Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Právo na odpočítanie DPH pri registrácii platiteľa spätne

Dátum: Rubrika: Z praxe

Právo na odpočítanie dane vzniká platiteľovi pri vzniku daňovej povinnosti. Toto právo si platiteľ uplatní v momente, keď je mu tovar alebo služba dodaná. Táto slúži na jeho podnikanie a zároveň bola voči nemu uplatnená iným platiteľom, zahraničnou osobou alebo uplatnená pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu. Platiteľ si môže uplatniť daň, ktorú odviedol správcovi dane v tuzemsku.

Základný principiálny rámec fungovania dane z pridanej hodnoty je zrejmý nielen odbornej, ale aj podnikateľskej obci. Tento článok sa však zameriava na situáciu, kedy dochádza k uplatneniu dane platiteľom v čase, keď nie je platiteľom, resp. sa ním stáva a daň uplatňuje za obdobie, keď platiteľom nebol.

Podľa § 55 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) osoba, ktorá sa stala platiteľom, môže odpočítať daň viažucu sa k tovarom a službám, ktoré nadobudla alebo prijala ako zdaniteľná osoba pred dňom, keď sa stala platiteľom, ak tieto prijaté plnenia okrem zásob neboli zahrnuté do daňových výdavkov podľa osobitného predpisu v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stala platiteľom.

Pre takéto uplatnenie dane platia všeobecné podmienky ako pri riadnom uplatnení práva na odpočítanie dane.

Je však nevyhnutné rozobrať fundament kritérií inštitútu odpočítania dane pri registrácii platiteľa.

a. Právo sa teda priznáva zdaniteľnej osobe, ktorá sa stane platiteľom. Zdaniteľná osoba je podľa § 2 zákona o DPH len tá osoba, ktorá vykonáva nezávislú ekonomickú činnosť. Nie je preto možné, aby si takéto právo uplatnila osoba, ktorá sa stala platiteľom na základe skutočnosti, pred ktorou nevykonávala ekonomic

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály