Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH posúdenie demolačných a demontážnych prác zahŕňajúcich prijatie materiálu a odpadu, ktorý možno predať

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 10. januára 2019 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor EÚ“) rozsudok vo veci C-410/17 A Oy za prítomnosti Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö (príslušného útvaru fínskej daňovej správy). Týka sa dodávateľa demolačných prác, ktorý je v rámci zmluvy o dodaní demolačných prác zároveň povinný uskutočniť odvoz materiálu a odpadu a je oprávnený predať šrot obsiahnutý v demolačnom odpade.

Súdny dvor EÚ sa zaoberal otázkou, či takáto zmluva vedie z hľadiska DPH k uskutočneniu jediného plnenia alebo dvoch nezávislých plnení: 1) dodanie služby spočívajúcej v uskutočnení demolačných prác a 2) kúpa tovaru od zákazníka za účelom jeho následného predaja.

Predmet sporu

Spoločnosť A Oy (ďalej len „A“) sa špecializuje na environmentálne služby v rôznych priemyselných odvetviach, v oblasti nehnuteľností a v stavebníctve. Jej činnosti zahŕňajú okrem iného demolačné služby a služby súvisiace s recykláciou a spracovaním odpadu.

Spoločnosť A poskytuje svojim zákazníkom na základe zmluvy o demolačných prácach (ďalej len „zmluva o demolácii“) demolačné práce. V rámci dotknutého typu zmluvy sa Spoločnosť zaväzuje, že zbúra budovy starej továrne, ktoré patria jej zákazníkovi. Bude tiež hlavným dodávateľom stavebných prác, ktorý prevezme zodpovednosť za stavebné práce a riadenie stavby.

Povinnosťou spoločnosti A je postarať sa o vhodné spracovanie materiálu a odpadu určeného na odvoz a ich riadny odvoz. Časť tohto materiálu a odpadu tvorí šrot a odpad, pri dodaní ktorého sa uplatňuje prenos daňovej povinnosti na odberateľa. Sčasti ide o predmety, ktoré môže spoločnosť A následne predať podnikom, ktoré skupujú recyklovateľný šrot. Spoločnosť A vopred ohodnotí množstvo tohto tovaru a posúdi cenu, za ktorú ho bude môcť predať. Svoje zistenia zohľadní pri návrhu cenovej ponuky za uskutočnenie demolačných prác tak, aby cena ponúknutá zákazníkovi za tieto práce bola čo najkonkurenčnejšia. Odhadovaná cena uvedeného tovaru sa však nedojednáva so zákazníkom, ani ju tento zákazník v zmluve o demolácii neurčuje. Zákazníkovi sa vždy ponúkne celková cena za demolačné práce.

Spoločnosť A navyše odkupuje od svojich zákazníkov staré stroje a zariadenia, ktoré na základe kúpnej zmluvy na účely demontáže musí zničiť alebo rozobrať a odviezť z priestorov alebo sídla dotknutého zákazníka. Musí tiež odviezť odpad z tejto demontáže v súlade s podmienkami dohodnutými v zmluve. Podľa dotknutej zmluvy spoločnosť A kúpi budovy a stavby, ako aj stroje, prístroje a ostatný hnuteľný majetok a tento kúpený tovar sama rozoberie a odvezie.

Vzhľadom na povahu kúpeného tovaru, demontáž, odvoz a vhodné spracovanie tohto tovaru, ako aj odvoz vzniknutého odpadu vznikajú spoločnosti A náklady, ktoré sa snaží vopred vyčísliť a v ponuke zohľadniť ako faktor znižujúci kúpnu cenu. Zmluvné strany sa však pri dojednávaní zmluvných podmienok o týchto nákladoch nedohadujú. V zmluve ich výšku nestanovia a táto suma sa nemá nikdy oznámiť predávajúcemu.

Spoločnosť A požiadala daňový úrad o predbežné rozhodnutie v súvislosti s vyčíslením splatnej DPH pri poskytnutí demolačných prác na základe zmluvy o demolácii a pri kúpe šrotu a kovového odpadu na základe kúpnej zmluvy za účelom demontáže.

Daňový úrad v predbežnom rozhodnutí vyhlásil, že:

  1. v rámci zmluvy o demolácii sa spoločnosť A považuje za osobu, ktorá dodáva svojmu zákazníkovi demolačné práce a ktorá od neho odkúpi šrot. Spoločnosť A musí preto odviesť DPH z titulu poskytnutia služieb svojmu zákazníkovi, ako aj pri odkúpení šrotu od tohto zákazníka uplatnením mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti,
  2. pokiaľ ide o kúpnu zmluvu na účely demontáže, spoločnosť A sa považuje za osobu, ktorá dodáva svojmu zákazníkovi demolačné práce a ktorá od neho odkúpi šrot. Spoločnosť A musí preto zaplatiť DPH za poskytnutie služieb svojmu zákazníkovi, ako aj pri odkúpení šrotu od tohto zákazníka uplatnením mechanizmu prenesenia daňovej p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály