Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reťazové obchody

Dátum: Rubrika: Aktuálne

V predchádzajúcich troch číslach časopisu sme sa zamerali na určenie miesta dodania tovaru, na určenie miesta nadobudnutia tovaru a poukázali sme na kontrolný mechanizmus samozdanenia a s ním súvisiace súhrnné výkazy, ako aj výkazy Intrastat podávané na účely štatistiky. V téme obchodov s tovarom v rámci EÚ pokračujeme aj v tomto čísle, venujeme sa problematike reťazových obchodov s tovarom.

Reťazový obchod – pohyblivá a nepohyblivá dodávka

V obchodnej praxi sú bežným javom tzv. reťazové obchody s tovarom. Je to typ obchodu s tovarom, na ktorom je zúčastnený reťazec dodávateľov a odberateľov (traja a viac), pričom tovar je fyzicky dodaný priamo od prvého dodávateľa k poslednému odberateľovi v reťazci.

Z hľadiska DPH to znamená, že v rámci takéhoto reťazca je uskutočnená len jedna dodávka, ktorá je spojená s fyzickým pohybom tovaru (pohyblivá dodávka), ostatné dodania v rámci reťazca nesprevádza pohyb tovaru, ale len fakturácia (nepohyblivá dodávka). Takéto obchody môžu byť realizované v rámci tuzemska, v rámci EÚ, alebo môžu zasahovať na územie tretích štátov.

Na účely DPH sa každý dodávateľ v reťazci považuje za priameho dodávateľa tovaru pre najbližšieho nasledujúceho odberateľa. Pre správne uplatnenie DPH je pri každom zmluvnom vzťahu potrebné dodávku tovaru posudzovať samostatne a identifikovať miesto dodania a miesto nadobudnutia tovaru.

Na účely DPH je špeciálnym prípadom reťazového obchodu trojstranný obchod.

Trojstranný obchod

Trojstranný obchod je tovarový obchod uskutočnený v rámci vnútorného trhu EÚ. Aby išlo o trojstranný obchod, musia byť splnené podmienky uvedené v ustanovení § 45 zákona o DPH.

Podstatou je, že na ten istý tovar sa vzťahujú dve dodania tovaru, pričom jedna z týchto dodávok je pohyblivá dodávka, ktorá je spojená s fyzickým premiestnením tovaru – dodávka od prvého dodávateľa k prvému odberateľovi, a druhá z týchto dodávok je nepohyblivá dodávka spojená len s fakturáciou – dodávka od prvého odberateľa k druhému odberateľovi.

Podmienky, ktoré musia byť splnené na to, aby sa obchod považoval za trojstranný:

  • na obchode sa zúčastňujú tri osoby a predmetom obchodu je dodanie toho istého tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený priamo od prvého dodávateľa k druhému odberateľovi z jedného členského štátu do iného členského štátu,
  • osoby zúčastnené na obchode sú registrované pre daň v troch rôznych členských štátoch,
  • prvý odberateľ nie je registrovaný pre daň v členskom štáte druhého odberateľa a voči prvému dodávateľovi a druhému odberateľovi použije rovnaké IČ DPH,
  • tovar odoslal alebo prepravil prvý dodávateľ alebo prvý odberateľ, alebo iná osoba na ich účet,
  • druhý odberateľ použije IČ DPH pridelené členským štátom, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru skončí, a
  • druhý odberateľ je osobou povinnou platiť daň.

V prípade trojstranných obchodov si prvý odberateľ objednáva tovar pod IČ DPH iného členského štátu, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru.

Miestom nadobudnutia tovaru z iného členského štátu pri trojstrannom obchode je podľa § 17 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) miesto, kde sa tovar nachádza v čase skončenia jeho odoslania alebo prepravy k nadobúdateľovi, ak sú splnené nasledovné podmienky:

  • prvý odberateľ preukáže, že tovar nadobudol na účely následného dodania tovaru v členskom štáte, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru, a druhý odberateľ je osobou registrovanou pre DPH v členskom štáte, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru a je osobou povinnou platiť daň,
  • prvý odberateľ splní povinnosť uviesť následné dodanie tovaru v súhrnnom výkaze podľa § 80 ods. 2 zákona o DPH, pričom uvedie kód „1“,
  • prvý odberateľ nie je registrovaný pre DPH v členskom štáte, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru,
  • tovar je odoslaný alebo prepravený priamo od prvého dodávateľa k druhému odberateľovi z jedného členského štátu do iného členského štátu.

Význam trojstranného obchodu spočíva v uplatnení zjednodušeného postupu pre prvého odberateľa, ktorý umožňuje, že sa nemusí registrovať v členskom štáte, do ktorého sa tovar prepravuje, teda tam, kde tovar prvý odberateľ nadobúda (v štáte druhého odberateľa). Prvý odberateľ nie je povinný platiť daň pri nadobudnutí tovaru v štáte druhého odberateľa a nadobudnutie tovaru u tejto osoby sa považuje za zdanené.

K zdaneniu dodávky tovaru v rámci trojstranného obchodu dochádza len raz, osobou povinnou platiť daň je druhý odberateľ, ktorý nadobudne tovar z iného členského štátu.

Ak by neexistovala uvedená špeciálna úprava zdaňovania pri trojstrannom obchode, prvý odberateľ by sa musel registrovať v členskom štáte, v ktorom skončí preprava tovaru, pretože v tomto členskom štáte má nadobudnutie tovaru z iného členského štátu (právo disponovať s tovarom ako vlastník). Okrem toho prvý odberateľ uskutočňuje následné dodanie tovaru druhému odberateľovi v členskom štáte druhého odberateľa, čo znamená, že by mu tam vznikla registračná povinnosť.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ zo SR ako druhý odberateľ v trojstrannom obchode

Traja podnikatelia registrovaní pre DPH v troch rôznych členských štátoch, prvý podnikateľ v Rakúsku, druhý podnikateľ v ČR a tretí podnikateľ v SR, sa zúčastnili na obchode, predmetom ktorého bolo dodanie toho istého tovaru. Podnikateľ zo SR si objednal tovar u podnikateľa z ČR, pričom podnikateľ z ČR si objednal tento tovar u podnikateľa z Rakúska. Podnikateľ z ČR zároveň požiadal podnikateľa z Rakúska, aby tovar prepravil priamo z Rakúska podnikateľovi do SR.

Ak v uvedenom prípade boli splnené všetky podmienky trojstranného obchodu podľa § 45 zákona o DPH, potom sú uskutočnené na ten istý tovar dve dodania tovaru, pričom jedna z týchto dodávok je pohyblivá dodávka – dodávka od podnikateľa z Rakúska podnikateľovi z ČR, pretože preprava tovaru sa začína v Rakúsku a končí v SR, kde tovar nadobúda podnikateľ z ČR, a druhá je nepohyblivá dodávka, t. j. dodávka od českého podnikateľa podnikateľovi zo SR.

Prvý dodávateľ – rakúsky podnikateľ:

Uskutoční dodávku tovaru oslobodenú od dane podnikateľovi do ČR, vyhotoví faktúru pre podnikateľa z ČR v hodnote 1 000 eur bez dane, v ktorej uvedie svoje IČ DPH a IČ DPH podnikateľa z ČR, uvedie dodanie tovaru v hodnote 1 000 eur vo svojom daňovom priznaní k DPH ako dodávku tovaru do iného členského štátu oslobodenú od DPH, uvedie dodanie tovaru v hodnote 1 000 eur v súhrnnom výkaze, kde uvedie svoje IČ DPH, IČ DPH podnikateľa z ČR a hodnotu dodávky oslobodenú od dane.

Prvý odberateľ a zároveň druhý dodávateľ – český podnikateľ:

Uskutoční nadobudnutie tovaru z Rakúska v hodnote 1 000 eur bez dane, z ktorého nemusí v SR zaplatiť daň z nadobudnutia, a toto nadobudnutie sa považuje za zdanené, vyhotoví faktúru pre podnikateľa zo SR v hodnote 50 000 Kč, v ktorej uvedie svoje IČ DPH a taktiež IČ DPH podnikateľa zo SR, uvedie vo faktúre, že ide o trojstranný obchod, uvedie dodanie tovaru v hodnote 50 000 Kč v súhrnnom výkaze, kde uvedie svoje IČ DPH, IČ DPH podnikateľa zo SR, hodnotu dodávky oslobodenú od dane a kód trojstranného obchodu „1“.

Druhý odberateľ – slovenský podnikateľ:

Musí mať faktúru od podnikateľa z ČR v hodnote 50 000 Kč bez dane, v ktorej je uvedené IČ DPH podnikateľa z ČR, a taktiež IČ DPH podnikateľa zo SR, uvedie vo svojom daňovom priznaní k DPH hodnotu dodaného tovaru od

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály