Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Stanovenie súčasnej hodnoty pohľadávok a záväzkov

Rubrika: Problémy z praxe

Pohľadávky sú významnou zložkou majetku podniku. Ich celková výška a štruktúra majú výrazný vplyv na zabezpečenie a udržanie platobnej schopnosti podniku. Vo všeobecnosti charakterizujú dynamiku kolobehu majetku podniku pri zmene jeho vlastníctva, ako aj vzťahov vyplývajúcich zo zmien foriem majetku. V súčasnosti však pohľadávky ako celok nedefinuje žiadny z platných právnych predpisov.

Pohľadávky sú významnou zložkou majetku podniku. Ich celková výška a štruktúra majú výrazný vplyv na zabezpečenie a udržanie platobnej schopnosti podniku. Vo všeobecnosti charakterizujú dynamiku kolobehu majetku podniku pri zmene jeho vlastníctva, ako aj vzťahov vyplývajúcich zo zmien foriem majetku. V súčasnosti však pohľadávky ako celok nedefinuje žiadny z platných právnych predpisov.

Záväzky povinnosti vznikajúce pri vykonávaní činnosti podniku, ktoré bude musieť v budúcnosti finančne, prípadne iným spôsobom vysporiadať. Tvoria významnú súčasť jeho cudzích zdrojov. Je preto dôležité venovať im pozornosť z hľadiska zabezpečenia finančnej stability podniku. Ich výška a optimálna štruktúra sú dôležité predpoklady na udržanie jeho plynulej prevádzky.
 

 

Pohľadávky a záväzky v účtovnej evidencii podniku

 
Účtovné zápisy rešpektujúce účtovnú, daňovú a hospodársku legislatívu informujú o pohybe pohľadávok a záväzkov. Prostredníctvom účtovných výkazov sa zobrazuje vplyv týchto transakcií na finančnú situáciu v podniku.
 

Daňové aspekty pohľadávok

Pohľadávky obvykle súvisia s realizáciou výkonov podniku, z ktorých tržby sú predmetom zdanenia daňou z príjmov. Daňové zákonodarstvo zároveň vstupuje do problematiky pohľadávok nielen pri ich vzniku, ale napr. aj pri ich vysporiadaní po lehote splatnosti.
 
Osobitnú skupinu pohľadávok tvoria odložená daňová pohľadávka, pohľadávky medzi účastníkmi združenia a pohľadávky medzi jednotlivými vnútropodnikovými útvarmi.
 
Do žiadnej z uvedených skupín nepatria pohľadávky vyplývajúce z časového rozlíšenia príjmov a výnosov. Má osobitné postavenie, pretože ich potreba vychádza prvotne zo zámeru zabezpečiť praktickú aplikáciu všeobecne uznávaných účtovných zásad a kvalitatívnych charakteristík: akruálneho princípu (náklady a výnosy sa účtujú v období, s ktorým časovo a vecne súvisia, kým výdavky a príjmy do obdobia, keď boli zaplatené), zásady nezávislosti účtovných období, zásady opatrnosti so zreteľom na realizačný princíp.
 

Účtovanie pohľadávok

V podvojnom účtovníctve pohľadávky a záväzky sa účtujú predovšetkým na príslušných účtoch účtovej triedy 3 – Zúčtovacie vzťahy:
  1. pri ich vzniku podľa účtovných dokladov (zmluvy, realizačné faktúry, dodacie listy, jednotné colné doklady a pod.),
  2. pri ich úhrade podľa výpisov z bankových účtov alebo podľa pokladničných dokladov (príjmových alebo výdavkových). 
Podstatnú časť záväzkov tvoria záväzky, ktoré bezprostredne súvisia s výkonom podnikateľskej činnosti podniku. Ide hlavne o záväzky voči zamestnancom a inštitúciám sociálneho zabezpečenia a zdravotného poistenia, záväzky vyplývajúce z obchodného styku, záväzky voči spoločníkom a združeniu, daňové záväzky, finančné a ostatné záväzky.
 
Väčšina záväzkov je splatná do jedného roka, ale patria sem aj dlhodobé záväzky – bankové úvery, finančné výpomoci a prijaté pôžičky. Podľa opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) z hľadiska bežného účtovania sa nepožaduje, aby v prípade úrokov až do momentu úhrady sa o nich vôbec uvažovalo a zverejňujú sa v poznámkach k účtovnej závierke. K osobitným druhom záväzkov patrí aj odložený daňový záväzok, pre ktorý je typické, že k jeho vyrovnaniu dôjde bez pohybu peňažných prostriedkov.
 

Lehota splatnosti

Z účtovného hľadiska je dôležité, aby pri všetkých zúčtovacích vzťahoch bola určená lehota splatnosti, keďže ide prevažne o pohľadávky a záväzky, ktoré sú predmetom platenia. V obchodných vzťahoch je termín platenia vecou dohody. Dohodnutý termín platenia je potrebné uvádzať priamo na faktúrach alebo iných dokladoch, ktoré ich nahrádzajú. Na základe doby splatnosti pohľadávky a záväzky sa rozdeľujú na:
  • krátkodobé – splatné do jedného roka,
  • dlhodobé – so splatnosťou dlhšou ako jeden rok.
 
Podľa dohodnutej alebo inak určenej doby splatnosti pri vzniku pohľadávky a záväzku v účtovníctve sa rozdeľujú a osobitne účtujú dlhodobé pohľadávky a záväzky a osobitne krátkodobé.
 
Podľa pokynov na vyplňovanie účtovných výkazov (Postupy účtovania v PÚ), pohľadávky a záväzky (vrátane úverov) sa vykazujú v súvahe podľa zostatkovej doby ich splatnosti ku dňu zostavenia účtovnej závierky, a nie podľa dohodnutej doby splatnosti pri vzniku pohľadávky a záväzku. Na tento účel pri uzavieraní účtovných kníh sa prevedú v dlhodobých pohľadávkach a záväzkoch na osobitné analytické účty sumy splátok, ktorých doba splatnosti je kratšia ako 1 rok a tieto splátky sa potom vykazujú v súvahe medzi krátkodobými pohľadávkami a záväzkami, aj napriek tomu, že v účtovníctve zostávajú naďalej na účtoch dlhodobých pohľadávok a záväzkov tak, ako boli zaúčtované pri ich vzniku.
 
 

Oceňovanie pohľadávok a záväzkov v účtovníctve

Pohľadávky sú v účtovníctve súčasťou majetku a na ich ohodnocovanie platia predpísané spôsoby oceňovania upravené v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. Tento záväzný právny predpis vo vzťahu k pohľadávkam vymedzuje zásady oceňovania, oceňovacie veličiny a rozsah ich použitia, ktoré sú podrobnejšie rozpracované v Postupoch účtovania v PÚ. Oceňovanie pohľadávok v účtovníctve:
  • obstarávacia cena –oceňujú sa ňou pohľadávky pri odplatnom nadobudnutí alebo pohľadávky nadobudnuté vkladom do základného imania a záväzky pri ich prevzatí,
  • menovitá hodnota –oceňujú sa ňou pohľadávky a záväzky pri ich vzniku.
 
Pohľadávky a záväzky v cudzej mene účtovná jednotka musí prepočítať kurzom Národnej banky Slovenska platným ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu a ku dňu zostavenia účtovnej závierky.
 

Zníženie hodnoty pohľadávok

Zníženie hodnoty pohľadávky môže mať charakter trvalý alebo prechodný. Podnik účtovne odpíše pohľadávky, ktoré spĺňajú kritériá trvalého zníženia hodnoty majetku spoločnosti, t. j. ak sú vyčerpané všetky možnosti ich vymáhania a existujú o tejto skutočnosti dokumenty (úmrtie dlžníka, rozhodnutie súdu o výsledkoch konkurzného konania a podiele uspokojovania veriteľov v rámci konkurzu, rozhodnutie súdu o zamietnutí návrhu na konkurz z dôvodu nedostatku majetku a pod.). Pohľadávky odpísané do nákladov nie sú už ďalej vykazované v súvahe.
 

Tvorba opravných položiek

V zmysle Postupov účtovania v PÚ sa tvoria na základe opatrnosti, ak je opodstatnené predpokladať, že nastalo zníženie hodnoty majetku oproti jeho pôvodnému oceneniu, okrem trvalého zníženia hodnoty majetku. Opravnou položkou sa teda odhaduje jej predpokladané zníženie, ktoré je opodstatnené, ak sa udiala skutočnosť, ktorá je dôvodom na odklad zníženia budúcich ekonomických úžitkov z tohto majetku.Opravné položky sa tvoria najmä k pohľadávkam, pri ktorých je dôvodné predpokladať, že ich dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí, k sporným pohľadávkam voči dlžníkom, s ktorými sa vedie spor o ich uznanie.
 
Opravná položkapri prechodnom znížení hodnoty pohľadávky sa teda tvorí, pokiaľ sa pri inventarizácii zistí, že reálna hodnota pohľadávok vďaka ich pochybnosti je nižšia ako hodnota uvedená v účtovníctve. Súčet účtovnej hodnoty pohľadávky (v jej prvotnom vykázaní, v obstarávacej cene alebo menovitej hodnote) a opravnej položky dáva obraz o jej reálnej hodnote. Úpravy hodnôt v dôsledku zvýšenia ocenenia príslušnej pohľadávky z dôvodu uplatnenia zásady opatrnosti sa nedovoľujú uskutočniť. Pritom opravná položka k dlhodobej pohľadávke s dobou splatnosti dlhšou ako 1 rok upravuje hodnotu pohľadávky na jej hodnotu v čase účtovania a vykazovania, čiže na súčasnú hodnotu.
 
Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. možno tvoriť aj daňové opravné položky (opravné položky uznané ako daňový náklad).V obidvoch prípadoch tvorba opravných položiek je signálom o znížení reálnej hodnoty pohľadávok, čo môže byť aj východiskom pri stanovení koeficientu daňovej hodnoty pohľadávok, ako je uvedené v nasledujúcej tabuľke.
 
Tabuľka č. 1:
Kategória
Lehota po splatnosti
Daňová opravná položka vo výške
Koeficient daňovej hodnoty pohľadávky
Pohľadávky:
  • bez príslušenstva
  • pri ktorých je riziko, že ich dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí
  • ktoré boli zahrnuté do zdaniteľných príjmov
viac ako 3 mesiace
25 % z hodnoty pohľadávky bez príslušenstva
0,75
viac ako 6 mesiacov
50 % z hodnoty pohľadávky bez príslušenstva
0,50
viac ako 9 mesiacov
75 % z hodnoty pohľadávky bez príslušenstva
0,25
viac ako 12 mesiacov
100 % z hodnoty pohľadávky bez príslušenstva
0,00
Podmienky:
  • daňovník účtujúci v podvojnom účtovníctve
  • pohľadávka voči dlžníkovi v konkurznom a vyrovnacom konaní bez príslušenstva
  • prihlásené v určenej lehote (60 dní) tvorba je možná začínajúc zdaňovacím obdobím, v ktorom boli prihlásené
v plnej výške včas prihlásených pohľadávok bez príslušenstva
<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály