Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozsudky Súdneho dvora EÚ k predbežným otázkam týkajúcim sa DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal v júli 2014 viaceré zaujímavé rozsudky k predbežným otázkam týkajúcim sa problematiky DPH. V tomto vydaní vám prinášame komentár k niektorým z nich.

Oslobodenie dovozu tovaru určeného na prepustenie do iného režimu ako colného uskladňovania od dane – povinnosť fyzického uloženia tovaru do skladu – povinnosť zaplatiť DPH napriek tomu, že už bola uplatnená prostredníctvom mechanizmu samozdanenia

C-272/13 Equoland Soc. coop. arl proti Agenzia delle Dogane – Ufficio delle Dogane di Livorno

Predmet sporu

Talianska spoločnosť Equoland Soc. coop. Arl (ďalej len „Equoland“) doviezla v roku 2006 tovar pochádzajúci z tretieho štátu. V colnom vyhlásení sa uvádzalo, že tento tovar bol určený do daňového skladu zriadeného na účely DPH, preto Equoland pri dovoze nezaplatila žiadnu DPH.

Na druhý deň po dovoze správca skladu, do ktorého bol tovar určený, tovar zaevidoval v skladovom registri. Zistilo sa však, že tovar nikdy nebol v sklade fyzicky uložený, ale len „virtuálne“, teda zápisom do evidencie. Tovar bol preto okamžite vyňatý z režimu uskladňovania v daňovom sklade a Equo­land uplatnila DPH prostredníctvom mechanizmu samozdanenia (reverse-charge).

Správca dane dospel k záveru, že keďže tovar nebol fyzicky uložený v daňovom sklade, v zmysle talianskej legislatívy neboli splnené podmienky na odklad splatnosti dovoznej DPH a Equoland splatnú daň pri dovoze tovaru nezaplatila. Následne vyžadoval zaplatenie dovoznej DPH, ako aj sankcie vo výške 30 % sumy DPH.

Predmetom sporu boli otázky, či:

  • vnútroštátna právna úprava môže podriadiť priznanie oslobodenia od DPH pri dovoze podmienke, aby dovezený tovar, ktorý je určený do daňového skladu zriadeného na účely DPH, bol do takéhoto skladu fyzicky uložený,
  • je vzhľadom na zásadu neutrality DPH vnútroštátna právna úprava, podľa ktorej členský štát vyžaduje zaplatenie DPH pri dovoze, hoci táto daň už bola uplatnená prostredníctvom mechanizmu samozdanenia, v súlade so smernicou Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“).

Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ

Podmienenie oslobodenia od DPH pri dovoze fyzickým umiestnením tovaru do skladu

  • Súdny dvor EÚ na úvod pripomenul, že ustanovenie, podľa ktorého sa splatnosť DPH pri dovoze tovaru odloží, predstavuje výnimku zo všeobecnej zásady, podľa ktorej zdaniteľná udalosť nastane a DPH pri dovoze sa stane splatnou v okamihu dovozu tovaru, a preto sa musí vykladať doslovne.
  • Možnosť poskytnutá členským štátom oslobodiť určité plnenia od DPH je podmienená splnením dvoch podmienok:
    1. tovar, ktorého dovoz sa má oslobodiť, nie je určený na konečné použitie alebo konečnú spotrebu, a
    2. suma DPH splatnej pri ukončení režimu, ktorému tento tovar podliehal, zodpovedá sume DPH, ktorá by bola splatná, ak by toto plnenie bolo zdanené na území danej krajiny.

Za týchto podmienok a pri absencii bližších usmernení v DPH smernici v zásade prináleží členským štátom, aby určili požiadavky, ktoré musí zdanit

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály