Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prvé kroky k významnej reforme DPH systému v EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súčasný systém DPH pre cezhraničný obchod v EÚ, ktorý sa uplatňuje už takmer štvrťstoročie, mal byť len prechodným systémom. Tento dočasný systém je spojený s prekážkami pre efektívne fungovanie jednotného trhu a vytvára tiež priestor na podvody. Európska komisia v nadväznosti na akčný plán v oblasti DPH z roku 2016 preto v októbri 2017 predložila dlhoočakávaný návrh zmien smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) smerujúci k vytvoreniu nového a konečného systému DPH v EÚ.

Základné prvky definitívneho systému DPH

Návrh novely smernice o DPH zo 4. októbra 2017 predstavuje prvý legislatívny krok, ktorý prináša základné prvky konečného systému obchodovania medzi podnikmi v rámci EÚ:

  • Boj proti podvodom

Podľa navrhovaného jednotného európskeho systému DPH by sa DPH mala uplatňovať nielen na vnútroštátne, ale aj na cezhraničné transakcie medzi podnikmi. V súčasnosti sú cezhraničné dodania tovarov medzi podnikmi oslobodené od dane. Navrhovaná zmena je odpoveďou na slabiny súčasného systému, medzi ktoré patrí najmä jeho náchylnosť na podvody.

  • Jednotné kontaktné miesto

Zjednodušenie plnenia povinností v oblasti DPH by malo priniesť zavedenie tzv. jednotného kontaktného miesta. Zámerom je umožniť podnikateľom priznať daň prostredníctvom jednotného internetového portálu. Členské štáty EÚ si potom DPH priamo navzájom vyplatia, ako je to už v súčasnosti v prípade predaja digitálnych služieb konečným spotrebiteľom.

  • Väčšia konzistentnosť

Konečný systém DPH pre cezhraničné obchodovanie v rámci Únie má byť založený na zásade zdaňovania v členskom štáte určenia (principle of „destination“), pri uplatnení sadzby dane členského štátu určenia.

  • Zníženie administratívnej záťaže

Navrhované zjednodušenie pravidiel fakturácie má umožniť dodávateľom vyhotovovať faktúry podľa pravidiel platných v ich „domovskej“ krajine aj pri cezhraničnom obchode.

Po zavedení nového systému DPH už podnikatelia nebudú musieť daňovému úradu podávať tzv. súhrnný výkaz – zoznam uskutočnených cezhraničných transakcií.

Ďalší legislatívny krok bude nasledovať v roku 2018, kedy Európska komisia plánuje predstaviť podrobné technické ustanovenia pre účinné zavedenie a vykonávanie definitívneh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály