Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava základu dane

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Opravu základu dane definuje § 25 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Podľa tohto ustanovenia postupuje platiteľ dane, dodávateľ tovarov a služieb, nadobúdateľ tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, ako aj osoba, ktorá je povinná platiť daň z dôvodu prijatia tovarov alebo služieb od zahraničnej osoby, ak miesto ich dodania je v tuzemsku. Postup platiteľa dane – odberateľa, ktorý si z prijatého plnenia odpočítal daň a následne z dôvodu opravy základu dane opravuje odpočítanú daň, definuje § 53 zákona o DPH.

Podmienky uplatnenia opravy základu dane

Platiteľ dane je povinný zaplatiť daň zo základu dane stanoveného v súlade s § 22 zákona o DPH, príp. uviesť v daňovom priznaní základ dane tovaru alebo služby, ktoré sú od dane oslobodené. Ak následne po dodaní nastane skutočnosť, ktorá zakladá zrušenie alebo vrátenie plnenia, príp. zníženie alebo zvýšenie ceny plnenia, opraví platiteľ dane základ dane aj uplatnenú daň.

Podmienky na opravu základu dane sú definované v § 25 zákona o DPH.

Platiteľ dane opraví základ dane:

  • pri úplnom alebo čiastočnom zrušení dodávky tovaru alebo služby a pri úplnom
  • alebo čiastočnom vrátení dodávky tovaru,
  • pri znížení ceny tovaru alebo služby po vzniku daňovej povinnosti,
  • pri zvýšení ceny tovaru alebo služby.

Oprava základu dane sa vždy viaže k pôvodnému zdaniteľnému obchodu, preto:

  • platiteľ dane pri oprave základu dane nepodáva dodatočné daňové priznanie,
  • ak právnická alebo fyzická osoba nebola platiteľom dane pri dodaní tovaru alebo služby, pri oprave ceny (znížení alebo zvýšení) vystaví faktúru bez DPH.

Ak pri dovoze tovaru nastane skutočnosť, ktorá v súlade s colnými predpismi (čl. 116 – 121 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 952/2013 z 9. októbra 2013, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Únie) zakladá právo na vrátenie alebo odpustenie cla, vráti colný orgán na základe žiadosti aj daň. Tento postup sa nevzťahuje na platiteľa, ktorý si daň zaplatenú pri dovoze mohol v plnom rozsahu odpočítať.

Opravné faktúry

Platiteľ dane, ktorý opravuje základ dane podľa § 25 zákona o DPH, je povinný vyhotoviť opravnú faktúru v lehote do 15 dní od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom nastala skutočnosť rozhodná na vykonanie opravy základu dane [§ 73 písm. e) zákona o DPH].

Opravnú faktúru definuje zákon o DPH v § 71 ods. 2 ako každý doklad alebo oznámenie, ktoré mení pôvodnú faktúru a osobitne a jednoznačne sa na ňu vzťahuje. Podľa tejto definície je opravnou faktúrou faktúra vyhotovená z dôvodu opravy základu dane podľa § 25 zákona o DPH, ale aj faktúra vyhotovená v dôsledku opráv rôznych chybných údajov.

Opravná faktúra je v súlade s § 74 ods. 3 písm. d) zákona o DPH zjednodušenou faktúrou, ktorá nemusí obsahovať všetky údaje podľa § 74 ods. 1 zákona o DPH. Povinnou náležitosťou opravnej faktúry je však vždy poradové číslo pôvodnej faktúry a údaje, ktoré sa menia.

Sadzba dane a kurz pri oprave základu dane

Ak sa v čase opravy základu dane uplatňuje iná sadzba dane ako pri pôvodnom dodaní tovaru alebo služby, použije sa pri oprave základu dane sadzba dane, ktorá bola platná v čase vzniku daňovej povinnosti pri zdaniteľnom obchode, na ktorý sa oprava základu dane vzťahuje. Ak platiteľ dodal tovar s uplatnením 19 % sadzby, ktorá sa následne zmenila na 20 %, pri oprave základu dane (v čase, kedy platí iná sadzba dane) uplatní platiteľ dane sadzbu dane 19 %.

Ak sa pôvodná dodávka tovaru alebo služby fakturovala v cudzej mene, bol platiteľ dane povinný pri určení daňovej povinnosti prepočítať cudziu menu na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo NBS v deň predchádzajúci dňu vzniku daňovej povinnosti, prípadne kurzom platným podľa colných predpisov v deň vzniku daňovej povinnosti. Pri oprave základu dane použije platiteľ kurz, ktorý použil pri vzniku daňovej povinnosti.

Uvádzanie údajov o oprave základu dane a dane vo výkazoch

V daňovom priznaní k DPH

  • sa uvádzajú údaje o oprave základu dane a dane, ktorá ovplyvňuje výšku dane v tuzemsku v samostatných riadkoch – riadok 26 (rozdiel pôvodného a opraveného základu dane), riadok 27 (daň zodpovedajúca riadku 26, ktorá vyplýva z opravy základu dane),
  • v riadku 28 uvádza platiteľ dane, ktorý má nárok na odpočítanie dane, sumu dane, o ktorú sa opravuje odpočítaná daň podľa § 53 zákona o DPH,
  • údaje o oprave základu dane pri plneniach oslobodených od dane, ktoré neovplyvňujú výšku dane v tuzemsku, sa uvádzajú v riadkoch 15, 16 a 17 daňového priznania k DPH.

Nadobúdateľ tovaru v tuzemsku z iného členského štátu registrovaný podľa § 7, príp. 7a zákona o DPH a zákazník, ktorý je osobou povinnou platiť daň podľa § 69 ods. 2 a 3 zákona o DPH, ktorí nemajú právo na odpočítanie dane, uvádzajú v daňovom priznaní údaje o oprave základu dane a dane v riadkoch 26 a 27 daňového priznania.

V súhrnnom výkaze

  • platiteľ dane alebo osoba registrovaná podľa § 7 alebo 7a zákona o DPH uvádza pri dodaní (premiestnení) tovaru do iného členského štátu a pri dodaní služieb s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte sumu, o ktorú sa základ dane opravil, a to za obdobie, v ktorom bola oprava základu dane oznámená nadobúdateľovi tovaru alebo príjemcovi služby.

Poznámka:
Prvý odberateľ pri trojstrannom obchode nie je povinný uvádzať údaje o oprave základu dane v daňovom priznaní ani v súhrnnom výkaze; poučenie na vyplnenie súhrnného výkazu upravuje len postup v prípade nesprávne uvedenej hodnoty dodaného tovaru.

V kontrolnom výkaze k DPH

uvádza platiteľ dane údaje o oprave základu dane:

  • dodávateľ v časti C.1., týka sa údajov z opravných faktúr vyhotovených platiteľom k faktúram uvedeným v časti A.1., A.2. kontrolného výkazu; údaje z opravných faktúr vyhotovených k plneniam, pri ktorých sa vydáva doklad z ERP, alebo pri ktorých nie je dodávateľ povinný vyhotoviť faktúru, platiteľ dane v časti C.1. neuvádza, tieto údaje sú zahrnuté v časti D.1. alebo D.2. kontrolného výkazu,
  • odberateľ v časti C.2. – uvádza údaje z jednotlivých opravných faktúr prijatých k plneniam v časti B.1 a B.2.; v časti C.2. príjemca plnenia uvádza aj údaje z jednotlivých prijatých dobropisov alebo ťarchopisov, ktoré sú vyhotovené k dodávkam, pri ktorých bol vydaný doklad z ERP alebo iná zjednodušená faktúra, a to aj napriek tomu, že údaje z prijatých zjednodušených faktúr uvádza v kontrolnom výkaze jednou celkovou sumou v časti B.3.1. alebo podľa identifikačných čísel pre daň dodávateľov v časti B.3.2.,
  • v časti C.1. a C.2. kontrolného výkazu sa neuvádzajú dobropisy, pri ktorých sa základ dane a daň neopravuje podľa § 25 ods. 6 zákona o DPH.

V kontrolnom výkaze sa nevykazujú odlišne údaje z opravných faktúr vyhotovených na základe opravy základu dane a údaje z opravných faktúr vyhotovených z dôvodu opravy nesprávnych údajov v pôvodných faktúrach.

Ak platiteľ dane do prijatia opravnej faktúry neuplatnil odpočítanie dane z prijatého plnenia, ku ktorému dodávateľ vyhotovil opravnú faktúru, uvedie údaje z opravnej faktúry v časti C.2. kontrolného výkazu za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplatní odpočítanie dane a v ktorom uvedie údaje z faktúry na dodanie tovaru alebo služby v časti B.2. kontrolného výkazu.

Ak nadobúdateľ tovaru alebo príjemca tovarov a služieb, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň, dostane opravnú faktúru pred uplatnením odpočítania dane, uvedie údaje z opravnej faktúry v kontrolnom výkaze aj za zdaňovacie obdobie, v ktorom dostal opravnú faktúru (opravuje základ dane), aj v zdaňovacom období, v ktorom platiteľ uplatňuje právo na odpočítanie dane. Platiteľ uvedie opätovne údaje o nadobudnutí tovaru alebo prijatí tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť daň, v časti B.1. kontrolného výkazu a zároveň v časti C.2. kontrolného výkazu uvedie z prijatej opravnej faktúry údaje, ktoré sa menia.

Kedy sa neuplatní postup podľa § 25 zákona o DPH

Ak po dodaní tovaru alebo služby nastane dôvod pre zmenu (zníženie alebo zvýšenie) fakturovanej ceny, nemusí vždy ísť o opravu základu dane. Týka sa to opráv rôznych omylov, ale aj prípadov, ak odberateľ nezaplatí kúpnu cenu.

<

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály