Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Správca bytového domu

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť, platiteľ DPH, je správcom bytového domu. Na základe mesačného predpisu nájomného, vystaveného vlastníkom bytov, účtuje:

  • mesačný poplatok za odmenu za správu bytového domu, ktorý podlieha DPH, teda mesačne odvádza DPH z tohto poplatku,
  • ostatné náklady, ako je napr. spotreba elektriny, tepelnej energie a iné, ktoré sa mesačne uhrádzajú ako záloha, pričom konečné vyúčtovanie skutočnej spotreby a nákladov v zmysle zmluvy s vlastníkmi bytov je vykonané až po skončení roka.

Ako má postupovať v súvislosti s odvodom DPH zo zálohovo uhradených nákladov? Odvádza spoločnosť mesačne DPH z celkovej platby za predpis nájomného alebo len z poplatku za odmenu za správu bytového domu? Má spoločnosť nárok na odpočítanie DPH pri prijatých faktúrach za spotrebu elektriny, tepelnej energie a ďalších nákladov, ktoré sa ďalej účtujú vlastníkom bytov? Ako je to v prípade, keď je v súčasnosti predaná časť bytov, ostatné sú zatiaľ vo vlastníctve spoločnosti, kým sa nepredajú, faktúru napr. za spotrebu tepelnej energie je potrebné rozdeliť a uplatniť DPH len z tej časti, ktorá je fakturovaná spoločnosti za nepredané byty? Akým spôsobom môžeme faktúru rozdeliť?

V zmysle § 8b zákona č. 82/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p. správca vykonáva správu domu samostatne v mene vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a na ich účet. To znamená, že dodávky elektriny spoločných priestorov, tepelnej energie a iných tovarov a služieb, ktoré sa mesačne uhrádzajú ako záloha, prijíma správca v mene a na účet vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktoré spravuje – nie sú to náklady správcu. V

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály