Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie technológie

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský daňový subjekt, platiteľ DPH, má jediného spoločníka, a to jednoosobovú spoločnosť. Je ňou občan Maďarskej republiky. Slovenský daňový subjekt vlastní technológiu a v období, keď nemá na území SR dostatok práce, majiteľ spoločnosti dotuje zo svojich súkromných peňazí svoju slovenskú spoločnosť, aby „prežila“. V roku 2015 by chcel majiteľ spoločnosti predať technológiu slovenského subjektu spoločnosti, ktorá je zaregistrovaná v Maďarsku. Ide o subjekt s právami a povinnosťami v Maďarsku, platiteľ DPH v Maďarsku, ktorej jediným spoločníkom je ten istý občan, ktorý vlastní aj slovenský subjekt. Technológia by však neopustila územie SR, ale by zostala v nájme slovenského subjektu, ktorý ju predtým vlastnil. Maďarský platiteľ DPH, vlastník technológie, by teda prenajal technológiu slovenskému subjektu.

  1. Ako má slovenský daňový subjekt postupovať pri vystavení faktúry, ak technológia neopustí SR? Má slovenský daňový subjekt, platiteľ DPH, vystaviť maďarskému daňovému subjektu, platiteľovi DPH, faktúru bez DPH a u maďarského daňového subjektu by potom nastalo samozdanenie, alebo treba faktúru vystaviť s DPH?
  2. Ako má postupovať maďarský daňový subjekt pri vystavovaní faktúry za prenájom technológie? Má byť faktúra vystavená bez DPH s tým, že slovenský daňový subjekt si uplatní samozdanenie?

Ad 1

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane je dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, nado

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály