Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Posúdenie výdavku z hľadiska dane z príjmov a odpočet DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Obchodná spoločnosť uzatvorila zmluvu o vykonaní pomocných prác podľa § 269 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) s Ústavom na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody (ďalej len „Ústav“). Predmetom zmluvy je vykonávanie pomocných prác odsúdených za odplatu pre spoločnosť. Súčasne spoločnosť s týmto Ústavom uzatvorila podľa toho istého § 269 ods. 2 aj zmluvu o stravovaní. Predmetom tejto zmluvy je záväzok obchodnej spoločnosti zabezpečiť stravu (obedy) odsúdeným, ktorí u nej pracujú, v sume 3,40 eura (základ dane 2,83 eura + DPH 0,57 eura).

Podľa uvedenej zmluvy o stravovaní bude spoločnosť z celkovej sumy 3,40 eura na osobu fakturovať Ústavu dohodnutú sumu vo výške 0,74 eura (daňový základ 0,62 eura + DPH 0,12 eura), zvyšnú sumu vo výške 2,66 eura hradí spoločnosť. To znamená, že externý dodávateľ stravy bude spoločnosti fakturovať obed v celkovej sume 3,40 eura za jeden obed a následne bude spoločnosť z tejto sumy fakturovať Ústavu sumu 0,74 eura.

Predstavuje celkový náklad na stravné vo výške 3,40 eura, ktorý je fakturovaný externým dodávateľom, daňový výdavok obchodnej spoločnosti a má uvedená spoločnosť nárok na odpočet DPH v plnej miere alebo je daňovým výdavkom spoločnosti len suma vo výške refakturácie, t. j. 0,74 eura, a zvyšok je nedaňovým výdavkom vrátane DPH, alebo bude celá faktúra za stravné od externého dodávateľa nedaňovým výdavkom?

Zo znenia otázky možno usúdiť, že spoločnosť objednala stavebné práce, ktoré použije v rámci svojej bežnej podnikateľskej činnosti (z ktorej jej plynú zdaniteľné príjmy).

Na účely zákona č

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály