Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava základu dane

Dátum: Rubrika: Poradňa

Dcérska spoločnosť vystavila vo februári 2014 faktúru materskej spoločnosti za výrobu výrobkov vo výške 7 900 € + DPH. Nesprávne naúčtovala cenu za materiál a kusy. V mesiaci júl zistila, že materskej firme fakturovala nesprávne a musí jej vystaviť opravu základu dane (dobropis) vo výške -3 100 € + DPH.

  • Ako správne vystaviť tento dobropis?
  • Ak dátum vystavenia bude napr. 10. júla 2014, dátum daňovej povinnosti bude február 2014 alebo júl 2014?
  • Má dcérska spoločnosť povinnosť podať dodatočné daňové priznanie za február 2014 alebo dobropis zahrnie do daňového priznania k DPH za júl?
  • Kedy dcérska firma opravu základu dane (dobropis) uvedie v kontrolnom výkaze k DPH?
  • Materská firma si uvedený dobropis uplatní vtedy, keď ho obdrží alebo aj ona má povinnosť podať dodatočné daňové priznanie?

Pôvodná faktúra bola vyhotovená spôsobom, že suma základu dane v eurách, suma dane v eurách a množstvo dodaného tovaru neboli vykázané správne (ďalej aj „nesprávne vyhotovená faktúra“). Súčasne vychádzame z predpokladu, že pôvodne nesprávne vyhotovená faktúra bola u vás ako dodávateľa uvedená v časti A.1 kontrolného výkazu (ďalej len „KV“) podaného za zdaňovacie obdobie 02/2014.

Pri vypracovaní tejto odpovede sme vychádzali z Metodického pokynu k vykazovaniu údajov z opravných faktúr v KV podľa § 78a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vypracovaného FR SR z júna 2014.

V § 78a ods. 2 písm. c) zákona o DPH je upravené, že v KV sa uvádzajú údaje z každej faktúry, ktorá mení pôvodnú faktúru (pozn. tzv. „opravná faktúra“). Za opravnú faktúru sa pritom podľa § 71 ods. 2 zákona o DPH považuj

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály