Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia zahraničnej spoločnosti pri premiestnení tovaru z ČR, jeho spracovaní a následnom predaji v SR

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zahraničný podnikateľský subjekt je povinný sa v SR registrovať v prípade uskutočňovania zdaniteľných obchodov. Môže ísť napr. o nadobudnutie vlastného tovaru premiestneného z krajiny jej sídla či jeho následný predaj z územia SR. V závislosti od typu týchto obchodov a spôsob ich uskutočnenia môže nastať niekoľko variantných situácií s rôznym režimom uplatnenia DPH. Predmetom článku je prípadová štúdia českej spoločnosti, ktorá prepraví tovar na územie SR s cieľom vykonania spracovateľských operácií a jeho následného predaja. V rôznych situáciách budú rozobraté aj registračné a daňové povinnosti slovenského dodávateľa služieb.

Česká obchodná spoločnosť, registrovaný platiteľ DPH v Českej republike, nakupuje tovar z iných členských krajín, ktorý na účely spracovania prepraví na územie SR. Služby spracovania tovaru vykoná pre českú spoločnosť slovenský dodávateľ, neplatiteľ DPH. Po skončení spracovania bude česká spoločnosť predávať tovar z územia SR odberateľom sídliacim v krajinách EÚ vrátane SR.

  • Aké sú registračné a daňové povinnosti českej spoločnosti v SR?
  • Je povinná sa na území SR registrovať pre DPH?
  • Je povinná zdaňovať svoje obchody v SR?
  • Je slovenský dodávateľ spracovateľských služieb povinný sa registrovať pre DPH na Slovensku alebo v Českej republike?
  • V ktorej z krajín sa zdaňujú predmetné obchody?

Česká spoločnosť je na účely slovenského zákona o DPH tzv. „zahraničnou osobou“. Ide teda o osobu (firmu), ktorá:

  • je zdaniteľnou osobou ‒ t. j. vykonáva ekonomickú činnosť,
  • na území SR nemá sídlo, miesto podnikania, bydlisko ani sa tu obvykle nezdržiava.

V závislosti od skutočnosti, či zahraničný subjekt podniká na území SR na základe prevádzkarne alebo bez nej a v závislosti od typu dodávok, zahraničná osoba môže podliehať týmto typom registrácie pre DPH v SR v zmysle zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“):

  • v zmysle § 4 zákona o DPH ‒ ak zahraničná osoba má v SR prevádzkareň, t. j. „stále miesto, ktoré disponuje personálnym a materiálnym vybavením potrebným na výkon podnikania“ (§ 4 ods. 5 zákona o DPH), sídlo firmy sa však nachádza v inej krajine,
  • v zmysle § 5 zákona o DPH ‒ ak ide o tzv. „zahraničnú osobu“, ktorá v SR nemá sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, byd­lisko (fyzická osoba) ani sa tu obvykle nezdržiava a začne v SR vykonávať činnosť, ktorá je predmetom DPH,
  • v zmysle § 6 zákona o DPH ‒ ak zahraničná osoba (definovaná v predchádzajúcom bode) začne do SR dodávať tovar formou tzv. „zásielkového predaja“ a hodnota tohto tovaru dosiahne v kalendárnom roku 35 000 € alebo ak ide o tovar podliehajúci spotrebnej dani a je dodaný fyzickej osobe na osobnú spotrebu.

Od typu registrácie zahraničného subjektu závisí aj spôsob určenia miesta dodania služby podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (základné pravidlo pri dodávke medzi dvomi podnikateľskými subjektmi):

  • Ak slovenský podnikateľský subjekt dodáva služby slovenskej prevádzkarni zahraničnej osoby registrovanej v SR za platiteľa DPH podľa § 4 zákona o DPH, miesto dodania je v SR ‒ slovenský dodávateľ službu fakturuje za cenu vrátane slovenskej DPH a odberateľ ‒ platiteľ DPH si ju môže po splnení podmienok (§ 49 až § 51) odpočítať. Ak službu dodáva slovenský dodávateľ ‒ neplatiteľ DPH, z tohto titulu nie je povinný sa registrovať pre DPH a službu ako neplatiteľ DPH fakturuje za cenu bez DPH.
  • Ak slovenský podnikateľský subjekt dodáva služby zahraničnej osobe registrovanej v SR podľa § 5 zákona o DPH, ktorá nemá v SR sídlo ani prevádzkareň, miesto dodania sa nachádza v krajine sídla odberateľa. Slovenský dodávateľ fakturuje službu za cenu bez DPH a uvádza ju v súhrnnom výkaze, pričom prijatú službu zdaňuje odberateľ podľa pravidiel krajiny jeho sídla. Ak by službu dodal slovenský neplatiteľ DPH, bol by povinný sa registrovať pre DPH v zmysle § 7a zákona o DPH a dodávku fakturovať za cenu bez DPH, službu uvádza rovnako v súhrnnom výkaze.

Registrácia zahraničnej osoby podľa § 5 zákona o DPH (pri vykonávaní činností podliehajúcich DPH)

Zahraničná osoba je v SR povinná sa registrovať, ak začne na území SR vykonávať činnosť, ktorá je predmetom dane (§ 2 zákona o DPH), teda:

  • dodanie tovaru za protihodnotu,
  • poskytnutie služby za protihodnotu,
  • nadobudnutie tovaru za protihodnotu v SR z iného členského štátu EÚ.

Zahraničná osoba sa v SR nie je povinná registrovať, ak na území SR uskutočnila výlučne:

  • dovoz tovaru ‒ dovoz tovaru sa v zmysle § 2 zákona o DPH považuje za činnosť podliehajúcu DPH (rovnako ako spomenuté dodanie tovaru či služby a nadobudnutie tovaru z EÚ); ak však zahraničná zdaniteľná osoba uskutoční v SR výlučne dovoz tovaru, nie je povinná sa registrovať pre DPH v SR,
  • prepravné služby a s nimi súvisiace doplnkové služby oslobodené od DPH v zmysle § 48 ods. 6 zákona o DPH (služby priamo spojené s vývozom tovaru), ods. 8, 10 a 12 a §
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály