Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zásielkový predaj a DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zásielkový predaj predstavuje špecifickú formu dodania tovaru, ktorá sa uplatňuje pri tuzemskom i cezhraničnom obchodnom styku. V článku prinášame informácie o zásielkovom predaji z iného členského štátu do tuzemska, v rámci tuzemska a v rámci krajín Európskej únie.

Zásielkovým predajom možno v obchodnom styku rozumieť predaj tovarov alebo poskytovanie služieb na diaľku, tzn. zmluvný vzťah medzi predávajúcim a spotrebiteľom dohodnutý a uzavretý výlučne prostredníctvom jedného alebo viacerých prostriedkov diaľkovej komunikácie bez súčasnej fyzickej prítomnosti predávajúceho a spotrebiteľa, najmä využitím webového sídla, elektronickej pošty, telefónu, faxu, adresného listu alebo ponukového katalógu.

Z daňového hľadiska je zásielkový predaj tovaru osobitnou formou dodania tovaru, ktorý má svoj osobitný režim pri uplatňovaní v cezhraničnom dodaní.

Z hľadiska uplatňovania DPH preto treba rozlišovať, či sa formou zásielkového predaja dodáva tovar:

  • do iného členského štátu,
  • z iného členského štátu, alebo
  • iba v rámci tuzemska.

Podľa čl. 33 smernice Rady č. 112/2006/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je zásielkový predaj dodaním tovaru:

  • ak je tento tovar prepravený z iného členského štátu, ako je členský štát, kde sa končí jeho odoslanie alebo preprava,
  • ak prepravu tovaru zabezpečí dodávateľ alebo ju na svoj účet obstará u prepravcu,
  • ak je tovar dodaný osobe, ktorá nemá pridelené identifikačné číslo pre daň.

Táto definícia sa aplikuje pri cezhraničnom dodaní tovaru z jedného členského štátu do iného členského štátu osobám, ktoré nie sú identifikované pre daň, bez ohľadu na formu, akou je tovar objednaný.

Zásielkovým predajom nie je:

  • dodanie nových dopravných prostriedkov (definícia nového dopravného prostriedku je upravená v § 11 ods. 12 zákona o DPH, pričom sa uplatní princíp zdanenia v krajine určenia);
  • dodanie tovaru spolu s montážou a inštaláciou (miesto dodania je tam, kde sa tovar zmontuje alebo inštaluje, a to bez ohľadu na jeho hodnotu);
  • dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane (t. j. tovar, ktorý je ako predmet spotrebnej dane vymedzený v zákonoch o spotrebných daniach – okrem plynu dodávaného prostredníctvom rozvodnej siete zemného plynu a elektriny), s výnimkou prípadov, ak je dodaný fyzickým osobám na osobnú spotrebu; ak platiteľ dane dodáva tovar, ktorý je predmetom spotrebnej dane, do iného členského štátu osobám, ktoré nie sú identifikované pre daň a ak sú tieto osoby povinné platiť spotrebnú daň v tomto členskom štáte, je dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane, do iného členského štátu, v ktorom skončí preprava alebo odoslanie tovaru, oslobodené od dane.

♦ Príklad č. 1:

Fyzická osoba z Českej republiky, ktorá nemá pridelené identifikačné číslo pre DPH, si objednala materiál cez webovú stránku slovenského dodávateľa. Túto dodávku materiálu si vyzdvihne osobne na Slovensku. Ide v tomto prípade o zásielkový predaj?

Jednou z podmienok vyplývajúcej z definície zásielkového predaja je skutočnosť, že prepravu tovaru zabezpečí dodávateľ alebo ju na svoj účet obstará u prepravcu. Zásielkovým predajom tovaru nie je prípad, ak si kupujúci sám prepravil tovar z tuzemska do iného členského štátu, resp. si kupujúci objednal na svoj účet prepravu tovaru u prepravcu. V danom prípade teda na účely zákona o DPH nejde o prípad zásielkového predaja.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály