Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zriaďovateľ vs organizačná zložka v ČR

Dátum: Rubrika: Poradňa

Materská spoločnosť, čiže zriaďovateľ, je na území SR a na území ČR má zriadenú organizačnú zložku. Zriaďovateľ v SR, platiteľ DPH, vykonáva pre organizačnú zložku služby (spracovanie miezd, prenájom priestorov, provízia za sprostredkovanie a pod.). Organizačná zložka má v ČR pridelené IČO a taktiež IČ DPH.

Ako správne postupovať v prípade fakturácie a DPH? Ide o internú faktúru, alebo «klasickú» faktúru na účely DPH? Aké povinnosti má zriaďovateľ z titulu zákona o dni z príjmov, zákona o dani z pridanej hodnoty a zákona o účtovníctve? Ako má správne postupovať?

K otázke ohľadom fakturácie služieb slovenským zriaďovateľom na jej českú organizačnú zložku by sme na účely DPH radi poukázali na rozsudok SD EÚ v prípade C-210/04 FCE Bank plc. V zmysle tohto rozsudku prevádzkareň, ktorá nie je právnickou osobou odlišnou od spoločnosti, ktorej je súčasťou, ktorá je usadená v inom členskom štáte a ktorej spoločnosť poskytuje služby, by sa nemala považovať za zdaniteľnú osobu z dôvodu pripísaných nákladov na služby, ktoré jej poskytuje zriaďovateľ. V zmysle uvedeného fakturácia s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály