Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaniteľné plnenie a vznik daňovej povinnosti – kúpená, ale nevyužitá letenka

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 23. decembra 2015 rozsudok, ktorý za zaoberal zdaniteľným plnením a vznikom daňovej povinnosti v prípade kúpenej, ale nevyužitej letenky, a to rozsudok v spojených veciach C-250/14 a C-289/14 Air France-KLM a Hop!-Brit Air SAS proti Ministère des Finances et des Comptes publics.

Predmet sporu

  • Vec C-250/14 Air France-KLM

Francúzska spoločnosť Air France-KLM (ďalej len „Air France“) vykonáva leteckú prepravu. V rámci tejto činnosti poskytuje služby leteckej prepravy pre cestujúcich na francúzskom území. Keďže tieto služby sú predmetom DPH, letenky sa predávajú za cenu, ktorá zahŕňa DPH.

V roku 1999 spoločnosť Air France prestala odvádzať do štátneho rozpočtu DPH z predaja vystavených leteniek, ktoré neboli cestujúcimi na vnútroštátnych letoch využité. Išlo jednak o nevymeniteľné letenky, ktoré prepadli z dôvodu, že cestujúci sa nedostavili na nástup do lietadla, ako aj o vymeniteľné letenky, ktoré neboli využité v lehote ich platnosti.

Správca dane počas daňovej kontroly dospel k záveru, že vystavené a nevyužité letenky mali byť považované za služby vnútroštátnej leteckej prepravy cestujúcich, a teda mali podliehať DPH. Z tohto dôvodu spoločnosti Air France dorubil DPH, ako aj súvisiace úroky z omeškania.

  • Vec C-289/14 Hop!-Brit Air SAS

Spoločnosť Hop!-Brit Air SAS (ďalej len „Brit Air“) poskytovala služby leteckej prepravy cestujúcich na základe franchisingovej zmluvy uzatvorenej so spoločnosťou Air France. V rámci tejto zmluvy bola spoločnosť Air France zodpovedná za marketing a predaj leteniek na linkách prevádzkovaných spoločnosťou Brit Air na základe koncesie.

Spoločnosť Air France prijímala platby za letenky a následne spoločnosti Brit Air odvádzala platby za každého prepraveného cestujúceho. Za predané letenky, ktoré neboli použité z dôvodu neprítomnosti cestujúceho v čase nástupu do lietadla alebo z dôvodu, že platnosť letenky uplynula, platila spoločnosť Air France spoločnosti Brit Air ročnú paušálnu náhradu vypočítanú ako percentuálny podiel (2 %) z ročného obratu (vrátane DPH) dosiahnutého na linkách prevádzkovaných formou koncesie. Spoločnosť Brit Air na tieto platby neuplatňovala DPH.

Na základe uskutočnenej daňovej kontroly dorubil správca dane spoločnosti Brit Air DPH zo súm, ktoré prijala od spoločnosti Air France za nevyužité letenky, keďže zastával názor, že sú predmetom DPH.

Otázky predložené Súdnemu dvoru EÚ

Predmetom spolu boli teda otázky, či:

  • vystavenie letenky leteckou spoločnosťou podlieha DPH, pokiaľ cestujúci tieto letenky nevyužili a nemôžu dosiahnuť vrátenie ich ceny,
  • povinnosť odviesť DPH, ktorá bola zaplatená pri kúpe letenky cestujúcim, ktorý ju nevyužil, vzniká v okamihu, keď letecká spoločnosť alebo tretia osoba v jej mene prijala platbu za túto letenku,
  • v prípade, že tretia osoba predáva letenky leteckej spoločnosti na jej účet v rámci franchisin
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály