Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Úprava dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku

V predchádzajúcom čísle nášho časopisu sme uverejnili článok o úprave dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku. V tomto čísle časopisu prinášame jeho pokračovanie.

Pokračovanie v úprave odpočítanej dane právnym nástupcom

Z ustanovenia § 54b ods. 1 zákona o DPH vyplýva, že ak investičný majetok podľa § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH, teda nehnuteľný investičný majetok, prechádza na právneho nástupcu platiteľa dane, ktorý zanikol bez likvidácie, právny nástupca je povinný pokračovať v úprave odpočítanej dane tohto nehnuteľného investičného majetku podľa § 54 a 54a zákona o DPH.

Ak je právnym nástupcom platiteľa dane, ktorý zanikol bez likvidácie, zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, alebo má bydlisko v tuzemsku, resp. sa v tuzemsku zdržiava, táto zdaniteľná osoba sa v zmysle § 4 ods. 4 zákona o DPH stáva platiteľom dane odo dňa, keď sa stala právnym nástupcom.

Ak právny nástupca nadobudol v rámci zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia obchodných spoločností nehnuteľný investičný majetok platiteľa dane, ktorý zanikol bez likvidácie, pri prípadnej úprave dane odpočítanej pri tomto nehnuteľnom investičnom majetku sa obdobie na úpravu odpočítanej dane, ktoré začalo plynúť v čase, keď nehnuteľný investičný majetok nadobudol platiteľ dane, ktorý zanikol bez likvidácie, neprerušuje.

Na účely § 54b zákona o DPH sa za právneho nástupcu považuje aj platiteľ dane, ktorý nadobudol podnik alebo časť podniku bez dane podľa § 10 ods. 1 cit. zákona.

Obdobie na úpravu odpočítanej dane sa pri nehnuteľnom investičnom majetku nadobudnutom v rámci podniku alebo časti podniku tvoriacej samostatnú organizačnú zložku neprerušuje a nadobúdateľ je povinný pokračovať v období na úpravu odpočítanej dane až do jeho skončenia.

Uvedené sa vzťahuje na prípady nadobudnutia nehnuteľného investičného majetku v rámci podniku alebo časti podniku tvoriacej samostatnú organizačnú zložku po 1. januári 2014.

Ak platiteľ dane nadobudol podnik alebo časť podniku tvoriacu samostatnú organizačnú zložku v cene bez DPH po 1. januári 2014, potom pri nadobudnutom nehnuteľnom investičnom majetku pokračuje v úprave odpočítanej dane.

Obdobie na úpravu odpočítanej dane, ktoré začalo plynúť u platiteľa dane, ktorý uplatnil postup podľa § 10 ods. 1 zákona o DPH, sa u kupujúceho neprerušuje.

Platiteľ dane, ktorý predá podnik alebo časť podniku alebo ktorý vloží podnik alebo časť podniku ako nepeňažný vklad do obchodnej spoločnosti alebo družstva bez dane podľa § 10 ods. 1, je v zmysle § 54b ods. 2 zákona o DPH povinný nadobúdateľovi oznámiť údaj o dani vzťahujúcej sa k nadobudnutému investičnému majetku podľa § 54 ods. 2 písm. b) a c), údaj o odpočítanej dani a o vykonaných úpravách odpočítanej dane podľa § 54 a 54a.

♦ Príklad č. 13:

Obdobie na úpravu dane odpočítanej pri investičnom majetku po zlúčení spoločností

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály