Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj vína rakúskemu spolku

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský obchodník s vínom (platiteľ DPH) ponúka víno na predaj cez svoj internetový obchod. V Rakúsku prekročil hranicu určenú pre zásielkový predaj (sumu 35 000 €). Rakúsky spolok, ktorý je v postavení nezda­niteľnej právnickej osoby, si objednal 1 prepravku vína.

  • Môže byť dodanie objednaného tovaru na Slovensku oslobodené od dane?
  • Kto je povinný odviesť daň z nadobudnutia tovaru?

Podľa § 2 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane je dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.

Zásielkovým predajom na účely zákona o DPH je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený dodávateľom alebo na jeho účet z členského štátu iného, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru, a odberateľom je osoba, ktorá nemá pridelené identifikačné číslo pre daň.

Ak ide o dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, dodanie tovaru je zásielkovým predajom iba v prípade, ak je tovar dodaný fyzickým osobám na osobnú spotrebu. Tovarom, ktorý je predmetom spotrebnej dane na tieto účely, rozumie sa tovar, ktorý je ako predmet spotrebnej dane vymedzený v zákonoch o spotrebných daniach okrem plynu dodávaného prostredníctvom sústavy zemného plynu, ktorá sa nachádza na území Európskej únie, alebo siete, ktorá je k takejto sústave pripojená, a elektriny.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály