Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miestne zisťovanie a postavenie daňového subjektu

Dátum: Rubrika: Správa daní

Pri výkone správy daní a poplatkov môže vzniknúť situá­cia, keď správca dane nemá postačujúce množstvo dôkazov, ktoré by mu umožňovali vydať meritórne rozhodnutie. V takomto prípade nemôže správca dane zostať nečinný, ale musí si zabezpečiť dôkazy vlastnou iniciatívou. Miestne zisťovanie preto predstavuje prípad, keď si správca dane sám zabezpečí dôkazy preverovaním skutočností u daňového subjektu. Pri výkone miestneho zisťovania majú zamestnanec správcu dane a daňový subjekt určité práva a právne povinnosti ustanovené zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý je podstatnou právnou úpravou. Preto pre právnu relevanciu miestneho zisťovania a záverov z neho vyplývajúcich je nevyhnutné, aby správca dane plne rešpektoval práva kontrolovaného daňového subjektu.

Prípady miestneho zisťovania

Miestne zisťovanie sa v súlade s § 37 ods. 1 daňového poriadku uplatňuje správcom dane v týchto prípadoch:
-
na účely výkonu správy daní alebo
-
pri poskytnutí súčinnosti podľa osobitných predpisov,
-
miestne zisťovanie môže byť vykonávané mimo obvodu územnej pôsobnosti správcu dane, pokiaľ je to potrebné.
Pojem "miestne zisťovanie" je legálne definovaný v § 37 ods. 2 daňového poriadku, podľa ktorého miestnym zisťovaním je činnosť správcu dane, v rámci ktorej:
-
vyhľadáva dôkazy,
-
preveruje a zisťuje skutočnosti, ktoré sú potrebné na účely správy daní.
Príklad č. 1:
Správca dane mal pochybnosti o správnosti údajov, ktoré daňový subjekt uviedol v predloženom daňovom priznaní. Konkrétne išlo o nedostatočné preukázanie účtovných nákladov potrebných pre správne určenie základu dane u daňového subjektu. Vzhľadom na skutočnosť, že daňový subjekt nereagoval ani na výzvu správcu dane, tak sa správca dane rozhodol u daňového subjektu vykonať miestne zisťovanie ako súčasť daňovej kontroly v danom prípade. Konal príslušný správca dane v súlade s platným právom?
Podľa
§ 44 ods. 1 daňového poriadku
daňovou kontrolou správca dane zisťuje alebo preveruje skutočnosti rozhodujúce pre správne určenie dane alebo dodržiavanie ustanovení osobitných predpisov, ktorým je napríklad zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. Daňová kontrola sa vykonáva v rozsahu, ktorý je nevyhnutne potrebný na dosiahnutie jej účelu. Pri výkone daňovej kontroly a s tým súvisiacim miestnym zisťovaním sú preto zamestnanci správcu dane prísne viazaní zameraním výkonu daňovej kontroly, ktoré má byť uvedené v písomnom poverení zamestnanca správcu dane na výkon daňovej kontroly, ktorým sa tento zamestnanec pri výkone daňovej kontroly daňovému subjektu preukazuje.
V kontexte uvedeného je možné vyvodiť záver, že správca dane konal v súlade s platným právom a výkon miestneho zisťovania u daňového subjektu je opodstatnený.
* * *
Príklad č. 2:
Miestne zisťovanie u daňového subjektu vykonal správca dane, ktorý nemá miestnu príslušnosť. Takýto postup namietal aj kontrolovaný daňový subjekt. Konal uvedený správca dane v súlade s platným právom?
Podľa § 44 ods. 2 daňového poriadku pri výkone daňovej kontroly sa vykonáva miestne zisťovanie priamo na mieste u daňového subjektu, napríklad v jeho prevádzke alebo na inom mieste, podľa účelu zamerania výkonu daňovej kontroly v konkrétnom prípade. Výkon daňovej kontroly sa môže uskutočniť aj u daňového subjektu, ktorému je príslušný iný správca dane, pričom uvedené neplatí, pokiaľ je správcom dane obec podľa daňového poriadku a osobitnej právnej úpravy.
V kontexte uvedeného je možné konštatovať, že správca dane konal v súlade s platným právom.
* * *
______________________________
Upozornenie:
Výkon miestneho zisťovania ako súčasť daňovej kontroly sa ukončuje vyhotovením protokolu, ktorý musí obsahovať obsahové náležitosti, ktoré prostredníctvom taxatívneho výpočtu v § 47 daňový poriadok ustanovuje. Počas priebehu výkonu daňovej kontroly môže správca dane vydať čiastkový protokol ak:
-
kontrolovaný daňový subjekt nie je zverejnený v zozname platiteľov dane z pridanej hodnoty podľa § 52 ods. 6 daňového poriadku alebo
-
sa daňová kontrola nevykonáva na základe požiadania orgánov činných v trestnom konaní.
______________________________
Príklad č. 3:
Daňový subjekt riadne a včas nepredložil správcovi dane daňové priznanie podľa § 15 ods. 1 daňového poriadku a osobitnej právnej úpravy. Preto správca dane postupoval podľa § 15 ods. 2 daňového poriadku a zaslal daňovému subjektu výzvu na podanie daňového priznania, na ktorú však daňový subjekt nereagoval v tomto prípade. Správca dane preto začal miestne zisťovanie v rámci konania o určenie dane podľa pomôcok. Konal správca dane v súlade s platným právom?
Určovani
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály