Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Manká a škody z hľadiska zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Manká a škody vznikajú nezávisle od vôle platiteľa dane a vo väčšine prípadov nemôže platiteľ ich vzniku zabrániť. Každá škodová udalosť predstavuje pre platiteľa dane majetkovú ujmu, dôsledky ktorej treba vysporiadať v súlade so zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Uplatnenie režimu podľa zákona o DPH v súvislosti so vznikom mánk, škôd, príp. pri riešení sankcií treba posudzovať v nadväznosti na možnosť uplatnenia práva na odpočítanie dane, príp. na vznik daňovej povinnosti.

Pojmy manko a škoda zákon o DPH osobitne nedefinuje. Škodou je majetková ujma poškodeného, ktorá je objektívne vyjadriteľná peniazmi a môže byť napraviteľná poskytnutím majetkového plnenia vo forme finančného odškodnenia.

Z hľadiska účtovného pojem škoda predstavuje neodstrániteľné poškodenie, zničenie, odcudzenie alebo stratu majetku. Podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) škodou nie je také poškodenie majetku, ktoré môže byť odstránené opravou.

Manko je zákonom o účtovníctve definované ako záporný inventarizačný rozdiel, t. j. ak je zistený skutočný stav nižší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom. V prípade peňažných prostriedkov a cenín sa takýto rozdiel označuje ako schodok.

Z aspektu zákona o DPH je v súvislosti so vznikom manka a škody, príp. pri uplatnení sankcií v nadväznosti na nedodržanie zmluvne dohodnutých podmienok potrebné určiť, či ich vznik je predmetom dane z pridanej hodnoty a podlieha dani alebo či v prípade vzniku manka a škody je platiteľ dane povinný vrátiť odpočítanú daň.

Jednotný názor na danú problematiku nenájdeme ani v judikatúre, ktorá jednoznačne nedefinuje, či manko a škoda podlieha dani z pridanej hodnoty na výstupe alebo nie.

Z rozsudkov však vyplývajú tieto všeobecné závery:

  • krádež alebo zničenie tovaru nie je možné považovať za dodanie tovaru,
  • povinnosť platiť daň sa nevzťahuje ani na prípady, keď je manko predpísané k náhrade osobám, ktoré majú hmotnú zodpovednosť, a to ani z chýbajúceho tovaru, ani z čiastky náhrady požadovanej od zamestnancov.

Na druhej strane je však kladený dôraz na preukázanie príčin vzniku manka a škody. Dôkazné bremeno je na platiteľovi dane a kritériá posudzovania sú prísne.

Vznik škody a DPH

Zákon o DPH postup platiteľa dane v prípade vzniku škody osobitne nerieši s výnimkou krádeže tovaru, keď je platiteľ dane povinný odviesť odpočítanú daň v súlade s § 53 ods. 5 uvedeného zákona.

Správne posúdiť daňový režim z hľadiska zákona o DPH je dôležité jednak z dôvodu uplatnenia odpočítania dane v súlade s § 49 – § 51 zákona o DPH, ako aj z dôvodu vzniku daňovej povinnosti.

Samotná škoda, resp. fakturácia jej finančnej náhrady sa nepovažuje za dodanie tovaru ani dodanie služby a podľa § 2 zákona o DPH ju nemožno zahrnúť pod predmet dane. Fakturácia náhrady škody je finančným plnením medzi tým, kto škodu utrpel, a tým, kto ju spôsobil. V súvislosti s odstránením poškodenia (uvedením do prevádzkyschopného stavu) vznikajú platiteľovi dane náklady na opravu. Odstránením následkov škody formou vykonania opravy majetku dochádza k dodaniu služby za protihodnotu, vo väčšine prípadov ide o poskytovanie služieb, ktorými sú práce na hnuteľnom hmotnom majetku.

♦ Príklad č. 1:

Vodič prepravnej firmy B pri dovoze tovaru do skladu firmy A v dôsledku nepozornosti poškodil oplotenie skladového areálu. Firma A si uplatňovala nárok na finančnú náhradu za spôsobenú škodu od firmy B vo výške nákladov na opravu škody.

Firmou A požadovaná finančná náhrada škody nie je predmetom dane, preto ju fakturuje bez uplatnenia DPH. Ak firma A obstará opravu dodávateľským spôsobom, z prijatej služby opravy má v súlade s § 49 – § 51 zákona o DPH právo na odpočítanie dane.

Daňová povinnosť v súvislosti so vznikom škody v danom prípade nevzniká, preto ak platiteľ dane k požadovanej finančnej náhrade uplatní neoprávnene daň, právo odpočítať daň platiteľ, pre ktorého bola faktúra vystavená, nemá. Právo na odpočítanie dane vzniká momentom vzniku daňovej povinnosti pri dodaní tovaru alebo služby. Ak uplatnením finančnej náhrady škody daňová povinnosť nevzniká (fakturácia finančnej náhrady nie je predmetom dane), nevzniká ani platiteľovi, pre ktorého bol fa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály