Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH z prác vykonaných v prospech obce na verejnej komunikácii

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 16. septembra 2020 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len "Súdny dvor EÚ") rozsudok vo veci C-528/19 Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG proti Finanzamt Y. Zaoberal sa v ňom otázkou, či možno uplatniť odpočítanie dane z prác vykonaných v prospech obce na verejnej komunikácii a či rozšírenie verejnej komunikácie uskutočnené bezodplatne v prospech obce predstavuje dodanie tovaru za protihodnotu.

Predmet sporu
Spoločnosť Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG a jej dcérske spoločnosti A GmbH a B GmbH sa na účely DPH považujú za jednu zdaniteľnú osobu.
V nadväznosti na rozhodnutie okresnej správy povoliť opätovné otvorenie a využívanie vápencového lomu získala spoločnosť A ­GmbH povolenie využívať tento kameňolom.
Na tento účel bola potrebná úprava prístupu k tomuto lomu, ktorý mal byť zabezpečený verejnou cestou patriacej obci, na území ktorej sa uvedený lom nachádza. Toto rozhodnutie bolo neskôr zmenené s cieľom spresniť, že platnosť povolenia na prevádzku uvedeného kameňolomu uplynie, pokiaľ výstavba tejto cesty nebude ukončená do dátumu stanoveného v rozhodnutí.
Vzhľadom na to, že na odvoz vápenca bolo nevyhnutné rozšírenie cesty, uzavrela obec s právnym predchodcom spoločnosti A ­GmbH dohodu, v ktorej sa táto obec zaviazala naplánovať rozvoj tejto komunikácie a vybudovanú cestu pri zachovaní jej verejnej prístupnosti poskytnúť bez obmedzenia uvedenej spoločnosti.
Táto spoločnosť sa zaviazala znášať všetky náklady spojené s rozšírením uvedenej cesty. Následne spoločnosť A GmbH poverila spoločnosť B GmbH, aby ako staviteľ uskutočnila túto výstavbu v súlade s dohodou uzavretou s obcou. Po dokončení stavby bol dotknutý úsek cesty využívaný ťažkými nákladnými vozidlami spoločnosti A GmbH, ako aj inými vozidlami.
V daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie spoločnosť Mitteldeutsche HartsteinIndustrie AG nezohľadnila náklady spoločnosti A GmbH na práce spočívajúce v rozšírení predmetnej komunálnej cesty, pričom uplatnila odpočítanie dane z prijatých tovarov a služieb súvisiacich s výkonom stavebných prác.
Na základe daňovej kontroly sa daňový úrad domnieval, že rozšírením predmetnej komunálnej cesty spoločnosť Hartstein­Industrie AG bezodplatne dodala dotknutej obci dielo, ktoré podlieha DPH, a z tohto dôvodu tejto spoločnosti dorubila daň.
Predmetom sporu boli otázky, či:
-
zdaniteľná osoba má právo odpočítať DPH z prác na výstavbe verejnej komunikácie vykonaných v prospech obce,
-
v prípade kladnej odpovede na prvú otázku predstavuje povolenie na prevádzkovanie kameňolomu udelené jednostranne správnym orgánom členského štátu EÚ protihodnotu získanú zdaniteľnou osobou, ktorá bez peňažnej protihodnoty vykonala práce na rozšírení komunálnej cesty, takže tieto práce predstavujú plnenie za protihodnotu,
-
práce na rozšírení verejnej komunikácie vykonávané bezodplatne zdaniteľnou osobou v prospech obce predstavujú dodanie tovaru za protihod­notu.
Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ
Odpočítanie dane z prác na výstavbe verejnej komunikácie vykonaných v prospech obce
V súvislosti s právom na odpočítanie DPH Súdny dvor EÚ uviedol, že toto právo je neoddeliteľnou súčasťou mechanizmu DPH a v zásade ho nemožno obmedziť. Uplatňuje sa bezprostredne na daň účtovanú pri prijatých plneniach. Systém odpočítania dane má totiž za cieľ celkovo zbaviť podnikateľa bremena DPH splatnej alebo zaplatenej v rámci všetkých jeho hospodárskych činností.
Spoločný systém DPH v dôsledku toho zabezpečuje úplnú daňovú neutralitu všetkých hospodárskych činností bez ohľadu na ich ciele alebo výsledky pod podmienkou, že tieto činnosti samy v zásade podliehajú DPH.
Platiteľ dane môže uplatniť odpočítanie dane v rozsahu, v akom je príjemcom plnení pre svoje podnikanie, a tieto plnenia sú použité alebo budú použité na účely jeho vlastných zdaniteľných transakcií.
Aby mohol byť uplatnený nárok na odpočítanie dane, musia mať nadobudnuté tovary a služby priame a bezprostredné spojenie s výstupnými plneniami, ktoré sú dôvodom pre uplatnenie nároku na odpočítanie.
Podľa ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ existencia priamej a bezprostrednej súvislosti medzi konkrétnym prijatým plnením a jedným alebo viacerými uskutočnenými dodaniami tovarov alebo služieb zakladajúcimi právo na odpočítanie je v zásade potrebná na to, aby sa zdaniteľnej osobe priznalo právo na odpočítanie DPH a tiež na určenie rozsahu takéhoto práva.
Právo na odpočítanie DPH, ktorej podlieha nadobudnutie tovaru alebo prijatie služieb, tak predpokladá, že výdavky vynaložené na ich nadobudnutie alebo prija
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály