Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uvedenie preddavku v kontrolnom výkaze

Dátum: Rubrika: Poradňa

Náš zamestnanec nám doniesol na preplatenie blok z registračnej pokladnice z predajne nábytku, kde kupoval pre našu spoločnosť nábytok slúžiaci na vybavenie kancelárií. V predajni nábytku zaplatil zálohu vo výške 50 eur. Na bloku, ktorý mu v predajni vydali, je text: „záloha prijatá 1 ks 50 €“.

  • Máme zaradiť uvedený blok z registračnej pokladnice do kontrolného výkazu k DPH časť B.3.?
  • Ako máme postupovať, keď nám predajňa nábytku vystaví faktúru s odpočítaním zálohy vo výške 50 eur, zaradíme túto faktúru do časti B.2. kontrolného výkazu?
  • Ak pri platbe v hotovosti nám v predajni vystavia blok z registračnej pokladnice a uvedená záloha bude na ňom odpočítaná, kde to uvedieme v kontrolnom výkaze?

V súlade s § 2 písm. i) zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p.(ďalej len „zákon o používaní ERP“) sa tržbou rozumie platba prijatá ako preddavok. Z tohto dôvodu dodávateľ nábytku po prijatí preddavku v hotovosti na budúce dodanie tovaru správne vyhotovil predmetný pokladničný doklad.

Vaša spoločnosť sa považuje za objednávateľa daného nábytku, a to napriek skutočnosti, že preddavok na jeho obstaranie zaplatil zamestnanec z vlastných prostriedkov a následne od vás požadoval pre

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály