Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zamietnutie práva na odpočítanie DPH – dodanie tovaru subjektom, ktorý je považovaný za neexistujúci

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 22. októbra 2015 rozsudok, ktorý za zaoberal zamietnutím práva na odpočítanie DPH v prípade, ak dodanie tovaru uskutočnil subjekt považovaný za neexistujúci, a to rozsudok vo veci C-277/14 GST – PPUH Stehcemp sp. j. Florian Stefanek, Janina Stefanek, Jarosław Stefanek proti Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi.

Predmet sporu

Spoločnosť PPUH Stehcemp sp. j. Florian Stefanek, Janina Stefanek, Jarosław Stefanek (ďalej len „PPUH“) nakúpila od spoločnosti Finnet sp. z o.o. (ďalej len „Finnet“) dieselové palivo, ktoré použila v rámci svojej ekonomickej činnosti. PPUH si na základe prijatých faktúr uplatnila odpočítanie vstupnej DPH z týchto nákupov.

Daňový úrad na základe daňovej kontroly zamietol spoločnosti PPUH právo na odpočítanie DPH na vstupe s odôvodnením, že príslušné faktúry vystavil neexistujúci subjekt, keďže spoločnosť Finnet nebola zaregistrovaná na účely DPH, nepodala daňové priznanie a neplatila žiadne dane. Okrem toho nezverejnila účtovné závierky, nemala oprávnenie na predaj palív a budova, v ktorej sa malo nachádzať jej sídlo, bola na spadnutie a z jej priestorov nebolo možné vykonávať žiadnu ekonomickú činnosť. Navyše, akýkoľvek pokus nadviazať kontakt so spoločnosťou Finnet alebo jej konateľom bol neúspešný.

PPUH Stehcemp namietala, že konala v dobrej viere, keď od spoločnosti Finnet dostala registračné dokumenty, ktoré preukazovali, že bola oprávnená uskutočňovať predaj tovaru, a to konkrétne výpis z obchodného registra, pridelenie daňového identifikačného čísla a potvrdenie o pridelení štatistického identifikačného čísla.

Poznámka:
V zmysle poľskej legislatívy, ak je dodanie tovaru alebo služieb preukázané faktúrami, ktoré vystavil neexistujúci subjekt alebo subjekt, ktorý nie je oprávnený vystavovať faktúry, takéto doklady nemôžu zakladať právo na odpočítanie DPH.

Predmetom sporu bola teda otázka, či je možné zamietnuť zdaniteľnej osobe právo na odpočítanie DPH splatnej alebo zaplatenej za tovar, ktorý jej bol dodaný, a to z dôvodu, že:

  • faktúru vystavil subjekt, ktorý sa má na základe kritérií stanovených vnútroštátnou právnou úpravou považovať za neexistujúci, a
  • je nemožné určiť totožnosť skutočného dodávateľa tovaru.

Argumenty uvedené v rozhodnutí Súdneho dvora EÚ

Právo na odpočítanie dane

  • Súdny dvor EÚ v tejto súvislosti na úvod uviedol, že:
    • právo zdaniteľných osôb na odpočítanie DPH predstavuje základnú zásadu spoločného systému DPH, v zásade nemôže byť obmedzené a uplatňuje sa bezprostredne na všetky dane zaťažujúce plnenia uskutočnené na vstupe,
    • cieľom pravidiel odpočítania je totiž úplne zbaviť podnikateľa bremena DPH, ktorá je splatná alebo zaplatená v rámci všetkých jeho ekonomických činností – spoločný systém DPH následne zaručuje neutralitu zdanenia všetkých ekonomických činností bez ohľadu na účel a výsledky týchto činností pod podmienkou, že tieto v zásade podliehajú DPH,
    • k vecným podmienkam potrebným na uplatnenie práva na odpočítanie patria:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály