Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Správne určenie dátumu dodania

Dátum: Rubrika: Poradňa

Jeden z hlavných dodávateľov slovenskej spoločnosti je zdaniteľná osoba so sídlom v Maďarsku, ktorá je zároveň registrovaná v SR a má pridelené slovenské IČ DPH. Do 31. decembra 2015 fakturovala táto spoločnosť slovenskej spoločnosti dodanie tovaru so slovenskou DPH pod slovenským IČ DPH. Na základe novely zákona o DPH fakturuje maďarská spoločnosť pod slovenským IČ DPH dodanie tovaru s 0 % DPH a na faktúre je uvedené, že ide o prenos daňovej povinnosti.

Firma spravidla vystavuje sumarizačné faktúry, ktoré pokrývajú viac dodávok. Často sa pri fakturácii dodávok z posledných dní kalendárneho mesiaca stáva, že dátum vystavenia faktúry je napr. 4. augusta a jednotlivé dodávky, ktoré sú vo faktúre špecifikované, sú z 28., 29. a 30. júla. V texte faktúry je ďalej uvedené, že dátum vzniku daňovej povinnosti je dátumom dodania jednotlivých dodávok.

Do 31. 12. 2015 slovenská spoločnosť postupovala tak, že pokiaľ mala faktúru do lehoty na podanie daňového priznania k DPH, uvádzala ako dátum dodania dátum poslednej dodávky (teda 30. 7.) a faktúru uviedla v daňovom priznaní za júl. Ak faktúru dostala neskôr (často dodávateľ fakturuje dodávky aj po 2 mesiacoch), uviedla faktúru v mesiaci podľa dátumu jej vystavenia.

  • Ako treba postupovať pri samozdanení? Môže uviesť faktúru v daňovom priznaní za mesiac júl, v ktorom boli uskutočnené dodávky, alebo až za mesiac august, keď bola vystavená faktúra?
  • Ako postupovať v prípade, že má spoločnosť faktúru vystavenú napr. 6. augusta na dodávku z 5. apríla?

Daň, ktorú je povinný platiť tuzemský platiteľ (­napr. podľa § 69 ods. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. – ďalej len „zákon o DPH“), je splatná do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom vznikla daňová povinnosť zo zdaniteľného obchodu. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť, že podľa ustanovenia § 69 ods. 2 zákona o DPH postupuje tuzemská osoba za predpokladu, že zahraničná osoba je registrovaná podľa § 5 zákona o DPH (nie podľa § 4).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály