Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie práva na odpočítanie dane

Dátum: Rubrika: Z praxe

Uplatnenie práva na odpočítanie dane upravuje § 51 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V článku sa zameriame na vysvetlenie podmienok, ktorých splnenie je nevyhnutné pri uplatnení práva na odpočítanie dane.

Právo odpočítania vstupnej dane môže platiteľ dane uplatniť, ak má k dispozícii doklady, ktoré preukazujú skutočnosti uvedené v § 49 ods. 2 písm. a), c) a d) zákona o DPH:

  • v prípade kúpy tovaru alebo prijatia služby v tuzemsku od platiteľa dane je to faktúra vyhotovená podľa § 71 zákona o DPH dodávateľom, ktorý je platiteľom dane,
  • v prípade intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru je to faktúra od dodávateľa z iného členského štátu, pri premiestnení tovaru z podniku platiteľa dane v inom členskom štáte do tuzemska taktiež faktúra vyhotovená ako interný doklad platiteľa dane,
  • pri dovoze tovaru je to dovozný doklad potvrdený colným orgánom, v ktorom je platiteľ dane uvedený ako dovozca alebo príjemca.

Platiteľ dane, ktorý odpočítava daň, musí mať pri uplatnení svojho práva na odpočítanie dane k dispozícii požadovaný doklad (faktúru z tuzemska, faktúru za tovar z iného členského štátu, dovozný doklad).

V prípade dodania tovaru od zahraničného dodávateľa s montážou a inštaláciou a v prípade služieb poskytnutých zahraničným dodávateľom, kedy povinnosť platiť daň na výstupe prechádza na príjemcu, podmienkou na odpočítanie dane je mať daň na výstupe zaevidovanú v záznamoch, ktoré je platiteľ dane povinný viesť podľa § 70 zákona o DPH, faktúra od zahraničného dodávateľa sa v tomto prípade nevyžaduje.

Podľa § 51 ods. 2 zákona o DPH platiteľ dane vykoná odpočítanie dane

  • z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť dodané v tuzemsku iným platiteľom dane [§ 49 ods. 2 písm. a) zákona o DPH],
  • priznanej z nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu [§ 49 ods. 2 písm. c) zákona o DPH],
  • zaplatenej colnému orgánu v tuzemsku pri dovoze tovaru z tretieho štátu [§ 49 ods. 2 písm. d) zákona o DPH]

najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo (právo vzniklo, keď vznikla daňová povinnosť podľa § 49 ods. 1 zákona o DPH) a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, ak do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplatňuje právo na odpočítanie dane, má požadovaný doklad (faktúru z tuzemska, faktúru za tovar z iného členského štátu, dovozný doklad).

Ak platiteľ dane nemá požadovaný doklad (faktú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály