Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Režim DPH pri neuskutočnenej dodávke – aktuality v judikatúre

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Relatívne nedávno Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“) vo svojich rozhodnutiach spresnil koncepty, ktorým som sa venoval už v predchádzajúcom článku „Režim DPH pri neuskutočnenej dodávke“, ktorý vyšiel v čísle 11/2017 časopisu DPH v praxi. Predmetom článku, ktorý prinášam teraz, je poskytnúť stručné zhrnutie najpodstatnejších záverov týchto rozhodnutí a tiež v ich svetle analyzovať nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, zverejnené v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu a rozhodnutí súdov Slovenskej republiky.

SGI a Valériane SNC

V rozsudku v spojených veciach C-459/17 SGI a C-460/17 Valériane SNC SD EÚ pomerne jednoznačne konštatoval, že „na zamietnutie práva (odberateľa) na odpočítanie DPH uvedenej na faktúre postačuje, aby daňový úrad preukázal, že plnenia zodpovedajúce tejto faktúre neboli skutočne poskytnuté“.

Rozhodnutie, že neuskutočnenie dodávky má mať za následok neuznanie nároku na odpočítanie DPH na vstupe, sa nezdá prekvapivé s ohľadom na predchádzajúce rozhodnutia SD EÚ.

Podstatnou bola v skutočnosti otázka, či sú v prípade neuskutočnených dodávok daňové úrady povinné uplatňovať vedomostný test obdobne ako v prípadne podvodných dodávok. Z citovaného výroku je zrejmé, že takúto povinnosť nemajú.

Je však nutné podotknúť niekoľko súvislostí, ktorým SD EÚ nevenoval osobitnú pozornosť:

  • SD EÚ mal za nesporné, že dodávky sa neuskutočnili, preto rozsudok neposkytuje žiadne nové podnety vo vzťahu k rozloženiu dôkazného bremena medzi správcu dane a daňovníka; a
  • SD EÚ neriešil, či daňovníkovi pri takejto neuskutočnenej dodávke ostáva právo upraviť si svoju daň na výstupe, ak bol len jedným z článkov reťazci. V danej situácii by tak mali byť naďalej platné závery rozsudku C-454/98 Schmeink & Cofreth a Strobel.

Z uvedeného rozhodnutia sa však zdá, že do budúcnosti bude nutné v aplikačnej praxi zreteľne rozlišovať líniu de facto neus

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály