Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nepeňažný vklad z hľadiska dane z pridanej hodnoty (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Nepeňažný vklad z hľadiska dane z pridanej hodnoty

Vklady do spoločnosti sa uskutočňujú peňažnou a nepeňažnou formou. V článku sa zameriame na vysvetlenie nepeňažných vkladov do spoločnosti z hľadiska dane z pridanej hodnoty.

Podľa § 58 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) základné imanie spoločnosti je peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti.

Vkladom spoločníka je v súlade s § 58 Obchodného zákonníka súhrn peňažných prostriedkov (ďalej len „peňažný vklad“) a iných peniazmi oceniteľných hodnôt (ďalej len „nepeňažný vklad“), ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania spoločnosti. Zjednodušene možno povedať, že vklad môže byť splatený peňažnou alebo nepeňažnou formou (majetkom).

Peňažný vklad je definovaný ako súhrn peňažných prostriedkov, ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania.

Nepeňažným vkladom môže byť len majetok, ktorého hospodárska hodnota sa dá určiť. Vklady spočívajúce v záväzku vykonať práce alebo poskytnúť služby sa zakazujú. Nepeňažný vklad musí byť splatený pred zápisom výšky základného imania do obchodného registra. Ak spoločnosť nenadobudne právo k predmetu nepeňažného vkladu, je spoločník, ktorý sa zaviazal vložiť do spoločnosti tento vklad, povinný zaplatiť jeho hodnotu v peniazoch a spoločnosť je povinná predmet nepeňažného vkladu spoločníkovi vrátiť. Spoločnosť vyzve písomne spoločníka, aby zaplatil hodnotu nepeňažného vkladu, ku ktorému spoločnosť nenadobudla právo, a spoločník je povinný splniť túto povinnosť do 90 dní odo dňa doručenia výzvy.

Nepeňažný vklad do spoločnosti a určenie peňažnej sumy, v akej sa nepeňažný vklad započítava na vklad spoločníka, sa musia uviesť v spoločenskej zmluve, zakladateľskej zmluve alebo v zakladateľskej listine (vyhotovuje sa, ak je spoločnosť zakladaná jednou osobou). Hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom.

Ak sa vkladá podnik alebo jeho časť, použijú sa vo vzťahu k prechodu práv a povinností primerane ustanovenia zmluvy o predaji podniku. Ak vklad do spoločnosti alebo jeho časť spočíva v prevode pohľadávky, použijú sa primerane ustanovenia o postúpení pohľadávky.

Vklady (peňažné aj nepeňažné) tvoriace základné imanie spoloč­nosti uskutočňujú vkladatelia z dôvodov:

  • zalo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály