Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočet DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský platiteľ DPH v roku 2015 obstaral počítač v Maďarsku bez DPH v cene 100 eur. Nevieme preukázať, že spoločnosť nebude používať počítač na súkromné účely, preto budeme účtovať do daňových nákladov len 80 % z nákupnej ceny a rovnakým pomerom budeme krátiť aj DPH.

Je správna z hľadiska zákona o DPH pri samozdanení výška dane na výstupe 20 eur a dane na vstupe 16 eur? Uplatňujeme len čiastočný nárok na odpočet DPH vo výške 80 %. Bude naša vlastná daňová povinnosť vo výške 4 eurá?

Z otázky vyplýva, že ide o obstaranie hmotného majetku, ktorý nie je odpisovaním na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), t. j. ide o obstaranie hnuteľnej veci, ktorej vstupná cena je 1 700 € a nižšie (ďalej aj „počítač“).

Výška odpočítateľnej dane v prípade využívania predmetného počítača aj na iný účel ako na podnikanie je upravená v § 49 ods. 5 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Podľa tretej vety daného ustanovenia platí, že ak platiteľ použije nadobudnu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály