Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novinky v obchodnom registri od 1. októbra 2020

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 22. 10. 2019 NR SR schválila zákon č. 390/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 390/2019 Z. z.“), ktorým sa s účinnosťou od 1. 10. 2020 novelizoval Obchodný zákonník ako aj zákon č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Prijatím tejto novely došlo k viacerým zmenám v oblasti obchodného registra, napr. zapisovanie viacerých údajov o subjektoch zapísaných v obchodnom registri, spôsob zapisovania elektronickými prostriedkami, preukazovanie oprávnenia na užívanie nehnuteľnosti a iné.

Každá obchodná spoločnosť pri výkone svojej podnikateľskej činnosti prichádza do kontaktu s obchodným registrom. Obchodný register je verejný zoznam zákonom ustanovených údajov, ktorého súčasťou je zbierka zákonom ustanovených listín.

Tento článok poukazuje na zmeny, ktoré zákon č. 390/2019 Z. z. zaviedol v oblasti obchodného registra s účinnosťou od 1. 10. 2020.

Obchodný register a subjekty v ňom zapísané

Do obchodného registra sa zapisujú:

  • právnické osoby založené podľa ustanovení Obchodného zákonníka, a to:
    • verejná obchodná spoločnosť,
    • komanditná spoločnosť,
    • spoločnosť s ručením obmedzeným,
    • jednoduchá spoločnosť na akcie,
    • akciová spoločnosť,
    • družstvo,
  • právnické osoby založené podľa práva Európskej únie, a to:
    • európske zoskupenie hospodárskych záujmov,
    • európske družstvo,
    • európska spoločnosť,
  • právnické osoby zriadené zákonom alebo na základe zákona, ak osobitný zákon ustanovuje, že sa zapisujú do obchodného registra,
  • štátne podniky,
  • organizačné zložky podnikov slovenských právnických osôb,
  • podniky zahraničných právnických osôb a organizačné zložky podnikov zahraničných právnických osôb.

S účinnosťou od 1. 10. 2020 sa do obchodného registra zapisuje viac údajov o subjektoch, ktoré sú zapísané v tomto registri. Cieľom tejto zmeny je jednoznačná identifikácia subjektov v informačných systémoch verejnej správy.

Zákon č. 390/2019 Z. z. zaviedol aj povinnosti uvedené ďalej v článku.

Ak pri založení obchodnej spoločnosti nie je výslovne určené, že sa zakladá na dobu určitú, platí, že obchodná spoločnosť bola založená na dobu neurčitú. Do obchodného registra sa zapisuje dátum uplynutia času, na ktorý bola právnická osoba založená, ak bola založená na dobu určitú.

Pri spoločníkoch obchodných spoločností sa po novom zapisuje aj dátum ich narodenia a rodné číslo, pričom účelom tohto zápisu je jednoznačná identifikácia fyzických osôb. Aj keď sa rodné číslo fyzických osôb zapisuje do obchodného registra, k zverejneniu tohto osobného údaju dochádzať nebude. Ak má spoločnosť jediného akcionára, zapisuje sa aj meno, priezvisko, bydlisko, dátum narodenia a rodné číslo alebo iný identifikačný údaj, ak rodné číslo nie je pridelené, alebo obchodné meno alebo názov, sídlo a identifikačné číslo tohto akcionára, ak je pridelené.

Pri spoločníkoch/akcionároch obchodných spoločností, ktorí sú právnickými osobami, sa bude zapisovať aj ich IČO.

Zákon č. 390/2019 Z. z. zaviedol, že podávanie návrhov na zápis údajov do obchodného registra, návrh na zápis zmeny zapísaných údajov a návrh na výmaz zapísaných údajov z obchodného registra na registrový súd bude prebiehať elektronickými prostriedkami. Vyplynulo to z požiadaviek praxe a z rastúceho záujmu podávania uvedených návrhov do obchodného registra elektronicky.

Možnosť podania návrhu na zápis prostredníctvom jednotného kontaktn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály