Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oneskorená registrácia pre DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Registráciou pre daň z pridanej hodnoty zdaniteľná osoba nadobudne status platiteľa DPH. Registrovaným platiteľom DPH vzniká následne na jednej strane povinnosť odvádzať do štátneho rozpočtu DPH zo svojich zdaniteľných obchodov, ktoré sú predmetom dane v SR, a na druhej strane právo na odpočítanie dane s výnimkou, ak vykonávajú činnosti oslobodené od dane bez práva na odpočet dane. Platitelia dane majú povinnosti aj nepeňažnej povahy, ako napríklad mesačne alebo štvrťročne podávať daňové priznania, vyhotovovať faktúry o uskutočnení zdaniteľného obchodu, viesť evidenciu o všetkých svojich zdaniteľných obchodoch atď. Registrácia zdaniteľných osôb, ktoré majú sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, je upravená v § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Pravidlá, prostredníctvom ktorých sa riešia prípady, keď zdaniteľná osoba nepodala žiadosť o registráciu pre DPH vôbec alebo podala žiadosť o registráciu pre DPH oneskorene, sú obsiahnuté v ustanoveniach § 55 ods. 3, § 69 ods. 13 a § 78 ods. 9 zákona o DPH.

Oneskorené podanie žiadosti o registráciu

Vychádzajúc z ustanovenia § 69 ods. 13 zákona o DPH platí, že osobe, ktorá nesplnila povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo podala žiadosť o registráciu pre daň oneskorene, pričom toto oneskorenie je viac ako 30 dní, a zahraničnej osobe, ktorá nesplnila povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo podala žiadosť o registráciu pre daň oneskorene, vzniká za obdobie, v ktorom mali byť platiteľmi dane, povinnosť platiť daň z dodania tovarov a služieb v tuzemsku, ktoré dodali v tomto období, s výnimkou, ak osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 2, ods. 3 a ods. 9 zákona o DPH príjemca.

Uvedený postup sa teda uplatňuje v dvoch prípadoch:

  1. Ak osoba nesplní povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň a túto skutočnosť zistí správca dane, ktorý vykoná registráciu z úradnej moci bezodkladne.
    Podľa § 155 ods. 1 písm. c) zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) je výška pokuty za nesplnenie registračnej povinnosti v ustanovenej lehote od 60 eur do 20 000 eur. Správca dane pri určovaní výšky pokuty pritom prihliada na závažnosť, trvanie a následky protiprávneho stavu.
  2. Ak osoba podá žiadosť o registráciu pre daň oneskorene a toto oneskorenie je viac ako 30 dní.
    Vychádzajúc z ustanovenia § 155 ods. 1 písm. c) daňového poriadku, pokut
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály