Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenos daňovej povinnosti pri stavebných prácach

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť registrovaná pre DPH na Slovensku dodáva parkovacie systémy s inštaláciou. Služba dodania parkovacích systémov s inštaláciou obsahuje dodanie a inštaláciu komponentov a softvérové oživenie zariadení k hotovému parkovisku (dodávka závor, vjazdový a výjazdový terminál, automatická pokladňa, riadiaci počítač, kamerový systém). Predmetom zmluvy medzi objednávateľom a spoločnosťou je dodanie a inštalovanie parkovacieho systému. Parkovaciu plochu si pripraví objednávateľ parkovacieho zariadenia. Spoločnosť nevykonáva žiadne stavebné práce.

Patrí inštalácia parkovacích systémov podľa štatistickej klasifikácie produktov činností CPA do sekcie C kód 33 – Opravy a inštalácie strojov a zariadení, t. j. bez prenosu daňovej povinnosti, alebo do sekcie F kódy 41, 42, 43 Stavby a stavebné práce, t. j. s prenosom daňovej povinnosti? Treba pri jednotlivých zmluvách na dodanie a inštaláciu a pri následnej fakturácii rozlišovať, na akom parkovisku je parkovací systém inštalovaný? Či sa parkovací systém nachádza v budove na nekrytom parkovisku, ktoré patrí k nejakej administratívnej budove?

V rámci parkovacieho systému môže spoločnosť dodatočne samostatne dodávať a inštalovať aj kamerový systém (kamera, PC, SW) na čítanie EČV vozidiel. Tento kamerový systém bez parkovacieho systému nemôže samostatne fungovať. Pokiaľ spoločnosť dodáva a inštaluje kamerový systém dodatočne, patrí do kategórie CPA „položka 154 Montáž kamerového systému, sekcia F 43“, ide teda o prenos daňovej povinnosti? Je rozdiel v ponímaní aplikácie prenosu daňovej povinnosti pre montáž a pre inštaláciu zariadení?

V zatrieďovaní stavebných prác na účely § 69 ods. 12 písm. j) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je veľ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály