Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Neplatitelia dane z pridanej hodnoty a povinnosť priznávať DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Povinnosť odviesť do štátneho rozpočtu daň z pridanej hodnoty z dodania tovarov alebo služieb sa vzťahuje na osoby ustanovené v § 69 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V niektorých prípadoch vzniká v zmysle uvedeného paragrafu povinnosť platiť DPH prostredníctvom daňového priznania aj osobám, ktoré nie sú platiteľom dane. V článku sa dozviete, kedy sa táto povinnosť vzťahuje aj na neplatiteľov DPH.

Pojem „zdaniteľná osoba“

Zdaniteľnou osobou pre účely DPH je v zmysle § 3 ods. 1 zákona o DPH každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti.

Vykonávanie činnosti na základe pracovnoprávneho vzťahu, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo iného obdobného vzťahu, keď fyzická osoba je povinná dodržiavať pokyny alebo príkazy, čím sa vytvára stav podriadenosti a nadriadenosti z hľadiska podmienok vykonávanej činnosti a jej odmeňovania, sa nepovažuje za nezávislé vykonávanie činnosti v zmysle predchádzajúcej vety.

Ekonomickou činnosťou sa pritom rozumie každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb vrátane ťažobnej, stavebnej a poľnohospodárskej činnosti, činnosť vykonávanú ako slobodné povolanie podľa osobitných predpisov, duševnú tvorivú činnosť a športovú činnosť.

Za ekonomickú činnosť sa považuje aj využívanie hmotného majetku a nehmotného majetku na účel dosahovania príjmu z tohto majetku, pričom ak je majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, považuje sa jeho využívanie na účel dosahovania príjmu za podnikanie v rovnakom pomere u každého z manželov, ak sa manželia nedohodnú inak.

V zmysle § 3 ods. 5 zákona o DPH je zdaniteľnou osobou aj každá taká osoba, ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu a tento nový dopravný prostriedok je ňou alebo kupujúcim alebo na ich účet odoslaný alebo prepravený kupujúcemu.

Zdaniteľná osoba verzus platiteľ DPH

Treba si uvedomiť, že ak je subjekt v zmysle doteraz uvedeného zdaniteľnou osobou na účely zákona o DPH, automaticky to neznamená, že nadobúda status platiteľa DPH so všetkými jeho právami a povinnosťami. Zdaniteľná osoba sa stáva platiteľom DPH v nasledujúcich prípadoch:

  1. Ak ide o registráciu zdaniteľnej osoby, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, a ak nemá takéto miesto, ale má bydlisko v tuzemsku alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava (§ 4 ods. 1 a ods. 4 zákona o DPH), pričom to platí tak pre dobrovoľnú alebo povinnú registráciu po dosiahnutí ustanovenej výšky obratu. Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa takáto zdaniteľná osoba stáva platiteľom DPH.
  2. Ak ide o registráciu právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle nezdržiava (ďalej len „zahraničná osoba“), pred začatím vykonávania činnosti, ktorá je predmetom dane, okrem dovozu tovaru. Žiadosť o registráciu pre daň nie je povinná podať zahraničná osoba, ak dodáva len plnenia uvedené v § 5 ods. 1 písm. a) až h) zákona o DPH. Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa takáto zahraničná osoba stáva platiteľom DPH, pričom tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.
  3. Ak ide o registráciu právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle nezdržiava, ktorá dodáva tovar do tuzemska formou zásielkového predaja, a to pred dodaním tovaru, dodaním ktorého dosiahne hodnotu 35 000 eur, alebo aj dobrovoľnú registráciu (t. j. v prípade, ak hodnota tovaru dodávaného do tuzemska nedosiahla v kalendárnom roku 35 000 eur). Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa takáto zahraničná osoba stáva platiteľom DPH, pričom tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.
  4. Ak ide o registráciu právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle nezdržiava, ktorá dodáva do tuzemska fyzickej osobe na osobnú spotrebu formou zásielkového predaja, tovar, ktorý je predmetom spotrebnej dane (pozri § 6 ods. 2 a 4 zákona o DPH). Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa takáto zahraničná osoba stáva platiteľom DPH, pričom tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.
  5. V prípadoch tzv. skupinovej registrácie zdaniteľných osôb v zmysle ustanovení § 4a a § 4b zákona o DPH.

Neplatitelia DPH a povinnosť platiť DPH

Kľúčovým ustanovením zákona o DPH je § 69, ktorý ustanovuje, ktorá osoba je povinná odviesť daň do štátneho rozpočtu z dodania tovarov alebo služieb. V niektorých prípadoch vzniká v zmysle uvedeného paragrafu povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty do štátneho rozpočtu prostredníctvom daňového priznania aj osobám, ktoré nie sú platiteľom dane.

Nadobudnutie tovaru z iného členského štátu neplatiteľom DPH

Podľa § 2 ods. 1 písm. c) zákona o DPH je predmetom dane aj nadobudnutie tovaru z iného členského štátu EÚ za protihodnotu. Ak ide o nadobúdateľov – registrovaných platiteľov dane v tuzemsku, títo si sami zdaňujú tovar, ktorý nadobudnú od platiteľa dane z iného členského štátu (od dodávateľa, ktorý má identifikačné číslo pre DPH v inom členskom štáte), a daň, ktorú platitelia dane priznali z nadobudnutia tovaru, si môžu aj odpočítať.

Nadobudnutie tovaru a súčasne povinnosť platiť daň v tuzemsku z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu však vzniká aj iným osobám ako platiteľom DPH, avšak na rozdiel od osôb, ktoré sú platiteľmi DPH, nebudú mať tieto osoby právo na odpočítanie dane z nadobudnutia tovarov.

Vychádzajúc z § 69 ods. 2 písm. b) zákona o DPH platí, že zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko v tuzemsku, je povinná platiť daň pri tovare, ktorý tejto zdaniteľnej osobe dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo zahraničná osoba z tretieho štátu, ak miesto dodania tovaru je v tuzemsku, okrem:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály