Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podávanie súhrnných výkazov (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Podávanie súhrnných výkazov

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) definuje v § 80 pre platiteľov dane a zdaniteľné osoby registrované podľa § 7, alebo § 7a zákona o DPH povinnosť podať súhrnný výkaz.

Prostredníctvom údajov v súhrnnom výkaze sa získavajú informácie o dodávkach:

  • tovarov z tuzemska do iného členského štátu s uplatnením oslobodenia od dane podľa § 43 a § 45 zákona o DPH,
  • služieb s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň príjemca (údaje o službách s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 v tretej krajine, ani o službách s miestom dodania podľa § 16 zákona o DPH sa v súhrnnom výkaze neuvádzajú).

Údaje v súhrnnom výkaze mapujú pohyb tovaru v EÚ v režime oslobodenia od dane, príp. dodávky služieb s miestom dodania v krajine príjemcu, pri ktorých platí DPH odberateľ služby. Podaním súhrnného výkazu by sa mala zabezpečiť kontrola zdanenia tovarov, príp. služieb v krajine určenia. Osoby, ktoré sú povinné podať súhrnný výkaz, formu, spôsob aj lehotu na jeho podanie definuje § 80 zákona o DPH.

V súčasnosti platné znenie zákona o DPH definuje 3 druhy výkazov:

  • daňové priznanie k DPH – podáva sa za každý kalendárny mesiac alebo kalendárny štvrťrok, a to do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia; platiteľ dane podáva daňové priznanie výlučne elektronicky, zdaniteľná osoba, príp. iná osoba, ktorá je v súlade so zákonom o DPH povinná podať daňové priznanie, nie je povinná podať priznanie elektronicky,
  • kontrolný výkaz – podáva sa elektronicky do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia, povinnosť podať kontrolný výkaz má iba platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4a, § 5 a § 6 zákona o DPH,
  • súhrnný výkaz – podáva sa za každý kalendárny mesiac alebo kalendárny štvrťrok, za ktorý je povinnosť podať súhrnný výkaz, a to do 25. dňa po skončení tohto obdobia (mesiaca alebo štvrťroka).

Povinnosť podať súhrnný výkaz má platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4a, § 5 a § 6, alebo zdaniteľná osoba registrovaná podľa § 7 alebo 7a zákona o DPH.

Kedy podáva súhrnný výkaz platiteľ dane?

Platiteľ dane je povinný podať súhrnný výkaz, ak:

  • dodal tovar oslobodený od dane z tuzemska do iného členského štátu osobe, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte (§ 43 ods. 1 zákona o DPH), alebo
  • premiestnil tovar, ktorý je v jeho vlastníctve v režime oslobodenia od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH, z tuzemska do iného členského štátu na účely jeho podnikania v tomto členskom štáte, alebo
  • sa zúčastnil na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ (§ 45 zákona o DPH), alebo
  • dodal službu s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH zdaniteľnej osobe alebo právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je identifikovaná pre daň, a táto osoba je povinná platiť daň.

Ak platiteľ dane dodáva tovary do iného členského štátu a súčasne aj služby s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, uvádza tieto dodania v jednom súhrnnom výkaze.

Údaje o dodaní tovarov, o premiestnení tovarov, príp. údaje o trojstrannom obchode, ktoré uvádza platiteľ dane v súhrnnom výkaze, je povinný uviesť aj v daňovom priznaní, pretože miesto dodania týchto transakcií je podľa § 13 zákona o DPH v tuzemsku a v súlade s § 2 zákona o DPH sú predmetom dane, pričom sú od dane oslobodené.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane v apríli 2015:

  • dodal tovar do iného členského štátu (§ 43 zákona o DPH) v hodnote 25 000 eur,
  • premiestnil tovar do iného členského štátu (§ 43 ods. 4 zákona o DPH) v hodnote 17 000 eur,
  • dodal tovar druhému odberateľovi (§ 45 zákona o DPH) v hodnote 51 000 eur.

Súhrnnom výkaze za apríl 2015 uvedie platiteľ dane tieto údaje:

Kód štátu

Identifikačné číslo pre daň nadobúdateľa tovaru alebo príjemcu služby pridelené v inom členskom štáte

Hodnota tovarov a služieb (€)

Kód 1 alebo 2

HU

99999999

25 000

 

CZ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály