Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Návrh technických opatrení na vytvorenie konečného systému EÚ pre DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Európska komisia 25. mája 2018 zverejnila podrobný návrh technických zmien pravidiel EÚ v oblasti DPH. Cieľom týchto zmien je vytvorenie budúceho systému EÚ pre DPH, odolného voči podvodom.

Opatrenia z májového balíka nadväzujú na návrh základných prvkov konečného systému obchodovania medzi podnikmi v rámci EÚ z októbra 2017, o ktorom sme vás informovali v článku „Prvé kroky k významnej reforme DPH systému v EÚ“, ktorý vyšiel v decembrovom vydaní časopisu (12/2017 DPH v praxi).

Navrhované zmeny smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) s cieľom zaviesť podrobné technické opatrenia na účinné zavedenie a vykonávanie definitívneho systému DPH by mali zásadným spôsobom zmeniť pravidlá DPH a nahradiť súčasný systém DPH pre cezhraničný obchod v EÚ, ktorý napriek tomu, že mal byť len prechodným systémom, sa uplatňuje už takmer štvrťstoročie.

Uvedenie základných prvkov konečného systému DPH do praxe si vyžaduje podstatné zmeny smernice o DPH, ktorých cieľom je priniesť:

  • Jednoduchšie zdaňovanie cezhraničných tovarových transakcií

V rámci súčasného systému DPH sa pri obchode s tovarom medzi podnikmi rozlišujú dve transakcie: i) dodanie tovaru v členskom štáte EÚ, kde sa jeho odoslanie alebo preprava začína uskutočňovať, oslobodené od DPH, po ktorom nasleduje ii) zdaniteľné nadobudnutie tovaru v inom členskom štáte, kde sa tento tovar

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály