Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie osobitnej úpravy zdaňovania prirážky pri predaji použitých náhradných dielov

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 18. januára 2017 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“ alebo „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-471/15 Sjelle Autogenbrug I/S proti Skatte­ministeriet.

Súdny dvor sa zaoberal otázkou uplatňovania osobitnej úpravy zdaňovania prirážky pri použitom tovare v prípade použitých dielov pochádzajúcich z vozidiel po dobe životnosti, ktoré od fyzických osôb (jednotlivcov) odkupuje podnik zaoberajúci sa opätovným využitím starých vozidiel a ktoré sú určené na ďalší predaj ako náhradné diely.

Predmet sporu

Spoločnosť Sjelle Autogenbrug I/S (ďalej len „Sjelle Autogenbrug“) sa zaoberá opätovným využitím vozidiel a jeho hlavnou činnosťou je obchodovanie s použitými dielmi z vozidiel po dobe životnosti.

Činnosť spoločnosti zahŕňa ok­rem iného ekologické spracovanie vozidiel a spracovanie odpadu pochádzajúceho z týchto vozidiel. Tieto predstavujú nevyhnutnú podmienku práva na demontovanie náhradných dielov. Malý podiel z celkového obratu spoločnosti predstavujú tržby z predaja železného odpadu (šrotu), ktorý zostáva po spracovaní a demontovaní automobilových súčiastok.

Spoločnosť Sjelle Autogenbrug odkupuje vozidlá po dobe životnosti od fyzických osôb (jednotlivcov) a poisťovní. Tieto osoby neuplatňujú na uskutočnený predaj DPH. V tejto súvislosti vnútroštátny súd spresnil, že otázka, ktorú položil Súdnemu dvoru, sa týka len posúdenia použitých dielov pochádzajúcich z vozidiel, ktoré spoločnosť Sjelle Autogenbrug kúpila od jednotlivcov.

Zošrotovanie vozidla po dobe životnosti zakladá v Dánsku nárok na „šrotovné“, ktoré vypláca ministerstvo životného prostredia poslednému vlastníkovi vozidla zapísanému v dánskej evidencii vozidiel. Cieľom poskytnutia tohto príspevku je motivovať vlastníkov, aby zabezpečili ekologickú likvidáciu starého vozidla. Od roku 2014 sú príjemcami tohto príspevku vlastníci týchto vozidiel a nie spoločnosť Sjelle Autogenbrug.

Súdny dvor prijal informáciu, že nie sú k dispozícii informácie o zložení kúpnej ceny týchto vozidiel, najmä o spôsobe, akým je do nej zahrnutá hodnota automobilových dielov, kovového šrotu, a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály