Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sledovanie pohybu tovarov v rámci EÚ prostredníctvom výkazov

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Určeniu miesta dodania a miesta nadobudnutia tovaru sme sa venovali v predchádzajúcich číslach časopisu. V tomto čísle sa venujeme výkazom, prostredníctvom ktorých je pohyb tovaru v rámci EÚ sledovaný.

Systém vnútorného trhu EÚ, ktorý je pri cezhraničných dodávkach tovaru a služieb medzi osobami registrovanými pre DPH založený na princípe „samozdanenia“, t. j. priznania DPH odberateľom v štáte určenia, si vyžaduje adekvátny kontrolný systém.

V rámci systému výmeny informácií medzi členskými štátmi je kontrola samozdanenia vykonávaná prostredníctvom súhrnných výkazov. Sledovanie pohybu tovaru medzi členskými štátmi na účely štatistické zabezpečujú výkazy systému INTRASTAT.

Nariadenie Rady č. 1798/2003/EEC o administratívnej spolupráci v oblasti DPH

Nariadenie Rady č. 1798/2003/EEC stanovuje podmienky, za ktorých majú správne orgány v členských štátoch zodpovedné za uplatňovanie zákonov o DPH na dodávky tovarov a služieb, nadobúdanie tovarov vo vnútri spoločenstva a dovoz tovarov spolupracovať navzájom medzi sebou a s Komisiou EÚ, aby zabezpečili dodržiavanie uvedených zákonov.

Na tento účel nariadenie stanovuje pravidlá a postupy, ktoré umožnia príslušným orgánom členských štátov, aby spolupracovali a navzájom si vymieňali akékoľvek informácie, ktoré im môžu pomôcť pri uskutočňovaní správneho stanovenia DPH.

Výmena informácií medzi členskými štátmi

Súhrnné výkazy sú automaticky odoslané do systému VIES (informačný systém pre výmenu informácií týkajúcich sa dane z pridanej hodnoty v rámci členských štátov EÚ), kde sú predmetom ďalšieho spracovania. Extrakciou údajov zo súhrnných výkazov sa v systéme VIES vytvorí databáza všetkých podaných súhrnných výkazov platiteľmi dane a zdaniteľnými osobami.

V systéme VIES sa zo súhrn­ných výkazov spracujú zostavy, ktoré obsahujú sumu všetkých dodaní realizovaných zo SR na konkrétneho odberateľa v inom členskom štáte EÚ za príslušné obdobie. Tieto súbory sa následne po spracovaní odošlú ostatným členským štátom. Spracovanie, ako aj samotné odoslanie je zabezpečované prostredníctvom systému VIES automatizovane.

Rovnakým spôsobom aj SR prijíma takéto súbory z iných členských štátov EÚ, ktoré sú predmetom porovnania s podanými daňovými priznaniami u konkrétnych platiteľov. Tento princíp je základom kontroly zdanenia obchodov v rámci jednotného trhu EÚ.

Povinnosť podania súhrnného výkazu pri dodaní tovaru

Platiteľ dane je podľa § 80 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) povinný podať súhrnný výkaz, ak:

  • dodal tovar oslobodený od dane podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH zo SR do iného členského štátu osobe, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, alebo
  • premiestnil tovar, ktorý je v jeho vlastníctve a ktorý je oslobodený od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH, zo SR do iného členského štátu na účely jeho podnikania v tomto členskom štáte, alebo
  • sa zúčastnil na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ podľa § 45 zákona o DPH.

Obdobie, za ktoré sa súhrnný výkaz podáva

Základným obdobím, za ktoré sa súhrnný výkaz podáva, je podľa § 80 ods. 1 zákona o DPH kalendárny mesiac. Výnimka z uvedeného vyplýva z ustanovenia § 80 ods. 2 uvedeného zákona, podľa ktorého má platiteľ (zdaniteľná osoba) možnosť podať súhrnný výkaz za kalendárny štvrťrok v prípade, ak:

  • hodnota tovarov dodaných zo SR do iného členského štátu podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH vrátane premiestnenia tovaru podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH a tovaru dodaného v rámci trojstranného obchodu druhému odberateľovi nepresiahne v príslušnom kalendárnom štvrťroku 50 000 eur,
  • a súčasne v žiadnom z predchádzajúcich štyroch kalendárnych štvrťrokov nepresiahne hodnotu 50 000 eur.

Hodnota 50 000 eur sa viaže na konkrétny kalendárny štvrťrok, čo znamená, že táto hodnota sa v posudzovanom kalendárnom štvrťroku a v štyroch predchádzajúcich kalendárnych štvrťrokoch nesčítava.

Hodnota 50 000 eur sa posudzuje samostatne v každom kalendárnom štvrťroku. Do tejto hodnoty sa nezahŕňa hodnota dodaných služieb.

  • Ak hodnota dodaných tovarov uvedených v § 80 ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH presiahne v príslušnom kalendárnom štvrťroku hodnotu 50 000 eur, platiteľ dane nemôže súhrnný výkaz podať za kalendárny štvrťrok.

Možnosť podať súhrnný výkaz za kalendárny štvrťrok prestáva platiť od skončenia kalendárneho mesiaca, v ktorom hodnota dodaných tovarov presiahne v príslušnom kalendárnom štvrťroku hodnotu 50 000 eur. V takomto prípade je platiteľ dane povinný podať súhrnný výkaz osobitne za každý kalendárny mesiac príslušného kalendárneho štvrťroka.

  • Ak hodnota dodaných tovarov presiahla v niektorom z kalendárnych štvrťrokov hodnotu 50 000 eur, možnosť podať súhrnný výkaz za kalendárny štvrťrok prichádza do úvahy najskôr po uplynutí ďalších štyroch kalendárnych štvrťrokov.
  • Ak platiteľ dane v príslušnom kalendárnom mesiaci alebo kalendárnom štvrťroku nedodal tovar zo SR do iného členského štátu, nepremiestnil tovar zo SR do iného členského štátu, nezúčastnil sa na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ a zároveň nedodal službu s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, súhrnný výkaz nepodáva.

♦ Príklad č. 1:

Prekročenie hodnoty 50 000 eur za dodanie tovaru v priebehu štvrťroka

Platiteľ dane dodal v januári 2015 tovar pre rakúskeho podnikateľa identifikovaného pre daň v Rakúsku v hodnote 10 000 eur a pre maďarského podnikateľa identifikovaného pre daň v Maďarsku v hodnote 13 000 eur. V mesiaci február 2015 dodal tovar pre nemeckého podnikateľa identifikovaného pre daň v Nemecku v hodnote 35 000 eur.

Po skončení mesiaca február 2015 hodnota dodaných tovarov za mesiace január a február 2015 predstavuje 58 000 eur. Keďže sa presiahla hodnota 50 000 eur, platiteľ dane je povinný podať samostatne súhrnný výkaz za kalendárny mesiac január 2015 a samostatne za kalendárny mesiac február 2015 v lehote na podanie súhrnného výkazu za kalendárny mesiac, v ktorom hodnota dodaných tovarov presiahla 50 000 eur, teda do 25. marca 2015.

Lehota na podanie súhrnného výkazu

Súhrnný výkaz sa podáva v lehote do 25 dní po skončení obdobia, za ktoré je povinnosť podať súhrnný výkaz. Ak koniec lehoty na podanie súhrnného výkazu pripadne na sobotu, nedeľu alebo na deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň. Súhrnný výkaz sa podáva len elektronickými prostriedkami.

Kedy sa dodanie tovaru a služby uvedie v súhrnnom výkaze

Hodnota dodaného tovaru oslobodeného od dane podľa § 43 ods. 1 a 4 zákona o DPH, dodaného tovaru druhému odberateľovi v rámci trojstranného obchodu a dodaných služieb s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, keď osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, sa v súhrnnom výkaze uvádza za obdobie, v ktorom vznikla daňová povinnosť.

Pri dodaní tovaru zo SR do iného členského štátu síce u dodávateľa daňová povinnosť nevzniká, pretože dodanie je oslobodené od dane, ale daňová povinnosť vzniká odberateľovi v inom členskom štáte. Dodanie tovaru uvedie dodávateľ v súhrnnom výkaze za obdobie, v ktorom vyhotovil faktúru. V rovnakom období (podľa dátumu vyhotovenia faktúry) vykoná odberateľ sa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály