Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úrok z omeškania pri zadržiavaní nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly vo vzťahu k sankciám za neposkytnutie súčinnosti pri výkone daňovej kontroly

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 6. júla 2017 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-254/16 Glencore Agriculture Hungary Kft (ďalej len „Glencore“).

Súdny dvor sa zaoberal otázkou zadržiavania nadmerného odpočtu po dobu trvania daňovej kontroly v situácii, kedy daňový úrad uložil kontrolovanému subjektu pokutu z dôvodu neposkytnutia súčinnosti pri výkone daňovej kontroly, a otázkou vzniku nároku kontrolovaného subjektu na úroky z omeškania.

Predmet sporu

Maďarská spoločnosť ­Glencore, ktorá pôsobí v oblasti obchodu s obilninami, požiadala daňový úrad o vrátenie nadmerného odpočtu DPH. V prepočte na eurá išlo o sumu približne 12,4 milióna eur.

V nadväznosti na túto žiadosť a pred požadovaným vrátením nadmerného odpočtu DPH začal daňový úrad daňovú kontrolu na zistenie oprávnenosti nároku na jeho vrátenie. V rámci prebiehajúcej daňovej kontroly poslal daňový úrad spoločnosti Glencore viaceré žiadosti o poskytnutie údajov a uložil jej tri pokuty z dôvodu oneskoreného predloženia odpovedí na niektoré z týchto žiadostí. Konštatované omeškania podľa daňového úradu bránili vo vykonaní uvedenej daňovej kontroly.

Čiastočné vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosti Glencore vykonal daňový úrad po približne dvoch rokoch po uplynutí obvyklej lehoty na jeho vrátenie. Spoločnosť Glencore tento daňový úrad požiadala o vyplatenie úrokov z omeškania.

Príslušný daňový orgán túto žiadosť zamietol s odôvodnením, že pokuta bola Glencore uložená z dôvodu neposkytnutia súčinnosti pri daňovej kontrole na zistenie oprávnenosti na vrátenie nadmerného odpočtu, a z dôvodu, že podľa maďarskej právnej úpravy sa lehota na vrátenie nadmerného odpočtu DPH a prípadné úroky z omeškania majú vypočítať odo dňa odovzdania protokolu o vykonaní daňovej kontroly. Podľa daňového úradu preto nemožno konštatovať omeškanie s vrátením nadmerného odpočtu.

Riadnemu priebehu kontroly a vráteniu nadmerného odpočtu DPH navyše podľa maďarskej daňovej správy bránila nedostatočná súčinnosť zo strany spoločnosti Glencore, ktorá preto podľa nej nemá nárok na úroky z omeškania. Spoločnosť Glencore pritom tvrdila, že jej daňový úrad nariadil, aby mu poskytla veľké množstvo údajov v priebehu prvých dvoch týždňov tejto daňovej kontroly, pričom pri každej žiadosti jej na predloženie týchto údajov stanovil lehotu len tri pracovné dni. Spoločnosť dôvodila, že dotknutá daňová kontrola trvala viac než dva roky z dôvodov, ktoré sú spojené nie s oneskoreným poskytnutím požadovaných dokumentov, ale najmä s činnosťou daňového úradu.

Po sérii ďalších procesnýc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály