Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti platiteľa DPH na konci roka

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Povinnosti platiteľov DPH na konci kalendárneho roka súvisia s odpočítaním DPH, prípadne s úpravou dane, ktorá bola už odpočítaná v priebehu kalendárneho roka alebo v prípade investičného majetku aj v predchádzajúcich rokoch. Úprava odpočítanej dane sa vykonáva v súvislosti s daňou na vstupe (prijaté dodania tovarov a služieb). Daň na výstupe súvisiaca s predajom (dodaním tovarov a služieb) nepodlieha úpravám v súvislosti s koncom roka.

Ročné vysporiadanie pomerne odpočítanej dane za rok 2014

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v ustanovení § 50 v nadväznosti na § 49 ods. 4 upravuje postup pri pomernom odpočítaní vstupnej DPH:

  • predbežné odpočítanie v jednotlivých zdaňovacích obdobiach kalendárneho roka,
  • ročné zúčtovanie predbežne odpočítanej dane.

Predbežné odpočítanie dane v roku 2014 vykonávali platitelia, ktorí prijali v príslušnom kalendárnom roku plnenie s uplatnenou DPH, pričom tovar alebo služba, ktoré boli prijaté za účelom uskutočnenia oslobodenej činnosti od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH a boli zároveň prijaté aj na iný účel – na činnosť podliehajúcu dani s nárokom na odpočítanie. Títo platitelia si z došlých faktúr uplatňovali odpočítanie DPH v plnej výške alebo v pomernej výške, alebo si ho nemohli uplatniť vôbec.

Priebežné odpočítanie dane v roku 2014 nevykonávali platitelia, ktorí:

  • neprijali v príslušnom kalendárnom roku plnenie s uplatnenou DPH za účelom uskutočňovania svojich vlastných dodaní oslobodených od dane v zmysle § 28 až § 42 zákona o DPH v uvedenom roku alebo v ďalších rokoch, títo platitelia si uplatnili odpočet dane v plnej výške alebo
  • v príslušnom kalendárnom roku prijali plnenie s uplatnenou DPH za účelom dodania svojich plnení oslobodených od dane v zmysle § 28 až § 42 zákona o DPH, pričom tieto prijaté tovary alebo služby neboli súčasne použité na dodania, ktoré nie sú oslobodené v zmysle uvedených ustanovení. Títo platitelia si uplatňovali odpočet buď v plnej výške, alebo si ho neuplatnili vôbec.

Podľa ustanovení § 49 ods. 2 až 4 zákona o DPH každý platiteľ je povinný posudzovať nákupy tovarov a služieb vecne podľa účelu ich použitia. Došlé faktúry, resp. doklady, ktoré spĺňajú obsahové náležitosti faktúry pre účely DPH a pri ktorých je uplatnená daň, platiteľ rozdelí do skupín v závislosti od jeho činnosti:

1. skupina ‒ faktúry za prijaté tovary a služby, ktoré použije výlučne na účel podnikania, pri ktorom vzniká platiteľovi daňová povinnosť alebo dochádza k oslobodeniu od dane takého typu, ktorý umožňuje plné odpočítanie dane. Z týchto faktúr je daň odpočítateľná v plnej výške.

2. skupina ‒ faktúry za prijaté tovary a služby, ktoré použije výlučne na dodávky oslobodené od DPH podľa § 28 až § 41 zákona o DPH. Daň z týchto faktúr je neodpočítateľná.

3. skupina ‒ faktúry za prijaté tovary a služby, ktoré použije na taký účel podnikania, ktorý je kombináciou vyššie uvedených účelov, to znamená, že prijatý tovar alebo služba má byť zároveň použitá na účel podľa bodu 1 a súčasne aj podľa bodu 2. Daň z týchto faktúr je odpočítateľná čiastočne. Vypočíta sa ako súčin dane a koeficientu vypočítaného podľa § 50 ods. 2 zákona o DPH a zaokrúhleného na 2 desatinné miesta nahor.

Osobitnú skupinu z hľadiska odpočítateľnosti dane tvoria prijaté tovary a služby, pri ktorých platí zákaz odpočítania dane podľa § 49 ods. 7 zákona o DPH.

Platiteľ, ktorý bol registrovaný v predchádzajúcom roku a používal koeficient, pri predbežnom odpočítaní v roku 2014 uplatňoval ročný koeficient z roku 2013.

Platiteľ, ktorý nebol registrovaný v predchádzajúcom roku a stal sa platiteľom v priebehu roku 2014 alebo bol registrovaný a nepoužíval koeficient v roku 2013, výšku koeficientu určil pre účely predbežného odpočítania v roku 2014 podľa § 50 ods. 3 zákona o DPH odhadom údajov o predpokladaných výnosoch podľa charakteru svojej činnosti so súhlasom správcu dane.

Nárok na odpočet prepočítaný koeficientom vznikol podľa § 49 ods. 4 zákona o DP

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály