Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH v kontexte zákona o dani z príjmov

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Daň z pridanej hodnoty predstavuje v zmysle zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) základný typ univerzálnej nepriamej dane a jeden z hlavných príjmov štátneho rozpočtu. Všeobecným dôvodom implementácie DPH je príjem štátneho rozpočtu tej krajiny, na území ktorej je vykonávaná ekonomická aktivita. Samotný systém DPH je založený na skutočnosti, že túto daň pre konkrétny produkt konečný spotrebiteľ zaplatí v jeho cene, avšak daň štátu v konečnom dôsledku odvedú účastníci distribučného kanála prostredníctvom ustanoveného systému platieb. Ide tak o daň nepriamu, teda vyberá ju a platí ju do štátneho rozpočtu iný subjekt ako ten, na ktorý efektívne daň dopadá, t. j. na konečného spotrebiteľa.

Zjednodušene možno konštatovať, že touto daňou sa v konečnom dôsledku vždy zaťažuje hodnota, resp. cena, o ktorú každý jednotlivý člen distribučného kanála zvýšil hodnotu, ktorú zaplatil predchádzajúcemu členovi (napríklad veľkoobchodník maloobchodníkovi). Od tejto skutočnosti je aj odvodený samotný názov dane.

Aspekt DPH v zákone o dani z príjmov

V rámci zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) je problematika DPH riešená vo viacerých ustanoveniach a má dopad na také skutočnosti ako:

  • vylúčenie DPH zo základu dane z príjmov,
  • podmienky uplatnenia DPH ako daňového nákladu,
  • posudzovanie DPH ako súčasti obstarávacej ceny majetku.

DPH a základ dane z príjmov

V zmysle § 17 ods. 3 písm. d) zákona o dani z príjmov sa do základu dane z príjmov nezahŕňa daň z pridanej hodnoty vzťahujúca sa na hmotný majetok a nehmotný majetok,

  1. na ktorú si platiteľ dane z pridanej hodnoty uplatnil nárok na odpočet pri registrácii podľa zákona o DPH, pričom o daň z pridanej hodnoty je daňovník povinný znížiť vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku,
  2. ktorú je platiteľ dane z pridanej hodnoty povinný odviesť pri zrušení registrácie podľa osobitného predpisu, o ktorú upraví vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť s ručením obmedzeným v auguste roku 2019, kedy bola platiteľom DPH, obstarala dlhodobý hmotný majetok, ktorého cena predstavovala 4 320 eur, z čoho základ dane predstavoval 3 600 eur a DPH 720 eur (20 % DPH). V roku 2019 si teda spoločnosť uplatnila nárok na odpočet DPH vo výške 720 eur.

Uvedený majetok zaradila do 1. odpisovej skupiny a začala ho odpisovať rovnomerným spôsobom odpisovania podľa § 27 zákona o dani z príjmov zo vstupnej ceny 3 600 eur. V priebehu apríla 2020 došlo na strane spoločnosti k zrušeniu registrácie platiteľa DPH.

V načrtnutom prípade pri uplatňovanom rovnomernom spôsobe odpisovania bude priebeh odpisovania nasledujúci:

Rok 2019:

Spoločnosť si kúpou obstarala majetok v obstarávacej cene 4 320 eur, pričom vstupnou cenou pre účely odpisovania bola suma 3 600 eur (základ dane). V hodnote DPH vo výške 720 eur si uplatnila nárok na odpočítanie. Hodnota 3 600 eur predstavovala pre spoločnosť v zmysle § 25 zákona o dani z príjmov vstupnú cenu na účely odpisovania, nakoľko bola registrovaným platiteľom dane z pridanej hodnoty. To znamená, že majetok zaradila na účely odpisovania do 1. odpisovej skupiny v hodnote 3 600 eur. Za rok 2019 uplatnila pri rovnomernom spôsobe odpisovania v zmysle § 27 ods. 2 zákona o dani z príjmov odpis vo výške 375 eur. To znamená, že daňová zostatková cena nadobudla po uplatnení odpisu hodnotu 3 225 eur (t. j. 3 600 – 375).

Rok 2020:

Pri zrušení registrácie podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH je platiteľ povinný v daňovom priznaní za posledné zdaňovacie obdobie priznať a odviesť z majetku, pri ktorom uplatnil odpočet dane, daň, a to vo výške, ktorá sa vypočíta zo zostatkovej ceny hmotného a nehmotného majetku zistenej podľa § 25 ods. 3 zákona o dani z príjmov ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia a z ceny zásob zistenej podľa § 25 zákona o účtovníctve ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia. To znamená, že pri zrušení registrácie platiteľa DPH sa pri odpisovanom hmotnom a nehmotnom majetku upraví vstupná cena, do výšky ktorej možno majetok odpisovať, ako súčet pôvodnej vstupnej ceny a DPH vzťahujúcej sa k zostatkovej cene odpisovaného majetku ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia pre DPH.

Ročný odpis už odpisovaného hmotného a nehmotného majetku možno pri rovnomernom spôsobe odpisovania v prípade zrušenia registrácie platiteľa DPH vypočítať ako súčin upravenej vstupnej ceny majetku a ročnej odpisovej sadzby podľa vzorca:

RO = UVC x ROS

kde

UVC = P x (ZC + DPH)

P = VC / ZC

pričom:

UVC – upravená vstupná cena na účely určenia ročného odpisu,

ROS – ročná odpisová sadzba,

VC – pôvodná vstupná cena určená podľa § 25 ods. 1 zákona o dani z príjmov,

ZC – zostatková cena určená podľa § 25 ods. 3 zákona o dani z príjmov,

DPH – odpočet dane z pridanej hodnoty, ktorý sa vzťahuje k zostatkovej cene odpisovaného majetku podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH,

P – podiel vstupnej ceny a zostatkovej ceny.

Hodnotu dane z pridanej hodnoty, ktorá sa vzťahuje k zostatkovej cene odpisovaného majetku podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH, možno vypočítať ako (ZC / VC) x 720, t. j. 0,8958 x 720 = 645 eur. To znamená, že uplatnená časť DPH formou odpočtu DPH predstavuje hodnotu (720 – 645) = 75 eur.

Vrátená suma dane z pridanej hodnoty, ktorú je spoločnosť povinná pri zrušení registrácie platiteľa DPH vrátiť, v sume 645 eur nebude teda ovplyvňovať základ dane z príjmov za rok 2020, ale bude súčasťou upravenej vstupnej ceny na účely uplatňovania daňových odpisov.

DPH ako daňový náklad

Na základe ustanovenia § 21 ods. 2 písm. i) zákona o dani z príjmov nie je daň z pridanej hodnoty možné uplatniť ako daňový náklad, resp. výdavok, avšak len u platiteľov tejto dane.

Výnimkou sú však prípady uvedené priamo v zákone o dani z príjmov a dodatočne vyrubená daň z pridanej hodnoty za minulé zdaňovacie obdobia účtovaná ako náklad.

Podľa zákona o dani z príjmov možno ako daňový náklad, resp. výdavok uplatniť daň z pridanej hodnoty vtedy,

  • ak je platiteľ dane z pridanej hodnoty povinný túto daň odviesť pri zrušení registrácie podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH; aj z tohto prípadu však existuje výnimka uvedená v § 17 ods. 3 písm. d) bodu 2 zákona o dani z príjmov, konkrétne ide o daň z pridanej hodnoty vzťahujúca sa na hmotný majetok a nehmotný majetok, ktorú je platiteľ dane z pridanej hodnoty povinný odviesť pri zrušení registrácie platiteľa DPH podľa § 81 zákona o DPH, o ktorú upraví vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku;
  • ak na jej odpočítanie platiteľ dane z pridanej hodnoty nemá nárok alebo pomerná časť dane z pridanej hodnoty, ak platiteľ dane uplatňuje nárok na odpočítanie dane koeficientom podľa osobitného predpisu okrem dane z pridanej hodnoty, ktorá sa vzťahuje na hmotný majetok a nehmotný majetok a je súčasťou vstupnej ceny podľa § 25 ods. 5 písm. c) zákona o dani z príjmov.

♦ Príklad č. 2:

Obchodná spoločnosť si formou finančného lízingu obstarala motorové vozidlo, ktoré neskôr na základe dohody poskytla zamestnancovi na služobné a súkromné účely. Zamestnancovi bude zdaňovať nepeňažný príjem vo výške 1 % zo vstupnej ceny vrátane DPH zistenej u prenajímateľa zníženej o 12,5 %. V príslušnom mesiaci si zo splátok platených lízingovej spoločnosti odpočítala DPH v pomernej výške podľa zákona o DPH. Bude zostávajúca časť DPH účtovaná do nákladov daňovým výdavkom spoločnosti?

Predovšetkým treba upozorniť, že zamestnávateľ, ktorý poskytne svojim zamestnancom motorové vozidlo na súkromné aj služobné účely, postupuje podľa § 5 ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov, preto nepostupuje podľa § 19 ods. 2 písm. t) tohto právneho predpisu.

Ak sa motorové vozidlo používa na súkromné aj služobné účely a spoločnosť si odpočítava DPH zo splátok finančného lízingu, postupuje podľa § 49 ods. 5 zákona o DPH, t. j. neodpočíta si časť dane na vstupe, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hmotného majetku na iný účel ako na podnikanie. DPH na vstupe účtovaná do nákladov bude daňovým výdavkom podľa § 19 ods. 3 písm. k) bod 2 zákona o dani z príjmov.

Príklad č. 3:

Akciová spoločnosť je platiteľom DPH a poskytuje osobný automobil svojmu zamestnancovi na služobné aj súkromné používanie. Zamestnancovi tento nepeňažný príjem zdaňuje v zmysle § 5 ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov.

Tento automobil bol na pravidelnej servisnej prehliadke, za ktorú servisu spoločnosť uhradila sumu 300 eur, z toho DPH v sume 50 eur. Spoločnosť si uplatnila odpočítanie dane z pridanej hodnoty v sume 40 eur, ktorá zodpovedá rozsahu použitia služby na podnikanie.

Môže si spoločnosť tú časť DPH, na ktorú nevznikol nárok na odpočítanie, zahrnúť do daňových výdavkov?

Z dôvodu, že akciová spoločnosť zdaňuje nepeňažný príjem zamestnanca z použitia motorového vozidla podľa § 5 ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov, nemôže aplikovať krátenie výdavkov, resp. nákladov na tento automobil v zmysle ustanovenia § 19 ods. 2 písm. t) zákona o dani z príjmov. Z toho dôvodu tá časť DPH, na ktorú spoločnosti nevznikol nárok na odpočítanie, bude jej daňovým výdavkom v zmysle ustanovenia § 19 ods. 3 písm. k) bodu 2 zákona o dani z príjmov.

♦ Príklad č. 4:

Obchodná spoločnosť si neuplatnila odpočet DPH z „bločkov z ERP“ z dôvodu, že ich neskoro predložila na zúčtovanie a nechcela robiť dodatočné daňové priznanie. Môže príslušnú neodpočí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály