Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ročné vysporiadanie DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

S blížiacim sa koncom kalendárneho roka je v oblasti daňových povinností platiteľov DPH, ktorí uplatňovali pomerné odpočítanie DPH, nevyhnutne spojená povinnosť v zmysle § 50 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vypočítať koeficient z údajov skončeného kalendárneho roka a vypočítať odpočítateľnú daň za príslušný kalendárny rok. Rozdiel medzi odpočítanou daňou v jednotlivých zdaňovacích obdobiach a daňou vypočítanou podľa prvej vety vysporiada platiteľ v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka na ťarchu alebo v prospech štátneho rozpočtu.

V prípadoch, ak je účtovným obdobím platiteľa hospodársky rok, na účely výpočtu koeficientu sa kalendárnym rokom rozumie hospodársky rok – čo znamená, že platiteľ dane vykonáva ročné vysporiadanie odpočítanej DPH pomerným odpočítaním nie za obdobie kalendárneho roka, ale za obdobie hospodárskeho roka, ktorý má určený ako svoje účtovné obdobie.

V záujme lepšieho priblíženia uvedenej problematiky je na úvod príspevku vhodné uviesť základné zásady a pojmy samotného odpočítavania dane z pridanej hodnoty.

Možnosť odpočítať DPH je ustanovená len platiteľom DPH, a to na základe ustanovenia § 49 ods. 2 zákona o DPH, korí môžu odpočítať od dane, ktorú sú povinní platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použijú na účely svojho podnikania ako platitelia DPH s výnimkou prípadov, pri ktorých zákon o DPH neumožňuje odpočítanie dane (v tejto súvislosti pozri ustanovenie § 49 ods. 3 a 7 zákona o DPH).

Z uvedeného vyplýva, že ak nedôjde ku vzniku daňovej povinnosti, nemôže vzniknúť ani právo na odpočítanie dane.

Platiteľ DPH môže teda odpočítať daň v prípadoch, ak je daň:

  1. voči nemu uplatnená iným platiteľom v tuzemsku z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť platiteľovi dodané, t. j. ak daň voči nemu uplatnil jeho dodávateľ, platiteľ dane v tuzemsku, dodávateľovi vznikla daňová povinnosť a prijatý tovar alebo službu platiteľ dane použije na účely svojho podnikania ako platiteľ,
  2. ním uplatnená z tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 až 4, § 69 ods. 7 a 9 až 12 zákona o DPH, pričom odpočítať daň môže len platiteľ dane (právo na odpočítanie dane tak nevzniká zdaniteľnej osobe, ktorá nie je platiteľom dane, hoci je osobou registrovanou pre daň podľa zákona o DPH) a len za podmienky, že uvedené komodity prijal na účely svojho podnikania,
  3. ním uplatnená pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a § 11a zákona o DPH, pričom podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je povinná platiť daň osoba, ktorá tovar uvedeným spôsobom nadobudne, čo znamená, že k cene tovaru fakturovanej zahraničným dodávateľom platiteľ dane uplatní 20 % daň; dňom vzniku daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu vzniká platiteľovi dane právo na odpočítanie dane,
  4. zaplatená správcovi dane v tuzemsku pri dovoze tovaru, pričom dovozom tovaru je podľa § 12 zákona o DPH vstup tovaru z územia tretích štátov na územie Európskej únie; daňová povinnosť pri dovoze tovaru vzniká dňom prijatia colného vyhlásenia na prepustenie tovaru do príslušného colného režimu alebo dňom, v ktorom colný dlh vznikol iným spôsobom ako prijatím colného vyhlásenia, a teda dňom vzniku daňovej povinnosti pri dovoze tovaru vzniká platiteľovi dane právo na odpočítanie dane.

V zásade treba inštitút odpočítania dane chápať ako odpočítanie dane v plnej alebo pomernej výške od celkovej dane, ktorú je platiteľ dane povinný platiť za príslušné zdaňovacie obdobie.

Pri odpočítaní dane sa uplatňuje princíp tzv. vecnej súvislosti dane z prijatých tovarov a služieb k uskutočneným zdaniteľným obchodom platiteľa dane, a to v závislosti od toho, na aký účel je každý jednotlivý tovar alebo služba prijatá.

To znamená, že prijatý tovar alebo službu platiteľ dane posudzuje v závislosti od toho, či je tovar alebo služba prijatá:

  1. výlučne na zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť,
  2. výlučne na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH (s výnimkou uvedenou v § 49 ods. 3 zákona o DPH),
  3. na zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, a súčasne na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH.

Inštitút pomerného odpočítavania DPH sa uplatňuje v prípadoch, keď platiteľ dane prijaté tovary a služby použije jednak na svoje zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, ako aj na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane, s nárokom na odpočítanie dane a súčasne prijaté tovary a služby použije na svoje zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH bez nároku na odpočítanie dane.

Pomernú výšku odpočítateľnej dane platiteľ vypočíta ako súčin dane a koeficientu zaokrúhleného na dve desatinné miesta nahor, napr. vypočítaný koeficient 0,6596 sa zaokrúhli na 0,66, vypočítaný koeficient 0,6512 sa zaokrúhli tiež na 0,66.

Koeficient sa na základe ustanovenia § 50 ods. 2 zákona o DPH vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli sú výnosy (príjmy) bez dane z tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná, a v ktorého menovateli sú výnosy (príjmy) bez dane zo všetkých tovarov a služieb za kalendárny rok.

Poznámka:
V uvedenej súvislosti treba upozorniť na pripravovanú novel

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály