Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie paušálnych výdavkov na majetok osobnej potreby

Rubrika: Poradňa

1. Firma kúpi auto. Následne firma deklaruje vo vnútornej smernici nasledovné: auto používa na podnikanie, § 19 ods. 2 písm. l) bod 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) aplikuje len na účely zníženia administratívnej náročnosti a že je zakázané používať motorové vozidlo na súkromné účely.

Podľa nás v tomto prípade § 19 ods. 2 písm. l) bod 3 anuloval § 19 ods. 2 písm. t) cit. zákona. Z hľadiska zákona o dani z príjmov okrem PHL (80 %) všetko by sme dali v 100 %-nej výške do daňových nákladov. Z hľadiska zákona o DPH okrem PHL (80 %) zo všetkého by sme žiadali naspäť nadmerný odpočet v plnej výške. Má daňový úrad právo žiadať knihu jázd? Môže byť tento postup aplikovateľný?

2. Firma kúpi auto. Následne sa rozhodne, že odpočíta DPH len vo výške 80 % z ceny auta. Týmto deklaruje, že auto používa na súkromné účely vo výške 20 % [§ 19 ods. 2 písm. t) zákona o dani z príjmov]. Zamestnancovi (konateľ, spoločník, zamestnanec) vzniká nepeňažný príjem na úrovni zákona o dani z príjmov, ktorý by mal zdaniť.

Z hľadiska zákona o dani z príjmov vrátane PHL (80 %) všetko by sme dali v 80 %-nej výške do daňových nákladov. Z hľadiska zákona o DPH vrátane PHL (80 %) zo všetkého by sme žiadali naspäť nadmerný odpočet v 80 %-nej výške. V prípade PHL nevzniká potreba dvakrát odpočítať 80 %? Má daňový úrad právo žiadať knihu jázd a právo skúmať nepeňažný príjem na úrovni zákona o dani z príjmov? Môže byť tento postup aplikovateľný?

Ad 1)

Pokiaľ daňovník používa automobil iba na účely podnikania, môže uplatniť postup uvedený v otázke, a to v zmysle ustanovenia § 2 písm. i) zákona o dani z príjmov, podľa ktorého daňovým výdavkom je výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály