Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zhrnutie udalostí z oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu opäť prinášame orientačné zhrnutie udalostí z oblasti DPH na úrovni Európskej únie za uplynulé mesiace spolu s odkazmi na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Európska komisia potvrdila stiahnutie legislatívnych návrhov v oblasti DPH

V októbri 2015 zverejnila Európska komisia pracovný plán na rok 2016, v ktorom informovala o úmysle stiahnuť niekoľko legislatívnych návrhov v oblasti DPH. Podľa Komisie ide o návrhy, ktoré v Rade dosiahli len minimálny pokrok, alebo ktorých potenciál významného zjednodušenia bol neprijateľne znížený.

Koncom apríla 2016 bol zoznam stiahnutých návrhov zverejnený v Úradnom vestníku Európskej únie. Okrem ďalších zahŕňa návrh na jednotné daňové priznanie k DPH a návrh pravidiel DPH v oblasti poisťovacích a finančných služieb.

Komisia už skôr uviedla nasledovné dôvody pre stiahnutie návrhov:

  • Návrh na Smernicu Rady, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o jednotné daňové priznanie k DPH: „Výsledkom rokovaní bol návrh kompromisného znenia, z ktorého sa úplne stratila podstata návrhu Komisie. Predovšetkým najnovšie znenie bolo v rozpore s cieľmi zjednodušenia, harmonizácie a podstatného zníženia záťaže obsiahnutými v návrhu Komisie.“
  • Návrh na Nariadenie Rady, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia k smernici 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o zaobchádzanie s poisťovacími a finančnými službami: „Návrh pochádza z roku 2007 a dohoda sa nepredpokladá (žiadne z nedávnych predsedníctiev Rady nezačalo diskusie).“

Stiahnutie návrhu jednotného daňového priznania poukazuje na praktické ťažkosti pri schvaľovacom procese. Aj keď členské štáty túto ideu v zásade podporili, prekážky vyplynuli najmä z nevôle vzdať sa údajov, ktoré v súčasnosti jednotlivé členské štáty získavajú na základe platných formulárov daňových priznaní.

Podstatnú dôležitosť má aj oficiálny koniec rokovaní o pravidlách zaobchádzania s poisťovacími a finančnými službami.

Zoznam stiahnutých návrhov nájdete tu:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016XC0430(01)&qid=1462269341141&from=EN

Stanovisko skupiny expertov na DPH k Akčnému plánu DPH

V máji 2016 zverejnila skupina expertov na DPH (VAT expert group, ďalej len „VEG“) svoje stanovisko k Akčnému plánu DPH.

Východiská

Vo východiskách pre svoje stanovisko VEG uvádza, že súčasný systém DPH v EÚ, ktorý sa označuje za dočasný, prináša významné bariéry pre efektívne fungovanie jednotného trhu. Prekážky sa pritom týkajú podnikov, ako aj daňových správ členských štátov EÚ. Podľa dokumentu je preto v záujme zabezpečenia konkurencieschopnosti EÚ nevyhnutná reforma súčasného systému.

Z týchto dôvodov predstavila Európska komisia Akčný plán DPH, ktorý uvádza spôsoby modernizácie súčasného systému DPH v EÚ. Navrhované opatrenia by mali priniesť jednoduchší systém DPH, ktorý by

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály