Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zábezpeka na daň pri registrácii pre DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Inštitút zábezpeky na daň v rámci procesu registrácie pre DPH je obsiahnutý v rámci § 4c zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Účelom zábezpeky je sprísnenie podmienok registrácie za platiteľa dane pre určitú skupinu žiadateľov.

Zábezpeka na daň

Zábezpeku na DPH je možné definovať ako finančný zdroj, ktorý je k dispozícii správcovi dane v prípade, ak si daňový subjekt neplní svoje záväzky z titulu DPH riadne a včas. Povinnosť zložiť zábezpeku na daň sa týka predovšetkým takej zdaniteľnej osoby, ktorá podala žiadosť o registráciu pre daň podľa § 4 ods. 1 a 2 zákona o DPH, t. j. vzťahuje sa na registráciu povinnú aj dobrovoľnú.

♦ Príklad č. 1:

Vzťahujú sa podmienky zábezpeky na daň aj na zahraničné osoby?

Inštitút zábezpeky na daň sa uplatňuje výlučne pri registrácii zdaniteľnej osoby, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku. V prípade registrácie zahraničnej osoby pre daň v zmysle ustanovení § 5, resp. § 6 zákona o DPH sa teda ustanovenia o zložení zábezpeky na daň neaplikujú.

Povinnosť zložiť zábezpeku na daň sa však aplikuje aj pri:

  • registrácii podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH, t. j. pri registrácii zo zákona, pri ktorej zdaniteľná osoba oznámi daňovému úradu skutočnosť, na základe ktorej sa stala platiteľom dane,
  • zmene registrácie pre daň podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH na registráciu pre daň podľa § 4 zákona o DPH,

samozrejme, ak sú v oboch prípadoch splnené podmienky na zloženie zábezpeky na daň podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH.

Vychádzajúc z ustanovenia § 4 ods. 4 zákona o DPH sa totiž platiteľom DPH stáva aj:

  • právnická alebo fyzická osoba, ktorá nadobudne v tuzemsku hmotný majetok a nehmotný majetok v rámci nadobudnutého podniku alebo časti podniku platiteľa tvoriacej samostatnú organizačnú zložku podľa § 476 až § 488 Obchodného zákonníka, a to odo dňa nadobudnutia podniku alebo jeho časti;
  • zdaniteľná osoba, ktorá je právnym nástupcom platiteľa zaniknutého bez likvidácie odo dňa, keď sa stala právnym nástupcom;
  • zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok alebo prijme platbu pred ich dodaním, a to tým dňom, ktorý nastane skôr, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat 49 790 eur, okrem dodania stavby, jej časti alebo stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH.

Okrem postupu uvedeného v rámci ustanovenia § 4 ods. 4 zákona o DPH daňový úrad v rámci procesu registrácie pre daň posúdi, či platiteľ dane zo zákona má povinnosť zložiť zábezpeku na daň, teda či sú splnené podmienky podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH.

V prípade povinnosti zložiť zábezpeku na daň daňový úrad bez ohľadu na to, že ide o registráciu pre daň zo zákona a či si platiteľ dane splnil v lehote oznamovaciu povinnosť, vydá rozhodnutie o zložení zábezpeky na daň a postupuje sa primerane podľa § 4c ods. 1 až 7 zákona o DPH.

Aj pri zmene registrácie platiteľa v zmysle § 6a ods. 1 zákona o DPH je ustanovená povinnosť zložiť zábezpeku na daň, ak sú splnené podmienky podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH. To znamená, že ako pri registrácii zo zákona alebo pri povinnej alebo dobrovoľnej registrácii za platiteľa dane, tak aj pri zmene registrácie podľa § 5 alebo § 6 na registráciu podľa § 4 zákona o DPH môže nastať situácia, že platiteľ dane má uloženú povinnosť zložiť zábezpeku na daň.

K zmene registrácie v takýchto prípadoch dochádza odo dňa, keď zdaniteľná osoba prestala spĺňať status zahraničnej osoby a naďalej vykonáva činnosť, ktorá je predmetom dane v tuzemsku. Zmena registrácie podľa § 5 a § 6 zákona o DPH na registráciu podľa § 4 nie je podmienená dosiahnutím obratu.

Zdaniteľná osoba má povinnosť oznámiť daňovému úradu skutočnosť, že prestala spĺňať status zahraničnej osoby do 10 dní odo dňa, keď prestala spĺňať status zahraničnej osoby. V oznámení uvedie deň, keď prestala spĺňať status zahraničnej osoby, a adresu sídla, miesta podnikania, prevádzkarne, bydliska alebo miesta, kde sa obvykle zdržiava, v tuzemsku. V zmysle § 6a ods. 3 zákona o DPH daňový úrad vykoná zmenu osvedčenia o registrácii pre daň ku dňu, keď nastala skutočnosť, na základe ktorej došlo k zmene registrácie.

Pri oneskorenej registrácii platiteľa dane je potrebné rozlišovať, či ide o registráciu na základe oneskorene predloženej žiadosti, kedy proces registrácie môže podliehať povinnosti zložiť zábezpeku na daň, alebo ide o registráciu pre daň z úradnej moci, do ktorej nevstupuje povinnosť zloženia zábezpeky na daň. V prípade registrácie viac zdaniteľných osôb, ktoré sa považujú podľa § 4a ods. 1 zákona o DPH za jednu zdaniteľnú osobu (skupina), sa zábezpeka na daň neukladá.

Zábezpeka na daň a povinné osoby

Zloženie zábezpeky na daň je povinné v prípade, ak zdaniteľná osoba žiadajúca o registráciu pre DPH:

  • je fyzickou osobou, ktorá je alebo bola konateľom alebo spoločníkom právnickej osoby,
    • ktorá má alebo mala ku dňu zániku nedoplatky na dani 1 000 eur a viac
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály