Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie cezhraničných služieb

Dátum: Rubrika: Z praxe

Na správne uplatnenie DPH má zásadný význam určenie miesta zdaniteľného obchodu. Podľa toho, kde sa nachádza miesto dodania tovaru alebo služby, sa určí, či zdaniteľný obchod je predmetom dane v SR alebo v inom štáte. Ak sa miesto dodania služby nachádza v SR, uplatnia sa povinnosti vyplývajúce zo zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Ak sa miesto dodania nachádza v inom členskom štáte, uplatní sa zákon o DPH daného štátu. Môže dôjsť k prenosu daňovej povinnosti na zahraničného príjemcu služby, prípadne k povinnosti registrácie slovenského dodávateľa. Na účely správneho zdanenia služieb poskytovaných do zahraničia treba správne určiť, kde sa nachádza miesto dodania predmetnej služby.

Určenie miesta dodania služby

Miesto dodania služby sa určí podľa pravidiel uvedených v § 15 a § 16 zákona o DPH. Podľa ustanovenia § 15 ods. 3 zákona o DPH miesto dodania služby sa určí podľa základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 1 a 2 vtedy, ak sa miesto dodania služby nedá určiť podľa žiadneho z osobitných pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH.

Pri určení miesta dodania služby je potrebné zistiť, či pre konkrétnu službu neplatí niektoré z pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH, ktoré sú osobitnými pravidlami vo vzťahu k základnému pravidlu, ktoré je uvedené v § 15 ods. 1 a 2 zákona o DPH.

Ak pre konkrétnu službu neplatí niektoré z osobitných pravidiel podľa § 16 zákona o DPH, uplatní sa pri určení miesta dodania služby jedno z dvoch všeobecných pravidiel podľa § 15 zákona o DPH, a to v závislosti od toho, či príjemca služby je zdaniteľnou osobou alebo nezdaniteľnou osobou.

Základné pravidlo miesta dodania služby

Zákon o DPH stanovuje v § 15 odseku 1 a 2 základné pravidlá na určenie miesta dodania služieb:

  1. Miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
  2. Miestom dodania služby osobe inej ako zdaniteľnej osobe je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná z prevádzkarne dodávateľa služby, miestom dodania služby je miesto, kde má dodávateľ služby prevádzkareň. Ak dodávateľ služby nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jeho bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Tieto pravidlá na určenie miesta dodania služieb (ale tiež niektoré osobitné pravidlá na určenie miesta dodania služieb uvedené v § 16 zákona o DPH) sú založené na postavení príjemcu služby, t. j. treba skúmať, či príjemca služby je alebo nie je zdaniteľnou osobou.

Definícia zdaniteľnej osoby na účely DPH je uvedená v ustanovení § 3 zákona o DPH – zdaniteľnou osobou je každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti. Ekonomickou činnosťou sa rozumie každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb, výkon slobodných povolaní, duševnú tvorivú činnosť a športovú činnosť. Ekonomickou činnosťou je aj využívanie hmotného a nehmotného majetku za účelom dosahovania príjmu z tohto majetku na pokračujúcej báze.

Služby poskytnuté zdaniteľnej osobe

Pri dodaní služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH to miesto, kde má táto osoba sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko. Platí to v prípade, ak príjemca služby koná v postavení zdaniteľnej osoby (napríklad fyzická osoba prijíma službu ako podnikateľ, nie v postavení nepodnikateľa), t. j. prijíma službu v rámci svojej ekonomickej činnosti, z ktorej dosahuje príjmy.

Uvedené nebude platiť v prípade, ak by fyzická osoba prijímala službu v postavení súkromnej osoby. Miesto dodania služby sa potom určí podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH.

Podľa základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 1 zákona o DPH sa určí miesto dodania pri týchto službách poskytnutých pre zdaniteľnú osobu:

  • preprava tovaru vrátane prepravy tovaru medzi členskými štátmi,
  • doplnkové služby pri preprave tovaru ako nakladanie, vykladanie, manipulácia a podobné súvisiace služby,
  • ocenenie hnuteľného hmotného majetku a práce na hnuteľnom hmotnom majetku,
  • sprostredkovateľské služby,
  • dlhodobý prenájom dopravných prostriedkov (pre všetky dopravné prostriedky viac ako 30 dní, pre plavidlá viac ako 90 dní),
  • kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a iné podobné podujatia vrátane ich organizovania a doplnkových služieb,
  • nehmotné služby, ktoré zahŕňajú napr.: prevod a postúpenie autorských práv, patentov, licencií, ochranných známok a podobných práv,
  • reklamné služby,
  • poradenské, inžinierske, technické, právne, účtovné, audítorské, prekladateľské, tlmočnícke a iné podobné služby vrátane služieb spracovania údajov a poskytovania informácií,
  • bankové, finančné, poisťovacie a zaisťovacie služby,
  • poskytnutie zamestnancov,
  • nájom hnuteľného hmotného majetku okrem krátkodobého nájmu dopravných prostriedkov, železničných vagónov a vozňov, prívesov a návesov,
  • poskytnutie prístupu a prepravy alebo prenosu cez rozvodné systémy zemného plynu a elektriny a dodanie ostatných priamo súvisiacich služieb,
  • telekomunikačné služby,
  • služby rozhlasového vysielania a televízneho vysielania,
  • služby dodávané elektronickými prostriedkami.

Preprava tovaru

Pri preprave tovaru pre zdaniteľnú osobu miesto dodania je miesto, kde má príjemca služby sídlo (miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko, alebo kde sa obvykle zdržiava). V tomto prípade nie je podstatné, o akú prepravu ide (na akom území) – či je to preprava v rámci územia SR, alebo preprava medzi členskými štátmi, resp. preprava tovaru súvisiaca s vývozom alebo dovozom tovaru. Podstatné je, že príjemca služby je zdaniteľná osoba, miesto dodania prepravnej služby sa potom nachádza v štáte tohto príjemcu.

♦ Príklady:

Preprava z Poľska do SR pre platiteľa z Poľska

Dopravca poskytne službu prepravy tovaru z Poľska do SR pre zdaniteľnú osobu – platiteľa DPH z Poľska. Miesto dodania tejto prepravnej služby je v Poľsku – podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v sídle príjemcu služby. V Poľsku dôjde k prenosu daňovej povinnosti na poľského platiteľa, preto dopravca vyhotoví faktúru bez DPH.

Preprava z ČR do SR pre platiteľa zo SR

Dopravca poskytne službu prepravy tovaru z ČR do SR pre zdaniteľnú osobu – platiteľa DPH zo SR. Miesto dodania tejto prepravnej služby je v SR – podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v sídle príjemcu služby. V tomto prípade nemôže dôjsť k prenosu daňovej povinnosti na slovenského platiteľa, dopravca vyhotoví faktúru so slovenskou DPH.

Preprava v treťom štáte

Dopravca poskytne službu prepravy tovaru na Ukrajine pre zdaniteľnú osobu – platiteľa DPH z Nemecka. Miesto dodania tejto prepravnej služby je v Nemecku – podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v sídle príjemcu služby. V Nemecku dôjde k prenosu daňovej povinnosti na nemeckého platiteľa, preto dopravca vyhotoví faktúru bez DPH.

Doplnkové služby k preprave tovaru

Pri určení miesta dodania doplnkových služieb k preprave tovaru je rovnako ako pri samotnej službe prepravy potrebné mať informáciu, pre koho je služba poskytovaná.

Ak je doplnková služba k preprave poskytovaná pre zdaniteľnú osobu, miesto dodania je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v štáte príjemcu doplnkovej služby.

♦ Príklady:

Balenie tovaru pre ruského podnikateľa

Ruský podnikateľ dodáva tovar z Ruska do Rakúska. Na území SR si u slovenského podnikateľa – platiteľa DPH objedná balenie tovaru. Miestom dodania doplnkovej prepravnej služby tovaru je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH Rusko. Slovenský platiteľ vyhotoví faktúru bez DPH.

Prekládka tovaru pre rakúskeho podnikateľa

Rakúsky podnikateľ, osoba identifikovaná pre daň v Rakúsku, si pod svojím identifikačným číslom objednal u slovenského podnikateľa – platiteľa DPH prekládku tovaru z vlaku do kamióna na území SR. Tovar je prepravovaný z Poľska do Rakúska. Miestom dodania doplnkovej prepravnej služby tovaru je členský štát príjemcu služby, t. j. Rakúsko. Slovenský podnikateľ vyfakturuje prekládku tovaru pre rakúskeho podnikateľa bez dane. Rakúsky podnikateľ vykoná samozdanenie prijatej služby. Slovenský podnikateľ túto službu uvedie v súhr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály