselnému vlastníctvu alebo inému duševnému vlastníctvu,
  • poskytnutia práva užívať hmotný majetok,
  • prijatia záväzku zdržať sa konania alebo strpieť konanie alebo stav,
  • služby dodanej na základe poverenia alebo rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.

Poskytnutie služby je zdaniteľným obchodom v prípade, ak existuje právny vzťah medzi poskytovateľom služby a prijímateľom služby, ktorý sa realizuje za určitú protihodnotu.

Dodaním služby za protihodnotu je aj:

  • užívanie hmotného majetku, ktorý je vo vlastníctve platiteľa a pri ktorého kúpe alebo vytvorení vlastnou činnosťou bola daň úplne alebo čiastočne odpočítateľná, na osobnú spotrebu platiteľa alebo jeho zamestnancov alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie platiteľa, okrem užívania majetku, pri ktorom bola daň odpočítaná podľa § 49 ods. 5 alebo § 49a v rozsahu použitia majetku na podnikanie alebo bola vykonaná úprava odpočítanej dane podľa § 54a zákona o DPH,
  • bezodplatné dodanie služby iné ako v § 9 ods. 2 zákona o DPH na osobnú spotrebu platiteľa alebo jeho zamestnancov alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie platiteľa, okrem služby bezodplatne dodanej vysielajúcej organizácii alebo prijímateľovi dobrovoľníckej činnosti podľa osobitného predpisu, § 4 a § 5 zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Miesto dodania služby

Predmetom dane v tuzemsku sú služby, miesto dodania ktorých je v Slovenskej republike. Pravidlá pre určenie miesta dodania služby sú definované v § 15 a § 16 zákona o DPH. Pre poskytovateľa aj pre príjemcu služby je okrem týchto ustanovení zákona o DPH pri určení miesta dodania služby záväzné aj vykonávacie nariadenie Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie“), ktoré nadobudlo účinnosť 1. 7. 2011 a je pre subjekty právne záväzné odo dňa nadobudnutia účinnosti. Nariadenie dáva odpoveď na určité vybrané otázky uplatňovania DPH pri dodaní služieb a jeho ustanovenia dopĺňajú význam samotného znenia zákona.

Pre správne určenie miesta dodania služby treba správne určiť postavenie príjemcu služby (zdaniteľná, nezdaniteľná osoba), druh poskytovanej služby a kto je osobou povinnou platiť daň, či poskytovateľ, alebo príjemca služby. Na určenie miesta dodania služby nemá vždy vplyv miesto, kde je služba fyzicky poskytnutá (tuzemsko, zahraničie), ani či je dodávateľom služby tuzemská alebo zahraničná osoba.

Základné pravidlo pre určenie miesta dodania služby definuje § 15 zákona o DPH. V súlade s cit. ustanovením zákona o DPH miestom dodania služby:

  • zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava,
  • osobe inej ako zdaniteľnej osobe je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná z prevádzkarne dodávateľa služby, miestom dodania služby je miesto, kde má dodávateľ služby prevádzkareň. Ak dodávateľ služby nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jeho bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 alebo 2 zákona o DPH sa určí, ak § 16 neustanovuje inak. Ak sa služba nenachádza medzi výnimkami podľa § 16, určí sa miesto dodania služby podľa všeobecných pravidiel definovaných v § 15 zákona o DPH. Niektoré výnimky definované v § 16 sa uplatnia pri určení miesta dodania služieb pre zdaniteľné aj nezdaniteľné osoby, niektoré sa aplikujú iba v prípade, ak je príjemca služby nezdaniteľnou osobou.

Na účely určenia miesta dodania služby podľa § 15 ods. 1 a 2 a § 16 zákona o DPH sa:

  1. zdaniteľná osoba, ktorá vykonáva aj činnosti, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 2 ods. 1 písm. a) alebo b), považuje za zdaniteľnú osobu pre všetky služby, ktoré sú jej dodané,
  2. právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je identifikovaná pre daň, považuje za zdaniteľnú osobu.

Tieto osoby sú podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH povinné platiť daň z prijatých služieb, ak miesto ich dodania je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v tuzemsku.

♦ Príklad č. 1:

Vyšší územný celok (VÚC) je registrovaný pre daň podľa § 7 zákona o DPH ako nadobúdateľ tovaru v tuzemsku z iného členského štátu. V máji 2018 prijal prekladateľské služby od zahraničnej osoby.

Miesto dodania služby je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v tuzemsku a VÚC, ktorý nie je zdaniteľnou osobou, ale je identifikovaný pre daň, je osobou povinnou platiť daň z prijatej služby s miestom dodania v tuzemsku podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH. VÚC podá daňové priznanie podľa § 78 ods. 3 zákona o DPH do 25 dní od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a v rovnakej lehote zaplatí daň.

Dodanie služieb do tretích krajín

Miesto dodania služieb príjemcovi z tretej krajiny sa určí podľa pravidiel definovaných v § 15 zákona o DPH za predpokladu, že pre určenie miesta dodania služby neplatí výnimka podľa § 16 zákona o DPH. Ak službu, miesto dodania ktorej sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (služba nepatrí medzi výnimky definované v § 16 zákona o DPH) dodáva slovenský platiteľ dane zdaniteľnej osobe, podnikateľskému subjektu z tretej krajiny, miesto dodania služby je tam, kde má príjemca služby sídlo, prevádzkareň alebo kde sa obvykle zdržiava.

V súlade s čl. 17 nariadenia, ak miesto poskytovania služieb závisí od toho, či odberateľ je alebo nie je zdaniteľnou osobou, určí sa odberateľov štatút na základe článkov 9 až 13 a článku 43 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty.

Podľa čl. 18 ods. 3 nariadenia, ak poskytovateľ nemá informácie, ktoré svedčia o opaku, môže odberateľa usadeného mimo Spoločenstva (z tretej krajiny) považovať za zdaniteľnú osobu:

  • ak získa od odberateľa osvedčenie, ktoré vydali príslušné daňové orgány odberateľa ako potvrdenie, že daný odberateľ sa zaoberá ekonomickou činnosťou, aby sa mu umožnilo dosiahnuť vrátenie DPH podľa smernice Rady 86/560/EHS zo 17. novembra 1986 o harmonizácii zákonov členských štátov týkajúcich sa daní z obratu – postup vrátenia dane z pridanej hodnoty osobám podliehajúcim zdaneniu, ktoré nesídlia na území Spoločenstva,
  • v prípade, že odberateľ toto osvedčenie nemá, ak má číslo pre DPH alebo podobné číslo, ktoré odberateľovi prideľuje štát usadenia a ktoré sa používa na identifikáciu podnikateľov, alebo akýkoľvek iný dôkaz, ktorým sa preukáže, že daný odberateľ je zdaniteľnou osobou, a ak poskytovateľ prostredníctvom bežných obchodných bezpečnostných opatrení, ako sú napríklad opatrenia týkajúce sa overenia totožnosti alebo platieb, vykoná v primeranej miere overenie správnosti informácií, ktoré mu poskytol odberateľ.

Povinnosti platiteľa pri dodaní služieb do tretích krajín

Ak je miesto dodania služieb v tretej krajine, dodávané služby nie sú predmetom dane v tuzemsku. Platiteľ dane údaje o službách s miestom dodania v tretej krajine neuvádza v daňovom priznaní ani v kontrolnom výkaze. Údaje uvedie platiteľ dane v evidencii vedenej podľa § 70 zákona o DPH.

Podľa § 72 ods. 1 písm. c) zákona o DPH je platiteľ dane pri dodaní služby s miestom dodania v treťom štáte povinný vyhotoviť pre zdaniteľnú osobu faktúru s náležitosťami podľa § 74 zákona o DPH.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály