Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Použitie kurzov pri prepočte cudzej meny na slovenskú menu

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Účtovné jednotky sídliace na území SR pri vykonávaní svojej podnikateľskej činnosti často prichádzajú do styku so zahraničím. Keďže základnou mernou jednotkou v účtovníctve, ako aj pri daňových povinnostiach, je peňažná jednotka slovenskej meny, vzniká preto otázka správneho ocenenia majetku a záväzkov v cudzej mene na slovenskú menu.

Účtovné jednotky (ÚJ) sídliace na území SR pri vykonávaní svojej podnikateľskej činnosti často prichádzajú do styku so zahraničím. Keďže základnou mernou jednotkou v účtovníctve, ako aj pri daňových povinnostiach, je peňažná jednotka slovenskej meny, vzniká preto otázka správneho ocenenia majetku a záväzkov v cudzej mene na slovenskú menu. Problematika prepočtu cudzej meny na slovenskú menu v jednotlivých právnych predpisoch (zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov – ďalej len „zákon o účtovníctve“, zákon o č. 595/2003 Z. z. dani z príjmov v znení neskorších predpisov – ďalej len „ZDP“, zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov – ďalej len „zákon o DPH) sa definuje osobitne.

Prepočet cudzej meny na slovenskú menu podľa zákona o účtovníctve

V zmysle § 24 ods. 2 zákona o účtovníctve ÚJ prepočítava majetok a záväzky vyjadrené v cudzej mene na slovenskú menu kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska (NBS):
  • ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu,
  • ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, a
  • k inému dňu, ak to ustanovuje osobitný predpis (zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov).

Deň uskutočnenia účtovného prípadu
nie je definovaný priamo v zákone o účtovníctve. Deň uskutočnenia účtovného prípadu nie je možné v žiadnom prípade stotožňovať s dňom vzniku daňovej povinnosti definovanom v zákone o DPH, pretože nie všetky skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva a sú účtovnými prípadmi, musia byť aj zdaniteľnými obchodmi. Deň uskutočnenia účtovného prípadu je definovaný v § 2 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), ako aj v § 3 opatrenia MF SR č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“) ako deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, schodku, prebytku majetku, škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri ÚJ a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok ÚJ, ktoré sú predmetom účtovníctva a nastali v ÚJ a ÚJ má k dispozícii potrebné podklady dokumentujúce tieto skutočnosti. Pri nehnuteľnostiach obstaraných na základe zmluvy, pri ktorých sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva, dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň prevzatia nehnuteľnosti nadobúdateľom. U prevádzajúceho je dňom uskutočnenia účtovného prípadu deň odovzdania nehnuteľnosti. Ak do povolenia vkladu do katastra nehnuteľností sa táto nehnuteľnosť neužíva kupujúcim, deň uskutočnenia účtovného prípadu nastane až dňom nadobudnutia vlastníctva.

Príklad
č. 1:

Odberateľ obdržal tovar dňa 25. 10. 2004. Faktúru za dodávku tovaru (v eurách) však dostal poštou až 30. 10. 2004. Ku ktorému dňu a akým kurzom má prepočítať doručenú faktúru? Akým kurzom sa bude prepočítavať uvedená suma pri jej úhrade? Ako by to bolo v prípade, ak faktúra bude doručená skôr ako tovar?


Odberateľ bude v súlade s § 24 ods. 2 prepočítavať hodnotu tovaru uvedenú na faktúre v EUR ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu kurzom NBS. Dňom uskutočnenia účtovného prípadu je v danom prípade deň splne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály