Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zásielkový predaj

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zásielkovým predajom sa na účely zákona o DPH rozumie dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený dodávateľom alebo na jeho účet z členského štátu iného, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru, a odberateľom je osoba, ktorá nemá pridelené identifikačné číslo pre daň, okrem dodania nových dopravných prostriedkov a tovaru dodaného s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet.

  • Ak je dodaný tovar odoslaný alebo prepravený z územia tretieho štátu a dovezený dodávateľom do členského štátu iného, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru odberateľovi, považuje sa tento tovar za odoslaný alebo prepravený z členského štátu dovozu.
  • Ak ide o dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, dodanie tovaru je zásielkovým predajom iba v prípade, ak je tovar dodaný fyzickým osobám na osobnú spotrebu.

Ustanovenia o zásielkovom predaji tovaru sa nevzťahujú na dodanie použitého tovaru, umeleckých diel, zberateľských predmetov a starožitností, pri ktorých sa uplatňuje osobitná úprava dane podľa ustanovenia § 66 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Registrácia zahraničnej osoby, ktorá dodáva tovar do tuzemska formou zásielkového predaja nezaregistrovanej osobe

Zahraničná osoba, ktorá dodáva do tuzemska tovar formou zásielkového predaja osobe, ktorá nemá pridelené identifikačné číslo pre daň, je povinná podať žiadosť o registráciu pre daň Daňovému úradu Bratislava, a to pred dodaním tovaru do tuzemska, ak celková hodnota bez dane takto dodaného tovaru dosiahne v kalendárnom roku 35 000 eur.

Poznámka: Tento limit sa nevzťahuje na tovar, ktorý podlieha spotrebnej dani a je dodávaný fyzickým osobám formou zásielkového predaja na osobnú spotrebu.

Zahraničná osoba je v tomto prípade povinná podať žiadosť o registráciu pre daň Daňovému úradu Bratislava pred dodaním tovaru. Zahraničná osoba sa môže zaregistrovať aj dobrovoľne, ak hodnota dodávaného tovaru nedosiahne uvedenú výšku obratu.

Dňom uvedeným v osvedčení sa zahraničná osoba stáva platiteľom dane, pričom tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.

♦ Príklad č. 1:

Maďarská obchodná spoločnosť dodáva zákazníkom – osobám, ktoré nie sú identifikované pre daň, tovar na základe objednávok. Táto spoločnosť tovar zákazníkom neodosiela ani neprepravuje. Zákazníci si tovar prepravujú vlastnými dopravnými prostriedkami priamo z Maďarska.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály