Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevádzkareň na účely DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri posudzovaní prevádzkarne na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sa ako hlavné kritérium neberie do úvahy samotný zápis organizačnej zložky zahraničnej osoby do obchodného registra, ale skúmajú sa ďalšie faktory, ktoré sú nevyhnutné pre existenciu prevádzkarne z hľadiska DPH. V príspevku uvádzame, ktoré faktory sú podstatné pre posúdenie existencie prevádzkarne a ďalšie súvislosti s ňou spojené.

Pojem prevádzkareň podľa slovenského práva

Pojem „prevádzkareň“ sa nachádza vo viacerých právnych predpisoch platných v SR.

Podľa § 17 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „živnostenský zákon“), sa prevádzkarňou rozumie priestor, v ktorom sa prevádzkuje živnosť. Nie je ňou priestor súvisiaci s prevádzkovaním živnosti (napr. odstavné plochy pre autá, garáže, vzorkové predajne, priestor na prijímanie zákaziek) ani technické a technologické zariadenie určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s prevádzkovaním živnosti (napr. stánky, pulty a prenosné predajné zariadenia na trhových miestach, ak si ich zriadenie nevyžaduje stavebné povolenie, pojazdné predajne, predajné automaty).

Miesto podnikania fyzickej osoby a sídlo právnickej osoby tiež nie sú prevádzkarňou. Prevádzkareň je teda také miesto, v ktorom podnikateľ alebo jeho zamestnanci vykonávajú samotnú podnikateľskú činnosť (predajňa, výrobňa, reštaurácia a pod.).

V ust. § 7 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) sa uvádza širší pojem ‒ organizačná zložka. Rozumie sa ňou odštepný závod alebo iný organizačný útvar podniku, teda aj prevádzkareň. Prevádzkarňou sa rozumie priestor, v ktorom sa uskutočňuje určitá podnikateľská činnosť. Prevádzkareň musí byť označená obchodným menom podnikateľa, ku ktorému sa môže pripojiť názov prevádzkarne alebo iné rozlišujúce označenie.

Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) príjmom plynúcim zo zdrojov na území Slovenskej republiky daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou je aj príjem z činností vykonávaných prostredníctvom jeho stálej prevádzkarne.

Podľa § 16 ods. 2 cit. zákona stálou prevádzkarňou sa na účely tohto zákona rozumie trvalé miesto alebo zariadenie na výkon činností, ktorého prostredníctvom daňovníci s obmedzenou daňovou povinnosťou vykonávajú úplne alebo sčasti svoju činnosť na území Slovenskej republiky.

Na účely dane z príjmov s uvedeným pojmom súvisí geografická stálosť trvalého miesta (ako miesta, z ktorého je činnosť daňovníka organizovaná, pobočka, kancelária, dielňa, pracovisko, miesto predaja a pod.) a časová stálosť trvalého miesta. Miesto alebo zariadenie na výkon činností je považované za trvalé, ak sa na výkon činnosti využíva sústavne alebo opakovane.

Ak ide o jednorazovo vykonávanú činnosť, miesto alebo zariadenie, v ktorom je činnosť vykonávaná, sa považuje za trvalé, ak doba výkonu činností presiahne šesť mesiacov, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach v akomkoľvek období dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov.

Za činnosť vykonávanú prostredníctvom stálej prevádzkarne sa považuje aj činnosť vykonávaná na území SR pri poskytovaní služieb daňovníkom, alebo osobami pre neho pracujúcimi, ak doba výkonu presiahne šesť mesiacov, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach v akomkoľvek období dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov.

Stálou prevádzkarňou je aj osoba, ktorá koná v mene daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou a sústavne alebo opakovane prerokováva alebo uzatvára v jeho mene zmluvy na základe splnomocnenia.

V zákone o dani z pridanej hodnoty je prevádzkareň na rozdiel od zákona o dani z príjmov definovaná v ustanovení § 4 ods. 5 pomerne stručne ako stále miesto podnikania, ktoré má personálne a materiálne vybavenie potrebné na výkon podnikania.

Organizačná zložka zahraničnej osoby

Podľa Obchodného zákonníka môžu zahraničné osoby podnikať na území SR za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu ako slovenské osoby, pokiaľ zo zákona nevyplýva niečo iné. Oprávnenie zahraničnej osoby podnikať podľa Obchodného zákonníka na území SR vzniká ku dňu zápisu podniku zahraničnej osoby alebo jeho organizačnej zložky do obchodného registra. Organizačná zložka zahraničnej osoby nemá právnu subjektivitu. Činnosti voči tretím osobám vykonáva zahraničný zriaďovateľ.

Zahraničná osoba v tuzemsku podniká prostredníctvom organizačnej zložky zapísanej v obchodnom registri. Zahraničná osoba – zriaďovateľ a organizačná zložka predstavujú jednu právnickú osobu.

Aj keď zápis organizačnej zložky do obchodného registra je prejavom toho, že zahraničná osoba má záujem podnikať na území SR, a to prostredníctvom svojej organizačnej zložky, samotný zápis organizačnej zložky do obchodného registra nestačí k tomu, aby sa považovala na účely DPH za prevádzkareň.

Prevádzkareň podľa zákona o DPH

Z definície prevádzkarne uvedenej v § 4 ods. 5 zákona o DPH vyplýva, že má ísť o stále miesto vykonávania samostatnej a nezávislej ekonomickej činnosti, z ktorej sa dosahuje príjem (vykonávanie činnosti na pokračujúcej báze, resp. opakovane) a ktoré disponuje na jednej strane materiálnym vybavením potrebným na vykonávanie ekonomickej činnosti z tohto miesta (napr. kancelárske priestory, v ktorých alebo z ktorých poskytuje svoje plnenia) a na strane druhej personálnym vybavením (personál, resp. zamestnanci, ktorí sú stále k dispozícii na uvedenom mieste) potrebným na vykonávanie uvedenej ekonomickej činnosti z tohto miesta.

Pri posudzovaní prevádzkarne na účely zákona o DPH sa teda neberie do úvahy samotný zápis organizačnej zložky zahraničnej osoby do Obchodného registra v SR, ale sa skúmajú ďalšie faktory nevyhnutné pre existenciu prevádzkarne (nezávislé vykonávanie ekonomickej činnosti, personálne a materiálne vybavenie).

Prevádzkareň podľa judikatúry Súdneho dvora EÚ

Problematika prevádzkarne na účely dane z pridanej hodnoty je riešená vo viacerých rozhodnutiach Súdneho dvora EÚ.

Aby sa prevádzkareň mohla účelne považovať (v rámci výnimky z prioritného kritéria sídla) za miesto poskytnutia služby zdaniteľnej osoby, musí na dostatočnej úrovni zabezpečovať stálosť a organizáciu, ktorá z hľadiska ľudského a materiálneho vybavenia je schopná poskytovať predmetné služby samostatne.

Ak lízingová spoločnosť pri prenájme automobilov nemá v členskom štáte ani vlastný personál, ani organizačnú zložku, ktorá na dostatočnej úrovni zabezpečuje stálosť, ktorá môže uzatvárať zmluvy alebo prijímať rozhodnutia o správe, a teda ktorá je schopná samostatne poskytovať predmetné služby, nemožno mať za to, že táto lízingová spoločnosť má stálu prevádzkareň v danom členskom štáte (vec C-190/95 ARO Lease).

Zriadenie odlišného sídla (prevádzkarne) od hlavného sídla podnikania je možné len v prípade, ak sa takéto sídlo vyznačuje dostatočným stupňom trvalosti a adekvátnou štruktúrou z hľadiska ľudských a technických zdrojov na dodávanie dotknutých služieb na nezávislom základe. Ak nemá lízingová spoločnosť v členskom štáte k dispozícii buď vlastný personál alebo štruktúru vyznačujúcu sa dostatočným stupňom trvalosti na poskytnutie rámca, v ktorom môžu byť zhotovené zmluvy alebo uskutočnené manažérske rozhodnutia, aby sa tým pádom zaručilo poskytovanie predmetných služieb na nezávislom základe, nemôže sa takáto spoločnosť považovať za spoločnosť so stálou prevádzkou v danom štáte (vec C-390/96 Lease Plan).

Pojem stála prevádzkareň vyžaduje minimálnu súdržnosť dosiahnutú spojením ľudských a technických prostriedkov, ktoré sú potrebné k poskytnutiu určitých služieb (vec C-73/06 Planzer Luxembourg).

Služby nemožno považovať za dodané prevádzkarňou, pokiaľ toto miesto nemá aspoň minimálnu veľkosť

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály